Konya Sorunları Başbakan'a Anlatıldı
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB’da gerçekleştirildi.
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB'da gerçekleştirildi.
Şura'ya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanları katıldı.
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda, oda ve borsalarının ortak olarak hazırladığı Konya'nın sorunlarını 16 oda/borsa adına Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik dile getirdi. Konuşmasına Türkiye'nin 14 yılda ekonomik, sosyal, kültürel alanda büyük mesafeler aldığını ve gelişmeyle birlikte insanımızın ihtiyaçlarının da arttığını söyleyerek başlayan Çevik, artan ihtiyaçların yetersizlik olarak değil, gelişmenin bir göstergesi olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
"Ova'ya su 'Devlet projesi' olmalı"
Ova'nın yüz yıllık Mavi Tünel hayalinin hayata geçirilmesinden ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete teşekkür eden Çevik, Mavi Tünel ile gelecek olan suyun bir kısmının içme suyu için kullanılacağını hatırlatarak, "Konya'nın kuzey ve doğu bölgelerinin suya hasreti devam etmektedir. Türkiye'de nadasa bırakılan alanların yüzde 16'sı Konya Ovası'nda olup, ekonomiye kazandırılmalıdır. Yeterli yağış alamayan Konya Ovası'nda tarımın gelişmesi önündeki en büyük engelin 'Su' olduğunu belirten Çevik, Konya Ovası'nın bir 'Devlet Projesi' ile suyla buluşturulmasının; KOP bölgesini, GAP bölgesiyle birlikte, yakın coğrafyanın gıda üssü yapacağını belirtti.
Mesleki Eğitim Gerekli
Konuşmasında, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu eğitim kabiliyetlerine sahip, kalifiye çalışan sorununun ekonomiyi tehdit eder hale geldiğini belirten Çevik, Mesleki Eğitim Reformu'nun bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Çevik, "Müfredatlar yeniden düzenlenmeli, düzenlenirken sanayicinin görüşleri alınmalıdır. Meslek liseleri ve üniversitelerin sanayi kuruluşlarıyla işbirliği içinde olması için özel destek programları hayata geçirilmelidir. Endüstri Meslek Lisesi mezunları mezun olduğu bölüm dışında çalıştırılmamalı, endüstri meslek liselerinden meslek yüksekokullarına imtihansız giriş kaldırılmalıdır" dedi.
"İşveren üzerinde yükler hafifletilmeli"
Hem ulusal hem de uluslararası arenada rekabetin zorlaşmasıyla birlikte işveren üzerindeki üretim dışı maliyetlerin giderek arttığını dile getiren Çevik, istihdam üzerindeki vergi ve prim yükleri, zorunlu istihdam ile diğer yüklerin özel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyleyerek, özellikle 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 50'den az çalışanı olan tüm işletmelerin bundan olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.
Konuşmasının sonunda 2012 yılında enerji ihtisas bölgesi ilan edilen Karapınar'a yatırımın bir an önce gelmesini isteyerek, bölgenin yenilenebilir enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı yapacağına dikkat çekti.
Şura'nın kapanış konuşmasını yapan Başbakan Binali Yıldırım, illerin sorunlarını şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı. - KONYA