Kıl Dönmesi Acil Müdahale Gerektirebiliyor
Toplumda oldukça sık rastlanan ve ağrıya neden olan kıl dönmesi rahatsızlığının bazı durumlarda acil müdahale gerektirebildiği belirtildi.
Toplumda oldukça sık rastlanan ve ağrıya neden olan kıl dönmesi rahatsızlığının bazı durumlarda acil müdahale gerektirebildiği belirtildi.
Sıklıkla görülen ve neden olduğu ağrı sebebiyle de çoğu zaman acil müdahaleye ihtiyaç duyulan kıl dönmesi, genellikle kuyruk sokumunda görülen bir veya birkaç adet deriye açılmış delik, enflamasyon, şişlik veya apse şeklinde kendini gösteren bir hastalık olarak biliniyor. Kıl dönemsinin genellikle daha genç yaşlardaki erkeklerde meydana geldiğin ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi'nden Dr. Bilsay Akalın, konuyla ilgili bilgiler verdi.
Dr. Bilsay Akalın, yaptığı açıklamada; "Tıp dilinde 'pilonidal sinus' veya 'pilonidal kist' olarak da adlandırılan kıl dönmesi, vücuttan kopan kılların ciltte bir yol bularak deri altında toplanması ve bu şekilde bir yuva oluşturmasıyla meydana gelir. Vücudun farklı bölgelerinde de oluşabileceği gibi en yaygın olarak; sakal bölgesi, bacaklar, koltuk altları ve kuyruk sokumu çevresinde görülür. Vücut içeri doğru gelişen kıla yabancı madde gibi davranır ve burada iltihap oluşur. Genellikle söz konusu bölgede bakteriler nedeniyle enfeksiyon meydana gelene kadar herhangi bir belirti dikkat çekmediğinden ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fark edilir. Kıl dönemsinin belirtileri arasında küçük kırmızı kabarıklıklar, içi iltihap dolu kabarıklıklar, deri renginde koyulaşma, ağrı ve kaşıntı bulunur" dedi.
Kıl dönmesinin tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Akalın, "Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir. Kıl dönmesi tedavisi iki aşamalı olmalıdır. İlk olarak hastalığın oluşturduğu apse temizlenmelidir. Apse; lokal anestezi ile boşaltılır, içi temizlenip yıkanır ve antibiotikli pomadlarla kapatılır. Asıl operasyon bir süre sonra gerçekleştirilir. Bu müdahalede de kıl yumağı şeklinde derinin altında yer alan bölüm çıkarılır" şeklinde konuştu. - AYDIN