Kombassan Kağıt'tan Kanserojenli Defter Uyarısı
Kombassan Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, içinde hurda kağıt olan defterlerin çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, ailelerin defter seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Kombassan Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, içinde hurda kağıt olan defterlerin çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, ailelerin defter seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Üretilen defterlerle daha çok çocukların temas halinde olduğunu ve içinde hurda bulunan kağıtların çocuklara büyük zararlarının olduğunun altını çizen Efe, "Ülke olarak kağıdın hammaddesini dışarıdan ithal ediyoruz. Gelen bu kağıtlar ise yeterli denetimden geçmiyor. Bizim kağıtlarımız nasıl yurt dışına gönderilirken birçok testten geçiyorsa ülkemize gelen kağıtların da daha fazla denetimden ve testten geçmesi gerekiyor. Yurt dışına ihraç ettiğimiz ürünler birçok testten geçiyor. İçinde hurda olmadığına ve FSC'li ürün olduğuna dair belgeler isteniyor. Biz bu testlerin hepsinden başarıyla geçtik. Ürettiğimiz bu kağıtlar Komeks markalı defter oluyor, kitap oluyor, fotokopi kağıdı oluyor. Bu kağıtlarla da daha çok eğitim çağındaki çocuklarımız haşır neşir oluyor. Bu noktada da ailelere büyük görev düşüyor. İçinde hurda olan kağıtlarla çocukların kesinlikle temas etmemesi gerekiyor. Biz bu konuda oldukça hassasız. Hatta bizim ürettiğimiz kağıtlarda gıdayla temas edebilir sertifikası ve izni bile var. Kağıt ithalatı daha çok Uzak Doğu ülkelerinden gerçekleştiriliyor. Son zamanlarda da daha çok Endonezya'dan kağıt geliyor. Endonezya'da ise üretilen kağıdın yüzde 40'ı kaçak yollardan elde edilen selüloz ile üretiliyor. Avrupa ve Amerika'ya bu tür kağıtların girişi yasaklandı. Bu ülkelere gönderilemeyen kağıtlar olduğu gibi Türkiye'ye geliyor. Biz ise firma olarak kesinlikle yağmur ormanlarından üretilen selüloz kullanmıyoruz" dedi.
"Defter kullanımı geriliyor"
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve öğrencilerin kitaplarına not almaya başlamasıyla defter tüketiminde bir azalmanın olduğunu aktaran Efe, "Son yıllarda defter kullanımı oldukça azaldı. Eskiden bir defter ve bir kalem olmazsa olmazlardandı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık herkes cep telefonlarına not alıyor. Bu da defter kullanımını ve üretimini de olumsuz etkiledi. Önceden her dersin bir kitabı bir defteri olurdu. Şimdi ise öğrenciler kitaplarının kenarlarındaki boşluklara not alıyorlar. Defter kullanım alışkanlığı günden güne azalıyor. Tüm bunlara rağmen defter bazı yerlerde halen cazibesini korumaya devam ediyor. Defter kullanmayı tercih edenler de son zamanlarda daha çok kişisel defterleri tercih ediyorlar. Bunun dışında önümüzdeki yıllarda klasik defterlerle teknolojinin birleştiği akıllı defterlerin yaygınlaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"Fotokopi kağıdında iyi bir pazar oluştu"
Fotokopi kağıdı üretiminde son dönemlerde iyi bir pazarın oluştuğunu ve TÜRKCOPY markasının dünyada aranan bir marka haline geldiğini sözlerine ekleyen Efe, "Kombassan Kağıt olarak daha önceleri fotokopi kağıdı üretimimiz yoktu. Az miktarda ürettiğimiz fotokopi kağıdını da yurt dışına ihraç ediyorduk. Dershanelerin kapanmasından sonra oluşan kağıt tüketimi boşluğunu fotokopi kağıdı üretimiyle doldurduk. TÜRKCOPY markalı kağıdımız piyasada gerçekten çok ilgi gördü. Ege ve İç Anadolu bölgelerinde olduğu gibi TÜRKCOPY markası kullanılıyor. Tasarımında da Türk yıldızları uçakları etkili oldu. Fotokopi kağıdında Türkiye'de iyi bir pazar oluştu. Fotokopi kağıdının bir faydası da bir bobin ürettiğinizde bunu sadece matbaacılar biliyor. Fotokopi kağıdında ise son tüketici de bunu bildiği için firmanın marka bilinirliği yanında isim bilinirliği de artıyor. Bu sayede firmaların marka ve isim değerleri de artıyor" ifadelerini kullandı. - KONYA