Haberler

Konya'da Beslenme Dostu 7 Okula Sertifikası Verildi

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen 'Beslenme Dostu Okul Projesi'nde Konya il genelinde başarılı olan 7 okula sertifikaları Beyşehir...

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen 'Beslenme Dostu Okul Projesi'nde Konya il genelinde başarılı olan 7 okula sertifikaları Beyşehir ilçesinde düzenlenen törende verildi.

Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen törene Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Garnizon Komutan Vekili Üsteğmen Alper Arıkan, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir, Müdür Yardımcısı Ömer Ünsal, SÜ Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi Dekan Vekili Abdülkadir Ünsal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Taşdelen, Beyşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Durmuş Ali Turgut, şube müdürleri ile sertifika almaya hak kazanan okulların müdürleri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Konya İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Saltuk Demir, "Başbakan genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ile okullarda obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması başlığı kapsamında, duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedefleniyor. Söz konusu program Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığımız işbirliği ile 2010 yılından beri yürütülmektedir. Beslenme dostu okul programı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi okul, ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsamaktadır" dedi. Demir, okulların gönüllü olarak katılmakta oldukları beslenme dostu okul programı kapsamında Konya'da daha önce 3 olan beslenme dostu okul sertifikası almaya hak kazanan okul sayısının 2013 yılı itibariyle 10'a yükseldiğini söyledi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ise, konuşmasında, iki bakanlığın arasında imzalanan söz konusu projenin öneminin geçmiş yıllarda çok iyi anlaşılamamasına rağmen, her geçen yıl biraz daha öneminin iyi anlaşılmaya başlandığını söyledi. Konya genelinde katılımın her geçen yıl daha da arttığına vurgu yapan Gürsoy, "Biz okullarda, ortaöğretimin yanında asıl yapmamız gereken eğitimlerden bir tanesi de çocuklarımızı hayata hazırlanırken, beslenmeden tutun da, dinlenme, eğlenme, okuma alışkanlıklarının tamamıyla ilgili diğer eğitimleri de bu formal eğitimin yanında devam ettirmek arzusundayız" dedi. Bu anlamda bu projeye katılan okulların Konya'da geçmiş yıllarda 3 iken, bu yıl eklenen 7 okulla birlikte bu sayının 10'a çıktığını anlatan Gürsoy, "Tabii ki biz Konya olarak belki de Türkiye'de en çok bu projeye katılan okulların ilimizden çıkmasını arzu ediyoruz. Alışkanlıklar hayatta en zor değiştirilen şeyler. Bu anlamda, eğer çocuklarımızın beslenme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırabilirsek, bu bir hayat biçimi haline gelir. Korucuyu sağlıktan ziyade biz daha sonra da hep tedavi yöntemleri ile uğraşıyoruz. Ama aslında sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirebilirsek, hastalık çıkmadan önce bu işin tedbirini almış olacağız. Ki, insanımıza daha az kaynak ve masrafla, daha sağlıklı bir hayat sunma şansımız olacak. Son yıllardaki çalışmalar bu yönde; aslında Avrupa'daki, kalkınmış ülkelerin çalışmaları da bu yönde. Biz hastalık ortaya çıktıktan sonra tedaviyle uğraşıyoruz ama hastalık gelmeden önceden tedbiri alabildiğimizde çok daha başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, obezitenin Türkiye'den daha önce Amerikan ve gelişmiş Avrupa toplumlarında daha fazla göze çarpan bir problem olarak ortaya çıktığına dikkati çekerken, "Obezite onların başa çıkmak için uğraştığı, bu kadar varlık içerisinde başlarına dert olarak aldıkları ciddi bir problem. Türkiye aslında son zamanlarda ekonomik olarak da geliştiği için ülkemizin de bir problemi olarak bu sorun ortaya çıktı" dedi. Başıbüyük, bundan dolayı bu projenin başlatılmasının çok isabetli olduğunu, problemin Türkiye'nin sorunu haline gelmesinden dolayı ise aslında beslenme dostu okul değil, beslenme dostu Türkiye projesinin başlatılmasının gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Başıbüyük, "Çünkü ne kadar gayret edersek edelim, milli eğitimde, şurada burada, medyada işte çıtır çıtır diye böyle algılayıcı, albenili birkaç reklamla bizi obeziteye sürükleyen bir sürü yiyeceğe karşı çocuklarda müthiş bir duygu ve istek uyanıyor. Bunun için bu projeyi çok daha üst düzeyde, bakanlar kurulu düzeyinde bence ele alıp uygulamak lazım. Ama bu bir başlangıçtır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından proje ile ilgili olarak slayt gösterisi ile katılımcılara bilgiler aktarılırken, sonrasında Konya'da beslenme dostu sertifikası almaya hak kazanan okulların müdürlerine protokol tarafından sertifikaları verildi. Konya'da beslenme dostu okul projesi kapsamında Musa Karabaş Anaokulu, Beyşehir Alaaddin Keykubat Anaokulu, Karatay Fetihkent Ortaokulu, Özel Meram Diltaş İlkokulu, Özel Meram Diltaş Ortaokulu, Özel Selçuklu Diltaş İlkokulu, Özel Selçuklu Diltaş Ortaokulu olmak üzere toplam 7 okula sertifikası verildi. Törenin ardından protokol, Beyşehir'de beslenme dostu okul projesi kapsamında sertifika alan tek okul olan Alaaddin Keykubat Anaokulu'nu ziyaret ederek, anaokulu öğrencileri ile sohbetler etti. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beyşehir Türkiye Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title