Haberler

Salih Köksal "Daha Kaliteli Süt Üretmeliyiz"

Abone Ol

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Köksal, Aydın'da daha kaliteli ve kazançlı süt elde etmek için soğuk zincir uygulamasına başlandığını söyledi.

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Aydın'da daha kaliteli ve kazançlı süt elde etmek için Kasım ayından itibaren yeni bir soğuk zincir uygulamasına başlandığını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Aydın bölgesinde yürürlüğe giren yeni uygulama ile süt sağıldığı andan itibaren en kısa süre içerisinde soğutularak bakteri sayısının düşük tutulması, sağlıklı ve kaliteli ürün sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Ege Bölgesi'nde ve yurt genelinde birçok ilde sütlerin soğuk zincirle toplanmakta olduğuna işaret eden Köksal, "Bu şekilde de işletmelere naklediliyordu. İlimizde 2012 yılında birliklerden bize süt toplamada düzenleme yapmamız talebi geldi. 2009 yılında da karar alınmış fakat zamanla çeşitli nedenlerden dolayı ertelenmişti. 2013 yılında süt toplayıcıları ile birlikler ve odalar toplantılar yapmak suretiyle Aydın ilinde süt toplamayı ne şekilde yapılması yönünde kararlar alındı. Kasım 2013 itibaren alınan karar ile ilimizde soğuk zincirde süt toplanması ve nakledilmesi konusunda bir uygulama başlattık" dedi.

FİYATLAR İLK AYDIN'DA DÜŞÜYORDU

Aydın'ın süt üretiminde yıllardır serbest bölge olarak yer aldığını anımsatan Köksal, "Bunun anlamı şudur; Türkiye'de fiyatlar düştüğü zaman ilk bizim Aydın ilinde düşüyordu. Buna bir tedbir alınması noktasında böyle bir uygulamaya ihtiyaç vardı. İkincisi süt kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Normal gelişi güzel yapılan toplamalarda firma 8-9 süt toplayan araç yada şahıs sütleri 3-4 saat aracın üzerinde dolaştırmak suretiyle gerçekten de normalin üzerinde bakteri oluşmasına sebep oluyor. Biz bunları çok hızlı bir şekilde sütleri toplamak suretiyle bu bakteri artışlarını azaltmak istiyoruz. Biz mevzuatımız gereği 31 Aralık 2013 tarihine kadar çiğ sütteki toplam bakteri sayısı 500 binin altına düşürme taahhüdümüz var. Bu hem mevzuatımızda böyle hem de AB ile yaptığımız müzakerelerde böyledir. Yine kamuoyun yakından bildiği gibi geçen yıl itibarı ile ülkemizde 6 adet firmamız AB ye süt ve süt ürünleri satabilir konuma girdi. Bu çok önemlidir. Çünkü yıllardır uğraştığımız bir konu idi. Bu sektörün veya işletmelerin bu ihracatı yapabilmeleri için bizim izlenebilirliği test etmemiz gerekir. Kaliteli süt üretmemiz gerekir. Bunlardan bir tanesi de bizim bölgemizdedir Denizli ilimizde yer almaktadır. Bunu sadece kendimiz ne olursa olsun yüksek oranda bakteri olsa da kendimiz kullanırız deme lüksümüz yoktur. Biz bu soğuk zincire başlamadan önce değişik yerlerden aldığımız 10 numune de bakteri sayısı 20-23 milyona kadar çıkmıştı. Bizim buradaki taahhüdümüz ile 500 binin altına düşürmektir. Aradaki farkın herkesin anlayabileceği tarzda algılayabilir durumdadır. Dolayısıyla burada yapılan uygulamalar tamamen tüketicinin sağlığının korunması ile alakalı bir uygulamadır" diye konuştu.

BAKTERİ SAYISI YASAK MADDE İLE DÜŞÜRÜLÜYOR

Aydın'da hayata geçirilen uygulamayla süt sağıldığı andan itibaren en kısa süre içerisinde soğutularak bakteri sayısının düşük tutulması, sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesinin sağlandığına işaret eden Köksal, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz bu bakteri sayısını belli bir seviyenin altında tutamazsak hile yapılmak suretiyle bu seviyede düşürülecektir. Firmalar bu kez içerisinde yasak olan maddeler katmak suretiyle bakteri kontrolü yoluna gideceklerdir. Bunun da bizin ve hiçbir tüketicinin de arzu etmediği bir durumdur. Yapılan her uygulama insanlar için daha sağlıklı gıdalar tüketmek için alınan kararlardır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Köksal Köksal Aydın Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title