Haberler

Kızıltepe'de Sokak Çocukları İçin Panel Düzenlendi

Abone Ol

Güneydoğum Derneği, Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki sokak çocuklarının durumuna dikkat çekmek için düzenlediği panel ile gençlik merkezi kurulmasını talep etti.

Güneydoğum Derneği, Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki sokak çocuklarının durumuna dikkat çekmek için düzenlediği panel ile gençlik merkezi kurulmasını talep etti.

Güneydoğum Derneği ile AK Parti 22 dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri'nin öncülük ettiği ve Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık tarafından desteklenen panel, bir alışveriş merkezinde gerçekleştirildi. Panele Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Erasan, Mardin Milli Eğitim Şube Müdürü Şeyhmus Kulu, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Cengiz Duman, Kızıltepe STK Platformu dönem Sözcüsü Mehmet Şerif Öter, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Kadir Üründü konuşmacı olarak katılırken, toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Suçuka, MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, Kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri de hazır bulundu. Panelde konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin'de sokak çocukları ya da sokakta çalışan çocuk sayısının yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yeni bir bakanlık olmasına karşın reform denecek kalite ve nitelikte başarılı hizmetlere imza attığını gördüklerini belirten Vali Ayvaz, kadınların ve aileler için başarılı hizmetlerde bulunan bakanlığın çocukları için de güzel projeler yapacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye'de özellikle sosyal ve kültürel alanda büyük eksiklikler olan Güneydoğu'nun farklı kentlerinde çeşitli sorunlarla ilgili çalıştaylar, paneller sempozyumlar düzenlediklerini belirten Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Suçuka, sokakta çalışan çocuklar ya da sokağa itilmekle karşı karşıya olan çocukların durumuna dikkat çekmek üzere Gaziantep'te, Diyarbakır'a düzenledikleri etkinliklerin ardından bugün de Kızıltepe'de bir panel düzenlediklerini söyledi. Suçuka, "Kızıltepe ve Mardin'de belki sokakta çalıştırılan çocuklarla ilgili büyük sorunun olmadığını gördük gibi; ancak sokağa itilmekle karşı karşıya olan önemli bir çocuk potansiyelinin olduğunu öğrendik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan daire başkanı statüsünde katılımımız vardı. Yine il milli eğitim müdürlüğü, il emniyet müdürlüğü, sivil toplum örgütleri platformu başkanı ve gazetecilerin de hazır bulunduğu konuşmacılarımız vardı. Mardinli çocuklarla ilgili konuşulması gereken her şeyi konuştular. notlar alındı inanıyorum ki bu panelin önümüzdeki günlerde çocuklarımız için önemli bir döngüsü olacaktır" dedi.

"KIZILTEPE'YE BİR GENÇLİK MERKEZİ KURULMALIDIR"

Panelin düzenleyicileri arasında olan Mardin eski Milletvekili Nihat Eri ise Güneydoğum Derneği'nin bölgenin bütün temel sorunlarına eğilmeye çalışıp sorunlarla ilgili etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Kızıltepe'nin genç ve çocuk potansiyeli yüksel olan büyük bir ilçe olduğunu ifade eden Eri, "Bugün Kızıltepe'de sokak çocukları ya da sokaklarda çalışan çocuklarla ilgili bir merkez kurulması için bir panel düzenledik. Bu çocuk merkezi Kızıltepe için çok önemli olacaktır. Oldukça kalabalık bir genç nüfusa sahip olan Kızıltepeli gençlerin sokaklardan ve birtakım bağımlılıklardan uzaklaştırılması için bu merkezin kurulması çok faydalı olacaktır. Bunun için yeterli potansiyelimiz fazlasıyla var. Hem Ankara'nın potansiyeli hem Kızıltepe'nin potansiyeli bunu gerçekleştirecek potansiyel fazlasıyla vardır. İnşallah bu konuda gerekli çalışma yapılacaktır" şeklinde konuştu.

