Konya'da Kültürel Mirasın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği Forumu
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilen "Kültür Köyü Sille'de Turizm Alt Yapısının Güçlendirilmesi" projesi kapsamında "Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği" isimli forum...
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilen "Kültür Köyü Sille'de Turizm Alt Yapısının Güçlendirilmesi" projesi kapsamında "Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği" isimli forum düzenlendi.
Yeni İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen forum öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı M. Akif Göksu, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri "Sille'de Zaman" isimli fotoğraf ve resim sergisinin açılışını yaptılar. Forum öncesi konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye olarak Sille'de gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek Sille'nin yakın zamanda Konya'nın ve Türkiye'nin yeni turizm merkezi haline geleceğini söyledi.
Sille'nin kültürel miras olarak Konya adına önemli bir değer olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, belediyeler olarak tarihi mirasın korunması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, sadece Bedesten'de 150'ye yakın tescilli yapının restorasyonunu başlattıklarını söyledi. Başkan Akyürek, "Mevlana Kültür Merkezi, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Kültür Evi ve o bölgede açılan yeni yollar, turizme kazandırılan alanlar ile yeni yapılacak çalışmalar bütünleştiğinde Mevlana Kültür Vadisi'nin orta vadede taşıyabileceği ziyaretçi sayısı 5 milyon, uzun vadede 10 milyon olacaktır. Bu hayal değildir. Sille, Mevlana'nın alternatifi değildir. Konya'da birçok yeni odak oluşturmak gerekiyor. Bu topraklardaki bütün kültürel miras bize aittir" dedi.
BEYHEKİM MİHRABININ İADESİNİ İSTİYORUZ
Konya'da 1250'li yıllarda yapılan Beyhekim Mescidi'nin mihrabının Berlin Bergama Müzesi'nde bulunduğunu hatırlatarak, tarihi mirasın bir bölümünün çalındığını, bir bölümünün de bilinçsizlikten başka memleketlere gönderildiğini belirten Başkan Akyürek, "Tarihi miras kültürün bir parçasıdır ve yaşadığı coğrafyaya aittir. Bergama Müzesi'ndeki Beyhekim mihrabının Türkiye'ye iadesini ve Konya'ya yeniden kazandırılmasını istiyoruz. Kültür Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmaları destekliyoruz" diye konuştu. Bununla ilgili ihmaller yaşandığını, yeterli tarih, kültür ve turizm altyapısının oluşturulamadığını anımsatan Başkan Akyürek, artık yeni bir dönem yaşandığını, hep birlikte bu konuda duyarlılık gösterildiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından geçilen Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği isimli forumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Ali Boran yaptı. Forumda, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı "Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılmasında İletişimin Rolü" başlığında bir sunum yaparken, Konya Büyükşehir Belediyesi'nden Erkan Aygör şehir genelindeki restorasyon çalışmaları, Selçuklu Belediyesi'nden Abdullah Yıldırım Sille'deki restorasyon çalışmalarını anlattı. Forumda, Selçuk Üniversitesi Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karaman, "Kültürel Mirasın Turizmde Ürün Olarak Değerlendirilmesi", İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden, "Sille Turizminin Yerel Ekonomik Gelişmede Rolü", TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi Başkan Yardımcısı Yasemin Şan, "Kültürel Mirasımız ve Sille'de Kültür Turizmi", Mimarlar Odası Başkanı Serdar Işık, "Sille Yaz Okulu", Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir ise, "Sille ve Sanat" isimli sunumlarını yaptılar.
Forum kapsamında açılışı yapılan "Sille'de Zaman" isimli fotoğraf ve resim sergisinde 55 eser yer alıyor. KOMEK ve Hanımlar Lokalleri'ndeki kursiyerlerin el emeği eserlerden oluşan sergi 11 Mayıs Cuma akşamına kadar gezilebilecek. - KONYA