Haberler

Kızıklar'a Akademik Odalardan Destek

Abone Ol

Akademik odalar, Kızıklar bölgesinin tarihi, kültürel ve doğal özelliklerini korumak için tam destek verdi.

Akademik odalar, Kızıklar bölgesinin tarihi, kültürel ve doğal özelliklerini korumak için tam destek verdi.

Tarihi Bursa Kızıklar Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Kızıkların tarihi, kültürel ve doğal özelliklerini korumak için akademik odaları ziyaret ederek destek istedi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık ile bir araya gelen Tarihi Bursa Kızıklar Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ertuğrul Süner, "Kızık kültürünü korumak için çalışmalar yapıyoruz, ancak bölgemizde yükselen yüksek katlı binalar tarihi dokumuza zarar veriyor. Bu konuyu siz akademik oda yöneticileri ile paylaşmak istedik" dedi.

Bölgede yapılan inşaatlar ile tarih ve kültürün talan edildiğini söyleyen Ertuğrul Süner, "Bu durum böyle devam ederse çok kısa sürede Kızıkları tarih kitaplarından okur hale geleceğiz. Biz akademik odalar ile bölgenin dokusuna uygun güzel bir proje yaparak bölgemizi korumak ve turist potansiyelini arttırmak istiyoruz" diye konuştu.

Kızıklar'ın Bursa'nın tarihi hafızası olduğunu söyleyen İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, "Öncelikle bölgeyi incelemekte fayda var. Alanı inceledikten sonra kısa, orta ve uzun vadeli planlarla bölgenin dokusunu korumak, açığa çıkarmak için gereken adımlar atılmalı" şeklinde konuştu. Bölgenin rant için talan edilmemesi gerektiğinin altını çizen Necati Şahin, "Bölgeyi inceledikten sonra konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendireceğiz. Daha sonra Kızıklar Derneği, akademik odalar Büyükşehir, Yıldırım, Kestel belediyeleri ve üniversite işbirliği ile panel düzenlemeyi düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Bölgede artan yapılaşmaya izin veren kurumların suçlu durumda olduğunu belirten Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Bölgenin siluetinin ve dokusunun bozulması ile Bursa'nın en önemli tarihi miraslarından biri de yok olmuş oluyor. Bölgedeki mimarinin eşi benzeri yok. Ulusal bir yarışma yapılsa bile böyle özgün eserler yeniden yapılamaz. Tarihi, kültürü, mimari özellikleri ile oldukça önemli olan bu bölge mutlaka korunmalıdır. Biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız" dedi.

Bölgede kaçak yapılaşmanın da bulunduğunu ifade eden Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Füsun Uyanık ise, "Bölgede bir çalışma yapılarak, kaçak yapılaşma ile ilgili bir envanter çıkarılması ilk yapılması gerekendir. Kaybedildiğinde yeniden kazanılmasının zor olduğu güzellikleri hep birlikte korumalıyız" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nizamettin Kaya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title