Kırcami'de Sona Doğru
Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin 2016/705 sayılı kararı ile Büyükşehir Belediyesi’nin müdahil olarak savunduğu Toprak Koruma Kurulu Kararının iptaline yönelik Şehir Plancıları Odası’nın yaptığı itirazlar reddedildi.
Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin 2016/705 sayılı kararı ile Büyükşehir Belediyesi'nin müdahil olarak savunduğu Toprak Koruma Kurulu Kararının iptaline yönelik Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı itirazlar reddedildi.
Antalya Şehir Plancıları Odası'nın Kırcami'de Toprak Koruma Kurulu Kararı ve Kamu Yararı Kararı'nın iptali için açtığı dava, Antalya 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Kırcamii planlamasının önündeki önemli bir engeli kaldıran Mahkeme kararında, yapılacak olan imar planlarının bölgenin sorununu çözmekle kalmayacağı, kent genelinde yaşanan birçok sorunun da çözümüne katkı sağlayacağı belirtildi. Bilirkişi raporuna ise imar planı yapılmaması durumunda bölgede sosyal ayrışmaların olacağına dikkat çekildi.
Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Yeşilova, Alan, Kırcami, Güzeloluk ile Zümrütova mahallelerini kapsayan Kırcami bölgesi planlamasında mutlu sona gelindi. Bin 573 hektarlık Kırcami bölgesi planlaması için, Toprak Koruma Kurulu Kararı ve Kamu Yararı Kararı'nın iptaline yönelik Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava reddedildi.
Her aşaması yakından takip edildi
Antalya'nın en önemli sorunlarından biri haline gelen Kırcamii bölgesinin planlaması için çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ankara'da imar planlaması için gerekli Toprak Koruma Kurulu ve Kamu Yararı kararlarının alınmasına katkı koymuştu. Böylece plan çalışmalarının önü açılmıştı. Planlama çalışmalarında sona gelinen, Temmuz ayındaki Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de binde birlik planları kabul edilen Kırcami bölgesi imar planlamasıyla ilgili bu süreçte, İçişleri Bakanlığı'na dava açan Antalya Şehir Plancıları Odası, bölgenin mutlak tarım alanı olduğu, konut alanına ihtiyaç bulunmadığı gerekçesiyle, Toprak Koruma Kurulu ve Kamu Yararı kararlarının iptalini istemişti. Kırcamii planlaması ile ilgili bu zamana kadar tüm aşamaları yakından takip eden Antalya Büyükşehir Belediyesi açılan davaya da Kırcami Bölgesini Geliştirme Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte müdahil olarak, uygulamaların hukuka uygun olduğunu savundu.
Dava reddedildi
Başkan Türel'in her adımını yakından takip ettiği, savunması için Büyükşehir Belediyesi hukukçularını seferber ettiği davadan müjdeli haber geldi. Antalya 1. İdare Mahkemesi; yapılan bilirkişi incelemesi ve keşif sonucu hazırlanan raporda yer alan bilimsel ve teknik açıklamalar çerçevesinde Muratpaşa İlçesi, Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Yeşilova, Alan, Kırcami, Güzeloluk ile Zümrütova Mahallelerini kapsayan bin 573,1 hektarlık alanda ilave imar planı yapılması için Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13/(d) maddesi uyarınca verilen kamu yararı kararında hukuka aykırılık bulunmadığına karar vererek, Şehir Plancıları Odası'nın iptal istemiyle açtığı davayı reddetti.
Tüm Antalya'yı ilgilendiriyor
Mahkeme kararında, "Kırcami bölgesinin ilave imar planına konu edilerek yapılaşmaya açılmasına veya plan kapsamına alınmasına ilişkin dava konusu kamu yararı kararında teknik gerekçelerin oluştuğunu belirten bilirkişi raporunda, söz konusu alanın kentsel yerleşme desenine dahil edilmesinin sadece Kırcami bölgesi kapsamında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlanmasının dışında kent bütününde yaşanan sorunların çözümüne de katkı sağlayabileceği değerlendirildiğinden Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar mevzuatı ve kamu yararı ilkesine aykırılığı bulunmadığı görülmüştür" denildi.
Tarımsal bütünlük yok
Mahkemenin temel aldığı bilirkişi raporunda ise bölgedeki sera yapılaşmasının teknik ve teknolojilerin uygulanmasına olanak sağlamaması, çevresinin yer yer 10 kat ve üzeri binalarla kuşatılmış olması, yine zorunlu tarımsal faaliyette bulunan hemen hemen her parselin üzerinde konut yapılarla yapılaşmanın olması, imara açılması uygun görülen alanda halihazırda tarımsal bütünlüğün ortadan kalkması, bu alanda bir kentte mevcut olan ticari ve kentsel işletmelerin hemen hemen tümü ile ilgili faaliyet gösteren müesseselerin mevcut olması, ayrıca sulamadan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle bölgede seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesine olanak bulunmadığı belirtildi.
Kent için önemli
Raporda, Kırcami bölgesinin etrafının hatalı planlamalar neticesinde çok yüksek katlı konut ve ticari nitelikli binalarla çevrilmiş olması ve parçacıl planlar ile kırsal alan içerisine kentsel yerleşim alanlarının girmiş olması nedeniyle bölgede kentsel-kırsal kullanım karmaşasının ortaya çıktığı belirtilerek, Muratpaşa İlçesi içerisinde yan yana iki farklı fiziksel, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı farklılığına sahip alanların bulunmasının önlem alınmadığı takdirde kentsel yapı dışında sosyal yapıda da önemli problemlerin oluşmasına neden olacağına dikkat çekildi. Muratpaşa bölgesine ilişkin mevcut planlar incelendiğinde, ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanlarının bölgedeki nüfus yoğunluğunu karşılayabilecek düzeyde olmadığı ifade edilerek, Kırcami bölgesinin bölgedeki donatı alanları eksikliği giderilmesi amacıyla kullanılmasının mümkün olduğu, ayrıca alanın kent içindeki konum ve büyüklüğü hesaba katıldığında, tüm kente hizmet edebilecek kültürel-sosyal donatıların, açık alan ve rekreasyon faaliyetlerinin düzenlenmesi açısından önemli bir fırsat olabileceği görüşüne yer verildi. Ulaşım sisteminin kentin bu bölgesinde kuzey- güney doğrultulu güçlü ulaşım akslarına ihtiyacı bulunduğuna da dikkat çekilerek, kent içi ulaşım sisteminin belli bir hiyerarşi içinde ve bütünlük sağlayacak şekilde oluşturulması için kuzey-güney doğrultulu yolların gereklilik olduğu, bu kapsamında Kırcami Bölgesinin kentin merkez, kuzey doğu ve doğu sahil gelişim bölgesi arasındaki ulaşım entegrasyonunun sağlanması açısından önemli bir konuma sahip olduğu ifade edildi. - ANTALYA