Konya'da, Nasreddin Hoca'nın Bilinmeyen Yönleri Anlatıldı
Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca’nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında konferans düzenlendi.
Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca'yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca'nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında konferans düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi Alaaddin Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa; Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, öğretim görevlileri, Akşehir Belediyesi daire amirleri ve üniversiteli öğrenciler katıldı.
Programda bir açılış konuşması yapan, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Nasreddin Hoca için bu yıldan itibaren 2 farklı etkinlik yapılacağını 5-10 Temmuz tarihleri arasında Nasreddin Hoca Şenliği, 24-26 Ekim tarihleri arasında da Nasreddin Hoca Anma etkinlikleri yapacaklarını söyledi. Başkan Akkaya, "Hocamızın aslında mizah yönü bütün dünyaca biliniyor. Ama mizah dışında ki birçok yönünün çok fazla bilimsel olarak üzerinde durulmuyor. Aslında Nasreddin Hoca, mizahı bir metot olarak kullanmıştır. Nükte ve latife şeklinde, toplumdaki görülen yanlışlıkları düzeltmek, aksaklıkları gidermek, onları incitmeden eleştirerek toplumun bu yanlışlıkları yapmamasını, eksikliklerini tamamlamasına yönlendirmek amacıyla bu mizahı kullanmıştır. Buradaki amacımız Nasreddin Hoca'nın bu yönünü tanıtmak, bilinmeyen yönlerini anlatmaktır" dedi.
"Nasreddin Hoca'nın mezarının Sivrihisar'da olduğu iddiaları asılsız"
Başkan Akkaya'nın ardından 'Nasreddin Hoca Fıkralarından Hareketle Düşünce Yapısı' konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Nasreddin Hoca ile hayallerde canlanan Nasreddin Hoca karakterinin farklılıklarından bahsetti. Prof. Dr. Alptekin, "Öncelikle bir gerçek Nasreddin Hoca var, birde hayalimizde canlandırdığımız bir Nasreddin Hoca var. Gerçek Nasreddin Hoca'yı biz şöyle anlatırız; Eskişehir Sivrihisar ilçesinin Hortu köyünde doğan ilköğrenimi babasından alan ki babası imamdır. Daha sonra daha iyi bir eğitimi alabileceği yer olarak Konya'yı düşünmesiyle; Hoca Cihandan ders almış, Pirevi'den ders almış, Seyyid Mahmut Hayrani'den ders almış böyle bir ortam içerisinde Akşehir'e gelip yerleşen hayatının büyük bir kısmını Akşehir'de geçiren bir Nasreddin Hocamız var. Bir meslektaşımızın dediği gibi 'ya Nasreddin Hoca burada doğmuş, burada ölmüş Sivrihisar'da filan' düşüncesinde değiliz. Yani biz düşüncemizi, bilimin süzgecinden geçerek bu işe sağlam veriler dayandırarak anlatmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi tarihçeler; veriye göre, belgelere göre konuşurlar. Bunlar bizim için birazda sözlü tarihtir. Ama sözlü tarihinde araştırmak gene tarihçilerimizin işidir" dedi.
'Nasreddin Hoca'ya Sahip Çıkmanın Delilleri' üzerine konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ise, Nasreddin Hoca'ya ait olmayan birçok fıkranın ona aitmiş gibi gösterildiğini ve bu durumunda Nasreddin Hoca'nın farklı tanınmasına yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Sakaoğlu, Sivrihisar'da bulunan bir mezar taşı ile Nasreddin Hoca'nın mezarının Sivrihisar'da olduğu iddialarının da asılsız olduğunu belirterek, "Şimdi ne yapıyoruz, mezar taşını gömdükten sonra, suni mezar taşını, kendimizin hazırladığı mezar taşını bol suyla çürütmeye çalışıyoruz. Son olarak Eskişehir'de çıktı bu, Nasreddin Hocayla ilgili olarak. Altında da yazıyor 'burada Nasreddin Hoca yatıyor'. Eski mezar taşlarında bu ifade yok arkadaşlar, Ancak cahiller bunu yapabilirler. Ama suçüstü yakalanırlar. Bu iddiayı ortaya atan kişi, gelip benim bildirimi dinledi. Arkasına gelip de 'ya öylemi' diyemedi. Doğru söze ne denebilir ki, demek ki, siyasi amaçlı değil ama turistik amaçlarla hep biz bu kişilere sahip çıkmaya çalışıyoruz. ya Akşehir'de koskoca türbesi var. 'Nasıl olurda siz Akşehir'den hocayı çalmak istersiniz?' dedim. Nasreddin Hoca'nın Eskişehir Hortu köyünde doğduğunu inkar etmiyoruz. Hortu köyü aslında Türklerin birçok köyünün adıdır. Demek istiyorum ki Hocanın doğum yeri orası olabilir" diye konuştu. - KONYA