Kırıkkale'de Çiftçilere Budama Eğitimi Verildi
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sulakyurt ilçesi ve Hacılar beldesinde çiftçilere uygulamalı budama eğitimi verildi.
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sulakyurt ilçesi ve Hacılar beldesinde çiftçilere uygulamalı budama eğitimi verildi.
Sulakyurt ilçesine bağlı İmamaoğlu Çeşmesi ve Yağbasan köyleri ile Kırıkkale merkez Hacılar beldesinde çiftçilere tarım danışmanları ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknikerler Muzaffer Pekdemir, Enver Pekince ve Hasan Üstün tarafından asma ve meyve bahçelerinde uygulamalı eğitim verildi.
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, zirai mücadele gibi faaliyetlerin yanı sıra her yıl meyvelerde budama yapılmasının önemine değinen Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, kentte meyvecilikle ilgili çalışmaları artırdıklarını söyledi.
İl Müdürü Kırbaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarım alanlarımızın küçük ve parçalı olması tarımsal geliri etkilemektedir. İl müdürlüğü olarak bir yandan meyve ve bağ alanlarını arttırmaya çalışırken diğer yandan da çiftçilerimizin yeni tarım tekniklerinden yararlanması için eğitim faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Budama ve terbiye sistemlerinin tekniğe uygun yapılması halinde, elde edilecek mahsul miktarı ve kalitesi de artmış olacaktır. Meyve ağaçlarında budama zamanının gelmesi ile birlikte üreticilerden gelen talepler doğrultusunda müdürlüğümüz teknik elemanlarınca uygulamalı budama eğitimleri başlatıldı."
Yapılan budama eğitim ile meyvelerin gövde üzerinde ana dal sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmaları, karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla, ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesi ve meyve ağaçlarının erken meyveye yatması amaçlandığı anlatıldı.
Eğitimde ayrıca budama yapılırken bağlarda bir yıllık sürgünlerin gelişme durumuna göre omcaların gelişimi geri kalmış ise daha az göz, sürgünler aşırı uzamış ve gövdeden kalın ve obur sürgünler çıkmış ise daha fazla göz bırakılması gerektiği üzerinde duruldu. - Kırıkkale