Haberler

Kışanak: Destek Değil Katılım Bekliyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan ve Yönetim Kurulu üyeleri Eşbaşkan Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan ve Yönetim Kurulu üyeleri Eşbaşkan Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Ziyarette Kapan, geçmişteki dayanışma ve işbirliği pratiklerinin bu dönem de sürdürme çabası içinde olacaklarını söyledi.

Geçmişte yapılan çalışmaların kentte birçok şeyin kaderini değiştirdiğini vurgulayan Kapan, "Yapı kaliteleri olsun, planlama alanlarımızla ilgili ciddi katkılarımız oldu, eksikliklerimiz de oldu. Bu dönemde tabi ki yeni bir süreç yeni bir paradigma var. Bizlerin üzerine ne düşüyorsa bu süreçte sizlerle birlikte dayanışma çabası içerisinde olacağız" dedi. "Tabi ki Diyarbakır'da yapılması gereken acil bazı işler var" diyen Kapan, meslek alanları ile ilgili gördüklerini sıraladı. Kapan, şöyle konuştu:

MEVCUT YAPI STOKU BİZİ ÜRKÜTÜYOR

"Diyarbakır kenti göç hareketi nedeni ile çok ciddi kaçak yapılaşma, mühendislik hizmeti almayan, depremsellik açısından risk arz eden, basit bir depremde büyük can ve mal kaybının yaşanabilir. Bu açıdan Diyarbakır'ın acilen ana arter çalışmasının, yapı stoklarımızın belirlenmesi, sağlıklı ve güvenli olmayan yapıların yenilenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Yani bizim mevcut yapı stoklarımızın depreme dayanıklı hale getirilmesi hayati önem taşıyor. Açıkçası bu mevcut yapı stoklarımız bizleri ürkütüyor."

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da, "Nezaketinde ötesinde biz sizi bu kentin yönetimin bir parçası, bir paydaşı, etkili bir katılanı olarak görmek istiyoruz, sizin ziyaretinizi de böyle algılıyoruz" dedi. Yıllarca devletle olan ilişkilerde "Talep ettik olmadı, şimdi kendi derdimizi kendimiz inşa edeceğiz" diyen Kışanak, şöyle devam etti:

"Ama benzer bir ilişkiyi kendi yerel yönetimlerimizle kurmamalıyız. Birileri talep eden, yerel yönetimler de bunu yapan değil. Bu şehirde ne yapılması gerekiyorsa hep beraber yapacağız, elimizi hep beraber taşın altına koyacağız, riskleri hep beraber alacağız. Katılımcılık bu değil. Çünkü katılımcılığı bugüne kadar hep böyle tarif etmişler. Ben gelip akıl vereyim, sen de yap, bu böyle değil. Bence iş zamanı, elimizi taşın altına koyma zamanı, beraber çözüm üretme, beraber risk alma, beraber sorunları çözerken ortak davranışı, tutumu ortaya koyma zamanı. Ben sizinde katılımcılığı bu boyutu ile yürüteceğinizi umut ediyorum. Katılmak sadece fikir beyan etmek değildir, o nedenle biz sizleri yönetimin bir parçası olarak görüyoruz. Karar süreçlerine birlikte katılma, uygulama süreçlerinde birlikte risk alma, denetim mekanizmalarını birlikte işletme konusunda hep beraber hareket edersek çözemeyeceğimiz bir sorun yok."

