Konya'da Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Toplantı Yapıldı
2012 yılı çiğ sütün değerlendirilmesine yönelik tebliğ uygulamaları toplantısı Konya'da yapıldı.
2012 yılı çiğ sütün değerlendirilmesine yönelik tebliğ uygulamaları toplantısı Konya'da yapıldı.
Bir otelde gerçekleşen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu ve 17 il temsilcisi ile süt tozu üreten süt işletmelerinin temsilcileri katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, süt tozu üretimini artırmak için başlattıkları çalışmadan olumlu sonuçlar almalarının mutluluk verici olduğunu söyledi. Karaca, "Biliyorsunuz süt hayvancılığında süt en önemli gelir getiren ürünlerimizden birisi. Geçmişte sütteki fiyat istikrarı yeterince sağlanmadığından zaman zaman sütte çok fiyat düşüşleri oluyordu ve bu fiyatlar sonunda maalesef üretici hayvanlarını kestirmek durumunda kalıyor ya da hayvancılıktan vazgeçiyordu. Tabi hayvancılık çok önemli bir konu. Stratejik bir konu olarak kabul ettiğimiz için öncelikle hayvancılığımızı geliştirmek için sütte fiyat istikrarını arttırmak için çalışma başlattık. 2007 yılında biliyorsunuz kuraklık oldu. ve akabinde süt fiyatlarında bir düşüş oluşmaya başladı. Bakanlık olarak biz o dönemde çalışma başlattık. Süt tüketimin nasıl artırırız diye çalışma başlattık bu dönemde. Yine sanayiciyle bir araya geldik. Sanayicimiz yeterince elinde stoğunu bulduğunu ve süt alımı yaptıkları zaman kendileri stoklarının dolu olduğunu ve kendilerine ağır maliyetlere neden olacağını söylediler. Yani yeterince pazarlayamadıklarını ifade ettiler. Biz de başlattığımız çalışmayla birlikte dedik ki yurt dışından ithal edilen süt tozunun tamamını biz iç piyasadan üretelim. ve 2011 yılında 22 bin ton süt tozu yaptırdık. Yurt dışından da hiç ithal ettirmedik. Yine 2012 yılında sanayicimizin ihtiyacı olan tüm süt tozunu kotasını şu ana kadar verdiğimiz kota miktarı olan 25 bin tonu geçti. Burada da şunu gururla ifade edeyim Konyamız bu uygulamadan en fazla yararlanan ilimiz oldu. Çünkü daha önceden süt tozu tesisleri Konya'da fazla olduğu için bu uygulamayı en fazla değerlendiren ve yapan bir ilimiz olarak kayıtlara geçti. Bu toplantımızı da bu nedenle Konya'da düzenlemiş olduk" diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara çiğ sütün değerlendirmesine yönelik tebliğ uygulamaları hakkında bilgiler verildi. - KONYA