Haberler

Kocaeli Afad'ın Önceliği Deprem

Abone Ol

AFAD Kocaeli İl Müdürü olarak atanmasının birinci yılı sebebiyle bir basın toplantısı düzenleyen Salim Tekoğul, AFAD’ın son bir yıl içindeki çalışmalarını anlattı.

AFAD Kocaeli İl Müdürü olarak atanmasının birinci yılı sebebiyle bir basın toplantısı düzenleyen Salim Tekoğul, AFAD'ın son bir yıl içindeki çalışmalarını anlattı.

Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, AFAD'a atanmasının birinci yılı sebebiyle Sarımeşe'de bulunan AFAD Kocaeli İl Müdürlüğü Binası'nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul ve basın mensupları ile birlikte AFAD Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü Cevat Özdemir, AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Nurten Gümüş, AFAD İyileştirme Şube Müdürü Canan Güçlü, AFAD AADYM Şube Müdürü Mustafa Aydın ve AFAD Eğitim Şube Müdürü Ümit Çiğdem de katıldı. Kocaeli'ye atandığı günden bu yana AFAD tarafından yapılan çalışmaları anlatan AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul, "Biliyorsunuz, 1999 yılında bölgemizde yaşanan acı deprem tecrübesi ülkemizde bir takım değişikliklere sebep oldu. AFAD'ın 2009 yılında 5902 sayılı Teşkilat Kanunuyla kurulması da bu değişikliğin, bu zihniyet dönüşümünün bir yansımasıdır. Çünkü bu kanunla; Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü lağvedilerek, bu kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları AFAD Başkanlığında toplanmıştır. Risk yönetimine geçişin AFAD'a üstlendirdiği yoğun iş yükü pek bilinmiyor. Toplumun bir kesimi sadece arama kurtarmaya odaklı işlerin yapıldığı algısını taşırken, bir kesimi ise acil durumların tümüne bizzat müdahale eden bir kurum olduğumuzu düşünüyor. Arama kurtarma asli görevi yanında bir koordine kurumu olduğumuzun, olayların tümüne müdahale etmediğimizin, ancak müdahale edilmesini sağladığımızın bilinmesini istiyoruz. Bu toplantıyla da bu algı karmaşasını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Suriyeli sığınmacılarla ilgili iş ve işlem yürüten kurumlardan birisi olarak, koordinasyon ana görevi haricinde yardım kuruluşlarının aylık koordinasyon toplantılarını da organize ediyoruz. Ayrıca sağlık harcamaları, 2015 yılında acil yardım ödemeleri şeklinde 8 posta halinde il müdürlüğümüze aktarıldı ve hastaneler ile eczanelere toplam 1 milyon 945 bin TL ödeme yapıldı. AFAD Başkanlığı artık Suriyeli vatandaşların sağlık giderlerini de Türk vatandaşlarındaki gibi merkezi sistemden karşılamaktadır" dedi.

"ÖNCELİĞİMİZ DEPREM

Konuşmasında AFAD bünyesi içerisinde bulunan departmanların görevlerinden de bahseden AFAD Kocaeli İl Müdürü Tekoğul, "Kocaeli, afet ve acil durum potansiyeli yüksek olan bir il. Afetsellik riski açısından değerlendirme yapıldığında birinci derece deprem kuşağında bulunması ve üçte iki oranındaki kayba sebep olması dolayısıyla deprem, bizim öncelikli risk açmazımızdır. Deprem öncesi hazırlıklar bağlamında bilinçlenmeye, tedbir ve önlemler almaya ve planlama yapmaya ihtiyaç duyuyoruz. Planlama ve zarar azaltma çalışmalarıyla ve halkın topyekun eğitimiyle ilgili gayretlerimiz sürüyor. Bu bir yıllık görev sürem, büyük bir sorumluluğun sırtımıza yüklenmiş olduğunu bizlere fazlasıyla öğretti. Yoğunluğun, yorgunluğun, heyecanın, stresin yeni baştan tanımını burada yaptığımızı söyleyebilirim. Mesai mevhumu olmadan çalışıyoruz. Sıkıntılı anlar elbette yaşıyoruz. Açmazlarla elbette karşılaşıyoruz. Ancak o haleti ruhiyeden bizi tutup çıkaran bir manevi tatmin var ve bu tatmini ruhumuza işlemiş durumdayız. O da medet diyen insanların zor anlarına, can ve mal kurtarma ulvi gayesiyle koşmak ve onlara moral kaynaklığı olabilmek" şeklinde konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Aydın Sarımeşe Gümüş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title