Sadece kentleşme sorunu değil başka nedenlerden kaynaklı sorunlarla da uğraştıklarını belirten Kışanak, "Keşke biz sadece rutin kentleşme sorunlarıyla ilgileniyor olsaydık. Onlarla başa çıkmak çok daha kolaydı. Daha büyük devasa bir sorunun bir parçası olan kentleşme sorunlarımız var. Onun içerisinde çözüm üretmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İradelerinin tam olduğunu çözme konusunda sorumluluk almaktan kaçınmayacaklarını ifade eden Kışanak, "Kentteki bütün paydaşlarımızdan, bütün bileşenlerimizden destek değil katılım bekliyoruz. Gelsinler birlikte bu sorunların üstesinden gelelim, çözebiliriz de" dedi. Kışanak, kaçak yapılaşmaya karşı siyasi ve idari kararlılık gösterdiklerini ama toplumsal desteğe ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Kaçak yapılaşmanın bir kısmının ticari bir faaliyet olduğunun altını çizen Kışanak, "Sağlıklı barınma hakkını isteyen insanların taleplerinin arkasına gizlenen bir durum var" diye konuştu. Kışanak hem mağdur olan insanlara sağlıklı konuta erişimi nasıl sağlayabilecekleri üzerinde çalıştıklarını hem de ranta dönüştürenlere karşı toplumsal bir refleks gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

TABİP ODASI YÖNETİMİNDEN ZİYARET

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay ve yönetim kurulu üyeleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Günay, belediyelerin çalışmalarını çok önemsediklerini belirterek, "Çok ciddi çalışmalar var. Özellikle geri bırakılmış bölgeler içerisinde Diyarbakır'ın özellikle belediyemizin çalışmalarıyla birçok endemik hastalıklar ortadan kalktı" dedi. Tüm köylerin ve mezraların belediyeye bağlandığını anımsatan Günay, belediyelerin yükünün daha da ağırlaştığını söyledi. Halk sağlığı alanında tedbirleri alınmadığı zaman ciddi salgın hastalıkların da olabileceğini belirten Günay, "Belediyemize büyük yük düştüğünün farkındayız" dedi. Halk sağlığını ilgilendiren diğer bir hususun da "gıda sektörü" olduğunu belirten Günay, "Pazarda açıkta satılan gıdalar var, kaçak et kesimleri var. Bunlarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmaları var. O bazı alanlarda topu belediyeye atıyor" diye konuştu.

Hekimlerin "sağlıkta dönüşüm" programı nedeniyle emek sömürüsüne maruz kaldığını, iş güvencesini kaybetme gibi hükümet uygulamalarından muzdarip olduklarını ifade eden Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay, "Bize direk yansıyan şiddet kısmıdır. 2 yıl önce Ersin arkadaşımızı kaybettik. Birçok basın açıklamasını biz Diyarbakır'da yaptık. Devlet eliyle kaymakam tarafından dövülen arkadaşımız oldu. Biz özellikle sizlerin halk nezdinde bu duyarlılıkları yarattığınızı biliyoruz" diye konuştu.

KIŞANAK: SAĞLIK KOMİSYONLARIMIZA KATILIN

Eşbaşkan Gültan Kışanak da kendilerini ziyaret eden sivil toplum örgütlerinin yönetim kademesinde kadınların pek görülmediğini, ama Tabip Odası'nın yönetiminde kadın hekimlerin olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Kentte kadın çalışmaları güçlü ama henüz sivil toplum örgütlerine, bazı alanlara fazlaca sirayet etmemiş. Ya da çalışın, emeğinizi verin, ama yönetimlere çok fazla katılmayın yaklaşımı var" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Komisyonu'nun hızlı bir şekilde Tabip Odası ile iletişim kuracağını belirten Kışanak, komisyonların sadece Belediye Meclis üyelerinden oluşmadığını, birlikte çalışacağı ilgili STK'lardan da oluştuğunu söyledi. Komisyonların iyi çalışmaları durumunda zengin fikirlerin, pratik önerilerin, uygulamada çıkacak sorunları aşacak çözümlerin çıkacağını belirten Kışanak, "Biz de o doğrulta idari birimlerimizi yönlendireceğiz. Sizden de bu Sağlık Komisyonumuza biraz etkin katılmanızı bekliyoruz. Görüşlerinizle, önerilerinizle, eleştirilerinizle katılımınızın olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Kışanak, sağlık emekçilerine yönelik şiddet konusunda toplumsal refleks olduğunu, bunun sadece sağlık emekçilerinin sorunu olmadığını, tüm toplumun sorunu olduğunu vurguladı.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Cengiz Günay Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title