MARDİN'DE SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISI 128

Panelde konuşan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Çocuk Şube Müdürü Cengiz Duman, Mardin'de emniyetin tespitlerine göre sokakta çalıştırılan çocuk sayısının 128 kişi olduğunu belirterek, tespit edilen çocuklarla ilgili yapılan sosyo-demografik özellikleri ve verileri slayt görüntüsü eşliğinde paylaştı. Emniyet Müdür Yardımcısı Duman, "Dar gelirli ailelerin çocukları olan sokakta çalışan çocuklar genellikle kazandıkları paranın büyük bir kısmını ailelerine vermektedirler. Mardin genelinde yaptığımız araştırma neticesinde sokakta çalışan çocuklar maddi imkansızlık içerisinde bulunan ailelerine katkı sağlamak amaçlı olarak çalıştıkları belirlenmiştir. Oran olarak aile bütçesine katkı sağlamak için çalışan çocukların oranı yüzde 85.15 ile en yüksek seviyede bulunmaktadır. Sokakta çalışan çocukların genellikle okul dışındaki saatlerde çalıştıkları tespit edilmiştir. Mardin genelinde yapılan incelemede çocukların genellikle ayakkabı boyacılığı, mendil satıcılığı ve simitçilik olarak önümüze çıkmaktadır" diye konuştu.

"GENÇLERE ENERJİLERİNİ BOŞALTACAK MERKEZ GEREKİYOR"

Sokak çocukları ve madde bağımlılarının durumunu anlatan Gazeteci Kadir Üründü de panelde yaptığı konuşmada; sokakta çalıştırılan çocukların durumundan çok meseleyi bir adım ileriye götürerek madde kullanan çocukların durumuna dikkat çekilmesi gerektiğini savundu. Sokakta çocuk çalıştırılmaması gerektiğini savunan Gazeteci Üründü, "Doksanlı yıllar ve öncesinde köylerden kentlerde göç henüz başlamamışken Mardin ya da Kızıltepe'nin gündeminde sokak çocuğu mefhumu yok gibiydi. Zira daha önce köy odası olgusu vardı. O olgu aynı zamanda çocuklarımız için de bir okul niteliği taşıyordu. Ancak boşaltılan köyler ve şehir merkezine gelinmesiyle birlikte birden patlayan bir akın oluştu. Dejenere bir gençlik, yükselen popüler kültür özentisi içerisinde büyüyen başıboş bir gençlik ve birtakım uyuşturucu ve madde bağımlılığın sirayet ettiği gittikçe büyüyen bir potansiyel. Bu bağımlı gençler artık günümüzde birer tehdit unsuru olarak karşımıza çıkabiliyorlar. Yanlarından ayırmadıkları kesici ve delici aletleriyle özellikle de mesai saatleri dışında hemen her kurumun bahçesinde ya da metruk binalarda yaptıkları uyuşturucu alemleri ve madde bağımlılıklarıyla o kötü alışkanlılarını maalesef sürdürüyorlar. Bu gençler her geçen gün biraz daha artıyor. Bunlar için tedbir alma zamanı gelmiş ve çoktan geçmiştir. Kızıltepe'de madde ve uyuşturucu bağımlısı gençlerin sayısını binlerle ifade edebiliriz. Gençlerin rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması için bu gençlere bir rehabilitasyon merkezinin kurulması zorunluluk gibi bir şeydir. Bu gençler potansiyel birer tehlike. Bu tehlikeden uzaklaşmanın tek yolu, gençlerin enerjilerini boşaltabilecekleri sosyal, sanatsal ve sportif uygulamalar gerçekleştirebilecekleri birkaç merkeze kavuşmalarıyla mümküm olacaktır" dedi.

Panel sonunda sokak çocuklarıyla ilgili yapılan gösterim salonda bulunanlara duygusal anlar yaşattı. Sıdıka Eryılmaz adlı kadın, film gösterisi sırasında gözyaşı dökerken, "Benim de çocuklarım babalarını 15 yıl önce kaybetti. Çocuklarım öksüz büyüdü. O filmde kendi çocuklarımı gördüm ve sokak çocuklarını biran düşününce gözyaşlarıma hakim olamadım" ifadelerini kullandı. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cengiz Duman Nihat Eri Kızıltepe Mardin Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title