Haberler

Korkut İlçesinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Muş Valisi Seddar Yavuz, 2015 yılında devletin Muş’a 1 milyar 100 milyon TL civarında bir yatırım yaptığını belirtti.

Muş Valisi Seddar Yavuz, 2015 yılında devletin Muş'a 1 milyar 100 milyon TL civarında bir yatırım yaptığını belirtti.

Vali Seddar Yavuz, Korkut ilçesinde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. İlçe Kaymakamı Abdulgani Mağ, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cihan Yıldız, İlçe Belediye Başkan Vekili Mehmet Hanifi Uslu ve ilçe kamu kurum amirleri tarafından karşılanan Vali Yavuz'a İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, İl Jandarma Komutan Vekili Binbaşı Zafer Demirci, İl Özel İaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz ve kamu kurum amirleri eşlik etti. İlk olarak İlçe Emniyet Amirliği'ni ziyaret eden Vali Yavuz, burada kamu kurum amirlerine yönelik istişare toplantısı düzenledi. İl geneli ve özelde Korkut ilçesindeki yatırımlar ve yapılması planlanan yatırımlar ile ilgili açıklama yapan Vali Yavuz, "Eksiklerimiz, noksanlarımız nelerdir? Hangi tedbirleri alabiliriz? İlçemizde yapmamız gereken yatırımlar ve hizmetler neler olabilir" dedi.

Muş'ta yapılan yatırımlardan biri olan Alparslan 2 Barajı sulamasıyla birlikte 78 bin hektar alanın sulanacağını ifade eden Vali Yavuz, "Öncelikle ilimiz gelişme potansiyeli olan, bölgesinde yıldızlaşabilecek bir konuma sahip. Bu sadece sözle ifade edilecek hususlar değil. Önümüzdeki yıllarda hep beraber görmüş olacağız. Özellikle Alparslan 2 Barajı sulamasıyla birlikte 78 bin hektar alanı sulamış bulunacağız. Bu yıl yaklaşık olarak 17 bin hektarın sulanmasıyla ilgili ihale çıkıyor ve bu sene inşallah kazmayı vuruyoruz. Ayrıca yine toplulaştırma çalışmalarımız yine devam ediyor. Toplulaştırma çalışmaları yapıldığında da vatandaşlarımızın arazileri bir arada olacak, böylelikle maliyetlerimiz de düşmüş olacak. Biz bu yıl içerisinde Muş ili genelinde şu ana kadar sosyal yardım ve sosyal hizmet bedeli olarak 182 milyon TL para ödedik. Bu ödemelerimizde örneğin yatılı okullarımızda öğrencilerimizin giderleri buna dahil değil. Onu da dahil ettiğimizde Muş ilinde şu ana kadar yapmış olduğumuz sosyal hizmet ve sosyal yardım gideri 242 milyon TL'dir. 2015 yılı içerisinde bizim Muş ili olarak devlete ödediğimiz rakam da bu kadardır. Bizim vergi gelirlerimiz, toplam gelirlerimiz 240 milyon civarıdır. 2015 yılında biz devlet olarak Muş'a harcama olarak 1 milyar 100 milyon TL civarındadır. Muş ilinde harcanan her 100 liranın 75 lirası merkezi hükümetten ilimize aktarılıyor. Biz bu oranı giderek Muş lehine değiştirmek istiyoruz" dedi.

Özellikle tekstil kent gibi bir takım sanayi yatırımlarıyla sulama, ürün deseninin çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Yavuz, "Bizim kendi kendine yetebilen iller arasına girmemiz noktasında çeşitli yatırımları yapmamız gerekiyor. Sadece devletin imkanları ile bunların yapılması mümkün değil. Artık biz üretimden büyük ölçüde çekilmiş durumdayız. Bunları özel sektörün yapması gerekiyor. Buna ilişkin olarak da hükümetimiz özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesiyle ilgili olarak önemli çalışmaları icra ediyor. Sanayinin gelişmesi, tarım ve tarıma dayalı sanayi, yöresel nitelikteki ürünlerin geliştirilmesi buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ümit ediyorum ki bu konuda önemli gelişmelere hep beraber imza atmış olacağız. Tabi bizim önem verdiğimiz en önemli sektörlerinden bir tanesi eğitim, yani insana yatırım. Bu konuyla ilgili olarak da ilimizde önemli gelişmeler sağlandı. Şu anda ilimizde derslik başına düşen öğrenci sayısı totalde 26. Bu Türkiye ortalamasının üstünde bir rakam, olumlu bir rakam. Tabi ki fiziki mekanların yetersizliği sebebiyle eğitim öğretim aksatıldığı yönünde hiçbir kimse iddia da bulunamaz bu şehirde. Türkiye ortalamasının üzerinde ve bu konuda önemli gelişmeler sağladık" ifadelerini kullandı.

