Koü Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Yıldız Açıklaması
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Yıldız tütün kullanımının adeta kitle imha silahı haline geldiğini ve bu ölümcül tehlikenin birey ve toplum olarak farkına varılması gerektiğini söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Yıldız tütün kullanımının adeta kitle imha silahı haline geldiğini ve bu ölümcül tehlikenin birey ve toplum olarak farkına varılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Yıldız, 10 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ve Erenler Belediyesi tarafından Erenler Belediyesi Konferans Salonunda ortaklaşa seminere konuşmacı olarak katıldı.
Seminere, Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak, Sakarya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Değirmenci, Dr. Rana Beşler, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları Dr. Mümtaz Seyda, Hızır Dişli, Serdivan İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sevda Gürel, Adapazarı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Çatalbaş, Erenler İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Şube Müdürleri ve sağlık personeli, Erenler Müftüsü Hüseyin Baş, Özel Doğu Marmara Sağlık Meslek Lisesi, Yunus Emre Çok Programlı Lise öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Prof. Dr. Yıldız konuşmasında, "Sigaranın yol açtığı hastalıklar olan kanserler, enfeksiyonlar, anatomik ve fizyolojik bozukluklar, genetik bozukluklar ve cilt bozuklukları yanı sıra tütün tüketimi dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geliyor. Günümüzde 1.3 milyar kişi sigara içiyor. Bunun da yüzde 80'ini gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları oluşturuyor. Ülkemizde ise sigaranın sebep olduğu ölümler sayı olarak trafik, terör, iş kazasına bağlı ölümlerden 5 kat daha fazla. Tütün salgını 20'nci yüzyılda 100 milyon kişiyi öldürdü. 21'inci yüzyılda ise 1 milyar kişiyi öldürebilir. Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı yada kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadminyum, aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan en az 81 tanesi doğrudan kansere sebep oluyor. İnsanların yakalandığı hastalıkların nedenleri arasında sigara ilk üç sırada yer alıyor. Tütün kullanımı adeta kitle imha silahı haline geldi ve bu ölümcül tehlikenin birey ve toplum olarak farkına varmamız gerekiyor" dedi.
Seminer sonunda verdiği bilgi ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Füsun Yıldız'a İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar plaket ve çiçek takdiminde bulundu.
Düzenlenen etkinlikle ilgili bir değerlendirmede bulunan Sakarya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, "Sigara kullanımının insan sağlığına verdiği zarar bilimsel olarak her yönü ile ispatlanmış bir gerçektir. İlimiz ve Ülkemiz genelinde sigara kullanımına karşı amansız bir mücadele gerektiği muhakkak. Bakanlığımız 27 Ekim 2010 tarihinde 7 gün 24 saat esasıyla hizmet vermekte olan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile bu anlamda çok ciddi bir adım atmıştır. Edinilen bilgilere göre ilk altı ayda yaklaşık 1 milyon vatandaşımız bu hattı aramıştır. Ayrıca ilaç kullanması gereken bağımlılara, sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerimizin kontrolünde sigara bırakma ilaçları ücretsiz olarak verilmektedir. Hali hazırda sigara kullanmakta olan tüm vatandaşlarımızı bir an önce sigara kullanımını bırakmaya, hayatlarında yepyeni bir sayfa açarak kendilerini sağlık dolu bir hayat ile ödüllendirmelerine davet ediyorum. Kendi sağlığımızı, kendi elimizle tehlikeye atmayalım. Unutmayalım ki bilinçli fert, sağlıklı toplum demektir. Düzenlediğimiz bu seminerde başta Prof. Dr. Füsun Yıldız Hocamıza, Erenler Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Fatih Şahin'e ve emeği geçen tüm personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - SAKARYA