Kentsel Dönüşüme Büyükşehirin Projesi Yön Verecek
Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları 'Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi' çerçevesinde şekillenecek.
Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları Büyükşehir Belediyesi'nin TÜBİTAK-MAM'la birlikte gerçekleştirdiği 'Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi' çerçevesinde şekillenecek. Projenin 2011 yılında başladığını ve 3 yıl süreceğini kaydeden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, projenin sonuçlarının Bursa'da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına yön vereceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısı Almira Otel'de yapıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi adına sunum yapan Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Bursa'da başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına TÜBİTAK-MAM'la birlikte gerçekleştirdikleri 'Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi' isimli projenin yön vereceğini açıkladı. Çalışmanın şehirdeki güvenli alanların belirlenmesini ve hayatın bu bölgelerde tesis edilmesini hedef aldığını belirten Vardar, 2013 yılına kadar sürecek projede şimdiye kadar Bursa ovasının ana kaya derinliğinin araştırılmasını ve yer altının daha detaylı incelenmesini sağlayan 100, deprem enerjisinin hangi zeminde ne kadar hissedileceğine yönelik de 275 ölçüm yapıldığını belirtti. Proje titreşim ölçüm cihazıyla 150 noktada yerin salınımının sürekli ölçüldüğünü belirten Vardar, "503 noktada zemin hakim titreşim periyodu ve zemin büyütmesi ölçülmektedir, 205 noktada ana kaya topoğrafyası ve derinliği tespit edilmektedir. Bunlara ek olarak Bursa ilini izleyen 15 deprem izleme istasyonuyla kentteki mevcut ya da muhtemel fayların etkinliğinin sürekli gözlemlenmektedir" dedi.
Projeyle birlikte Bursa'da uygulama planına esas olacak çalışmaların tamamlanmış olacağını ve güvenli bölgelerin bütün özellikleriyle ortaya çıkacağını vurgulayan Vardar, "Ayrıntılı Jeoteknik Etüt (AJE) gerektiren alanlara öncelik verilerek oluşturulacak proje verileri, yerleşim alanlarının planlanması, sismik sağlamlaştırma, yapısal tasarım ve benzeri mühendislik çalışmalarına zemin oluşturacak. Deprem Master Planı için zemin teşkil edecek. Bunun yanı sıra projede üretilecek jeofizik, jeolojik altlıklar ve sismik tehlike haritaları, Bursa ili 1/100.000'lik Metropolitan İmar, İl Çevre Düzeni Planları gibi planlarda kullanılacaktır. Bursa ilini yerel ve bölgesel ölçekte tehdit edebilecek olan ana Marmara, Gemlik, Ulubat ve sismik etkinliği araştırılmış olacak, Bursa-Çalı gibi fay sistemlerini göz önüne alan senaryo depremler üretilerek etkileri belirlenmiş olacak. Yani Bursa'da muhtemel bir deprem durumunda hangi bölgenin ne kadar etkileneceği ortaya çıkacak. Bu bölgelerle ilgili planlama ve kentsel dönüşüm projelerimize yön verilecektir. Tüm bu çalışmalar ile Bursa ikinci Kandilli Rasathanesi haline gelmiştir" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun'un ev sahipliğinde yapılan toplantıya Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
(MŞ)
15.10.2012 14: 35: 14
TSI
NNNN - BURSA