Bu sene sadece 471 derslik yapılacağını, 2016 yılı içerisinde birçok hizmeti ve yatırımı eğitim anlamında kazandıracaklarının altını çizen Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün bunların yanında bizim eğitimin kalitesine de odaklanmamız gerekiyor. Ne kadar iyi eğitim veriyoruz, çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştiriyoruz, çocuklarımızı ne kadar değerler eğitimiyle buluşturuyoruz, bu kısmına da elbette hepimizin odaklanması gerekiyor. Sadece başarı peşinde koşan toplumların sonlarının helak olduğunu hepimiz biliyoruz. İlim irfanla bezenmelidir, ilimsiz irfan bir medeniyet oluşturmaz. Eğer bir medeniyetin ihtişamından bahsediyorsak irfanla buluşmalıyız, vicdanla buluşmalıyız, merhametle, şefkatle, sevgiyle buluşmalıyız ve en önemlisi yarın bir gün gözlerimizi kapattığımızda bu topluma, insanlığa katkı mı sunduk, zarar mı verdik hesabını yapmalıyız. Bu hesabı yapmayanların, yapamayanların vicdanı körleşmişlerin bu topluma katabilecekleri bir şey yoktur. Doğal yasaların hepsi der ki, doğal ol, dürüst ol, çalma, insan öldürme, insana eziyet etme. Hiçbir düşünce yoktur ki insanları öldürün, hırsızlık yapın, zarar verin demez."

Muş'ta gençlere yönelik büyük bir eylem planı hazırladıklarını ve şu anda tüm kamu kurumlarının üzerinde çalıştığını vurgulayan Vali Yavuz, "Bizim medeniyetimize hizmet edecek insanlar bu ülkeye ve insanlığa, inanana inanmayana, canlıya cansıza merhamet edecek, şefkat edecek, şefkat gösterecek ve herkesi kucaklayacak bir anlayışa, geniş bir ufka ihtiyacımız var. O yüzden bu topraklar Hz. Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Yunus Emre'yi yetiştirmiştir. O yüzden bu topraklar Hoca Ahmet Yesevi'nin önderliğinde bir medeniyet inkişaf ettirmiştir ve dünyada 600 yıla yakın en büyük güç olmuştur ve dünyanın son evrensel ve emperyal imparatorluğunu biz kurabildik. Eğer önümüzdeki süreçte de yine hakkı, hukuku, adaleti haykırabileceksek önce bizim değerlerle buluşmamız, gençliğimizi, çocuklarımızı öylesine değerlerle bezenmemiz gerekir. Aksi takdirde insanları başarılı kılabilirsiniz, çok güzel binalar yapabilirsiniz, çok güzel fabrikalar yapabilirsiniz ama bu fabrikaları işletecek insandır unutmayın. O yüzden bugün insanlık buhran içinde. Size bir rakam vereyim bugün 15-25 yaş arasında uyuşturucuyla tanışma yaşı Avrupa'da bir defa olsun yüzde 52'lerde şu anda, yüzde 50'lerin üzerinde. Bazı ülkelerde 150'nin de üzerinde olanlarda var, bazıları yüzde 52 ila yüzde 32 arasında gidip geliyor. Siz bu gidişle Avrupa'nın geleceğini göremezsiniz, insanlığın geleceğini göremezsiniz. O yüzden bizim gençlerimize daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bununla ilgili bir eylem planı hazırladık. Bu eylem planı önümüzde ki günlerde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde önümüzdeki süreçte bir tanıtım toplantısı yapacağız. Burada emniyet birimlerimize, jandarma birimlerimize, milli eğitim teşkilatımıza, tüm kamu kurum kuruluşlarımızın görev ve sorumlukları belirlenmiş durumda. Şu anda alt komisyon çalışmaları devam ediyor. Her kurumun hangi görevi icra edeceği teker teker kurumlarla istişare ediliyor. Daha sonra bunu büyük bir tanıtım toplantısıyla icra edeceğiz. Eğitim kurumlarında özellikle öğretmen ve idarecilerimizin öğrencilerle ilgilenmeleri, rehberlik servislerinin gerçekten ciddi şekilde çalışmasını ve önemli tedbirler almasını hepinizden bekliyorum" şeklinde konuştu.

Vali Yavuz'un açılış konuşmasından sonra toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti. Toplantıdan sonra Vali Yavuz, Korkut Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ne geçti. Eğitimin önemine vurgu yapan Vali Yavuz, geçmişte bu ülkede başörtü ile eğitim alan öğrencilerin çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını, artık o günlerin geride kaldığını söyledi. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cemal Çalışkan Bülent Solmaz Muş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title