Köy Öğrencilerinden Bilim Fuarı
Muş’ta yaklaşık 40 kız öğrenciyi eğitime kazandıran Taşoluk İmam Hatip Ortaokulu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4006 Bilim Fuarı açtı.
Muş'ta yaklaşık 40 kız öğrenciyi eğitime kazandıran Taşoluk İmam Hatip Ortaokulu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4006 Bilim Fuarı açtı.
Muş merkez, Varto, Bulanık ve yaklaşık 30 köyden 686 öğrencinin eğitim gördüğü Taşoluk İmam Hatip Ortaokulu'nda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Okulun kapalı spor salonunda yapılan sergi açılışına Taşoluk Karakol Komutanı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş Engin Taş, Okul Müdürü Muhterem Özden, köy muhtarları, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. 19 bilimsel projenin sergilendiği fuarda öğrenciler katılımcıları bilgilendirdi. Soba zehirlenmesinin önlenmesi, kablosuz elektrik üretimi gibi önemli çalışmalara imza attıklarını belirten 4006 Bilim Fuarı Koordinatörü Fen Bilimleri Öğretmeni İsmail Kızılhan, köy çocuklarının bilimle buluşturulduğunu söyledi.
Öğrencilerde yaratıcılık, farklı düşünebilme ve heyecan oluşturulduğunu ifade eden Kızılhan, "Geçen sene düzenlediğimiz bilim fuarını bu seneyi de ekledik. Buradaki köy çocuklarını biz bilimle tanıştırma, çocukların hayatına renk katma ve bu sayede çocukların hayatlarına yeni bir ufuk oluşturma amaçlı bilim fuarımızı düzenledik. Toplamda 19 tane projemiz var. Çocuklarda bir heyecan, farklılık, mutluluk gördük. Bir de bu bilim fuarını gerçekleştirdiğimiz için de öğrencilerle beraber okul olarak da gayet mutluyuz. Fuarla ilgili öğrencilerimiz mesela soba zehirlenmeleri nasıl önlenebileceğini öğrendiler. Kablosuz olarak elektrik nasıl üretilebilir, yine aynı şekilde bunu öğrendiler. Aslında öğrencilerde biz şu işi oluşturduk; yaratıcılık, farklı düşünebilme bunla beraber harmanlanmış aletlerin oluşabilmesi ve bununla ilgili öğrencilere zevkli bir şekilde bilim fuarına katılarak yeni duygular kazanmış oldu" dedi.
Bu yıl ikinci TÜBİTAK bilim fuarını açtıklarını ve köy öğrencilerinin bilimle buluşarak çok güzle işler başardığını kaydeden Okul Müdür Yardımcısı Erkan Güngör de, "Biz ilk defa geçen sene TÜBİTAK bilim fuarını gerçekleştirdik. Bu sene ikincisini düzenledik. Bu özellikle köylerden gelen öğrencilerimiz fen bilgisi öğretmenimiz İsmail Kızılhan başkanlığında bilimle tanıştılar. Özellikle soba zehirlenmeleri konusunda ciddi bir bilinç kazandılar. Bu da bizim için çok büyük bir memnuniyet verici bir şey oldu. Bundan sonra biz bunu geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Biz TÜBİTAK'tan yaklaşık 5 bin lira yardım aldık ve 19 projeyi gerçekleştirdik. Bundan sonra bu projelerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.
Kablosuz elektrik üretimi projesini tanıtan öğrencilerden Pelin Aydoğan da, "Projemizin ismi 'test la bobini', etrafındaki manyetik alandan dolayı ve etrafındaki gazların yoğunlaşmasından dolayı ampulümüz yanıyor. Bundan dolayı da artık fatura derdine son diyebiliriz. Evlere kurulursa ve bunun biraz daha büyüğü şeklinde kurulursa fatura derdi bitmiş olur" ifadelerini kullandı.
Mumla tekne çalıştırma projesini yapan öğrencilerden Hatice Seziş ise, "Teknenin özelliği buhar gücüyle çalışıyor. Teknenin altına su verdiğimizde, altına da mumu koyduğumuz zaman zaten ısındığından teknenin gitmesini sağlıyor" şeklinde konuştu. - MUŞ