Köprü Korkuluğunda Konak Maketi
Çorum'un İskilip ilçesinde tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında ilçenin giriş noktalarından Hacıkarani Köprüsü üzerine yerleştirilen uzunluğu 9, yüksekliği 5 metreyi bulan İskilip Evlerini simgeleyen konak maketi, dikkati çekiyor İskilip Belediye Başkanı Sezer:
İSMAİL ÇİMEN - Çorum'un İskilip ilçesinde tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında ilçenin giriş noktalarından Hacıkarani Köprüsü üzerine yerleştirilen uzunluğu 9, yüksekliği 5 metreyi bulan İskilip Evlerini simgeleyen konak maketi, dikkati çekiyor.
Ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesi, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sürekli sergi salonu, İskilipli Atıf Hoca'nın anıt mezarının ziyarete açılması ve geleneksel el sanatlarının canlandırılması gibi projelerin hayata geçirilmesiyle toplumun her kesiminden ilgi görmeye devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yaklaşık 3 yıl önce ilçedeki tarihi yapılara yönelik başlatılan çalışmada İskilip Belediyesi, bünyesinde kurduğu ekiple tarihi niteliğe sahip konak, ev ve arastaların restorasyonunu gerçekleştirdi. İlk olarak 200 yıldan fazla geçmişe sahip ayakkabıcılar, semerciler ve bakırcılar arastalarının restorasyonunu gerçekleştiren ekip, ilçe genelinde belirlenen tarihi öneme sahip konak ve evlerin de restorasyon çalışmalarını yürüttü.
Proje kapsamında Temenna bölgesindeki iki konak restore edilerek Çatalkara Kültür ve Sanat Evi ile Yazmalı Konak isimleri verilerek hizmete açıldı. Aynı bölgede bulunan bir konağın daha restorasyonunun yapılarak Etnografya Müzesi olarak hizmete açılması planlanıyor. İskilip'in, tarihi dokusuyla model oluşturmuş Safranbolu ve Beypazarı ilçeleri gibi adından söz ettirebilmesi için çalışan belediye, projeleri tanıtmak amacıyla da dikkati çeken yöntemler uyguluyor.
Köprü korkuluklarına konak
Tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması adına yürütülen çalışmaların tanıtımında ilginç yöntemler uygulayan İskilip Belediyesi, ilçenin giriş noktalarından Hacıkarani Köprüsünün korkuluklarına birebir ölçütlerinde İskilip Evi maketi yerleştirdi.
Yaklaşık 9 metre uzunluğa ve 5 metre yüksekliğe sahip maket, bir taraftan ilçenin tarihi dokusunu yansıtırken diğer taraftan da gerçekçi görünümüyle dikkatleri üzerinde topluyor.
Belediye Başkanı Numan Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İskilip'in tarihi sokakları, arastaları ve sahip olduğu tarihi kapıları ile adını duyurma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini söyledi.
İlçenin sahip olduğu tarihi dokunun yapılan restorasyon çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılmasının sağlandığını ifade eden Sezer, "Tarihi arastalarımızda restorasyon çalışmalarımızı bitirdik. Yaptığımız çalışmalarda İskilip Evlerinin tarihi dokusunu ortaya çıkarttık. İlçenin giriş noktasına restorasyon atölyesinde tasarlanan tarihi öneme sahip yapılardan birinin birebir maketini yerleştirdik. Aşırı derecede tarihi dokuya sahip ilçemiz, değerleriyle ülkemizin göz bebekleri arasında yer alan Safranbolu ve Beypazarı gibi ilçelerle yarışır hale gelmiştir" dedi.
Aynı noktada 7 metre boyunda dev kapı
İlçenin tarihi konaklarının yanı sıra eski yapılarda bulunan tarihi kapıların da yeniden turizme ve tarih envanterine kazandırılması için "kapı müzesi" adlı bir çalışma başlattıklarını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:
"Konaklarımızın ve eski evlerimizin, en azından giriş kapılarının bir şekilde müze haline getirilmesini istedik ve bunu gerçekleştirdik. Bu projemizde tarihi öneme sahip kapıları belirleyip bulundukları yerlerde muhafaza etmek kaydıyla bir yol haritası oluşturduk. Konak maketinin tam karşısına restorasyon atölyemizde tasarladığımız 7 metre boyundaki devasa kapıyı yerleştirerek bir simge oluşturmasını sağladık. Bu, dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir projeydi." - Çorum