Kızılay Aydın'daki Gönüllü Bağışçılarını Ödüllendirdi
Türk Kızılayı, 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları gününde Aydın'da düzenli kan veren gönüllü bağışçılarını onurlandırdı.
Türk Kızılayı, 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları gününde Aydın'da düzenli kan veren gönüllü bağışçılarını onurlandırdı.
Düzenlenen ödül törenine Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Aydın Garnizon Komutanlığı'ndan Yüzbaşı Kemal Erbay, Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, AFAD Aydın İl Müdürü recep Coşkun, Kızılay Aydın Şube Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci, Kızılay Aydın Kan Bankası Müdürü Dr. Rıdvan Şenol, davetliler ve gönüllü kan bağışçıları katıldı.
Törende konuşan Dr. Gökay Gök, Kızılay'ın yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kızılay'ın ABD Kızılhaç'ından sonra dünyanın en büyük ikinci uluslar arası yarım kuruluşu olduğunu belirten Gök, "Şuanda Türkiye dışında 14 ülkede yardım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Suriye kamplarına yönelik yardımlarımızın eleştirildi. Biz 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' anlayışı gereği Suriye'ye yardım ediyoruz. Türkiye'de fakirler bitti de biz dışarıya mı koşuyoruz? Hayır. Osmanlı'nın torunları olarak adaleti eşitlik ve tarihten gelen kültürümüz gereği bize ihtiyaç duyan ülkelerin yanında olmaya çalışıyoruz. Kızılay; din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit şekilde hizmet götürüyor. Biz dünya arenasında Türkiye'yi temsil ediyoruz. Vatandaşımızın bize emanet ettiği paralarla bu yardımları götürüyoruz. Kızılay, Türkiye ile dünya arasındaki bir köprüdür. Biz milletimizin kültür elçisiyiz" dedi.
145 yılı geride bırakan Kızılay'ın ilk kan bankalarını 1957'de Ankara ve İstanbul'da kurduğunu anımsatan Gök, "1980'li yıllara kadar Türkiye'de kan ihtiyacını Kızılay karşıladı. 1980 ile 2000 yılları arasında çeşitli nedenlerle hastaneler kendi bankalarını kurdu. Bu dönemde kan konusunda üçüncü dünya ülkelerinde yaşanan manzaralar yaşandı. Ancak başlatmış olduğumuz proje ile Kızılay'a büyük bir sıçrama yaptırdık. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla kan bağışı konusunda önemli bir seviyeye ulaştık. 2012'de yaptığımız çalışma sonucu Türkiye'nin 2 milyon 200 bin ünite kan ihtiyacı olduğunu saptadık. Buna rağmen geçen yıl 700 bin insan sokakta kan aradı. Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi olarak son 7 yıldır Türkiye genelinde birinciliğimizi sürdürüyoruz. Ege Bölgesi'nin yıllık 330 bin ünite kana ihtiyacı var. Biz temin ettiğimiz 268 bin 751 ünite kan ile sorumluluk alanımızdaki 155 hastanenin kan ihtiyacını karşıladık. Bu bağışların yüzde 81'ini de düzenli kan bağışçılarımızdan elde ettik. Gönüllü bağışçılarımıza çalışmalarımıza sağladıkları destekten ötürü teşekkür ediyoruz. Bilmeden birilerinin hayatını kurtaran gönüllü bağışçılar, övgülerin en büyüğünü hak ediyor. Gönüllü sayımızı artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
AYAKLI KAN BANKASI DUYGULANDI
Dr. Gökay Gök'ün ardından kürsüye gelen ve Kızılay'a yaptığı 65 ünite kan bağışı ile Aydın'da ilk sırada yer alan Mehmet Kaplan, Kızılay için yazdığı şiir okurken duygusal anlar yaşadı. Kan bağışının kendisi için vazgeçilmez hale geldiğini kaydeden Kaplan, "İlk kez 1973 yılında asker ocağındayken kan bağışında bulundum. Komutanımın eşi için 0 Rh negatif kana ihtiyaç vardı. Koca bölükte sadece benim kanım uydu. Sonra komutanım herkesin önünde bana teşekkür etti. Bundan sonra kan bağışı benim için vazgeçilmez bir hale dönüştü. Sadece Kızılay'a 65 ünite kan bağışladım. Bunun dışında gelen talepler üzerine hastanelerde verdiklerimle bu rakam 125'in üzerine çıkmıştır. Ben telefonuma mesaj gelmesini beklemeden gidip zamanın gelip gelmediğini kontrol ederim ve her 3 ayda bir mutlaka düzenli kan bağışında bulunurum" şeklinde konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından Aydın'da Kızılay'da en çok kan bağışında bulunan arasında ilk üç sırayı alan 65 üniteyle Mehmet Kaplan, 452'r üniteyle Ayhan Bozkurt ve Hıdır Dağ ile 35, 25 ve 10'ar ünite olmak üzere düzenli kan bağışında bulunan gönüllü bağışçılar plaket ve beratları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. - AYDIN