Kırım Türkleri Anıldı
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin’in 18 Mayıs 1944’te 400 bin Kırım Türkü’nü Sibirya başta olmak üzere çeşitli bölgelere sürgün etmesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin'in 18 Mayıs 1944'te 400 bin Kırım Türkü'nü Sibirya başta olmak üzere çeşitli bölgelere sürgün etmesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin birlikte düzenlediği anma töreninde konuşan Hüseyin Sözlü, 18 Mayıs 1944'te, Stalin'in Kırım'ın Müslüman Tatar Türklerini, SSCB'nin geleceği için tehdit olarak görüp 1 günde 'hayvanlar' gibi trenlere doldurup sürgüne gönderdiğini söyledi. Sözlü, "Bu sürgünde Kırım Türkleri'nin yüzde 40'ı öldü. Yerlerinden yurtlarından edilenler arasında sağ kalanlar da çok zor şartlar altında hayatta kalmaya çalıştı. İşte bu soykırımın 70. yıldönümünde katledilen Müslüman Türkleri anıyoruz" dedi.
Sürgüne gönderilen Kırım Türkleri'nin 1990 yılından itibaren Kırım'a dönme mücadelesinin başladığını fakat şu anda sadece 300 bin Kırım Türkü'nün orada bulunduğunu kaydeden Hüseyin Sözlü şöyle devam etti:
"Geri dönme çabalarında çok verimli olamadık. Şu anda da Stalin'in ruhu Putin'in şahsında yeniden dirildi. Kırım Türkleri'nin Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'a sokulmamıştır. Türkiye'de hükümet bunları görmüyor. Milletimiz bunu gözden kaçırmamalı. Bugün Kırım'da Türklerin bir kez daha mezalime uğramasına yol açabilecek gelişmeler yaşanıyor. Basında bununla ilgili tek satır haber yok. 1974'te Kıbrıs'a Barış Harekatı düzenledik. O zaman mezalime uğrayan Türklerin torunları neredeyse Rumların yanında yer alır hale gelmişlerdir. Milletin aklı başına gelmelidir. Herkes için ağlayanlar Kırım için ne yaptı? Kırım Türklerinin lideri Abdülcemil Kırımoğlu'nun ismi Haniye, Mursi olsa böyle mi davranırdı Hükümet? Gönül, Türkiye'nin 18 Mayıs 1944'ün anısına sahip çıkmasını isterdi. 1912 Balkan ve 1944 Kırım mezalimleri unutulmamalıdır."
TÜRKİYE 12 YILDIR FELAKETLERLE YÜZ YÜZE
Soma'da yaşanan maden faciasına da değinen Başkan Hüseyin Sözlü, "Madenlerimiz elbette çalışmalı ancak insanların can güvenliği mutlaka öncelikli olmalı. KİT'ler zarar ettiği için özelleştirmeleri fütursuzca yapanlar bugünkü can kayıplarının önünü açmışlardır. Bedel canla ödenmemeli. Acı üzerinden siyaset yapmak kesinlikle tarzımız olamaz ama özel sektörün işlettiği madenlerde 10 işçi şehit oluyorsa, KİT'lerin işletti yerlerde 1 kişi şehit oluyor. Madenlerimizde çağdaş iş güvenliği yöntemleri uygulanmalı, memleket evlatları heba edilmemeli. Türkiye 12 yıldır felaketlerle yüz yüze. Yaşadığımız felaketlerden ötürü bayramlarımızı, kutlamalarımızı yapamıyoruz. Türk halkı, felaketlerden, acı haberlerden uzak kalacak bir iradeyi ortaya koymalıdır. Yarın hangi felaketi yaşayacağız diye kara kara düşünür olduk. Bugün bir kez daha 18 Mayıs 1944'te katledilen, Soma'da hayatını kaybeden ve milletimiz için şu ana kadar canını feda etmiş şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Gazilerimize şükranlarımızı bir kez daha iletiyorum" diye konuştu.
Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Taymaz da, geçmişte büyük acılar yaşayan Kırım Türklerinin bugün de zalim ve acımasız bir harekatın, emperyalist bir oyunun kucağında olduğunu kaydetti. Taymaz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve oradaki Kırım Türklerinin varlığının korunması gerektiğini belirtti.
Anma törenine Hüseyin Sözlü'nün yanı sıra MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, MHP Genel Başkan Danışmanı Şeref İba, Adana Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Ali Arslan, Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Taymaz'la çok sayıda konuk katıldı. - ADANA