Köy Yerleşkesinde Kurulan Asfalt Şantiyesine Tepki
Bingöl’ün Çeltiksuyu köyü yerleşkesinde kurulan asfalt şantiyesi köylünün tepkisini çekti.
Bingöl'ün Çeltiksuyu köyü yerleşkesinde kurulan asfalt şantiyesi köylünün tepkisini çekti.
Bingöl-Genç, Bingöl- Solhan ve Çevreyolu yapımı işini alan özel bir firma merkez Çeltiksuyu köyü yerleşkesinde, şantiyesi kurdu. Duruma tepki gösteren köy halkı şantiye alanında protesto gösterisi ve basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Çeltiksuyu Köyü Muhtarı Yüksel Gürdeğer, kurulan şantiyenin çevre tahribatına neden olacağını savundu. Köyde tarım ve hayvancılığın ciddi manada zarar göreceğini söyleyen Muhtar Gürdeğer, "Doğru düzgün bir keşif ve ölçüm yapılmadan asfalt fabrikası bir oldu bittiye getirilmek istenmektedir. Bundan dolayı köyde 'tarım ve hayvancılığın ciddi zararlar göreceği, çocuk, yaşlı ve hastaların sağlık problemleri yaşayacağı ve oluşacak fabrika atıklarının akarsulara ciddi zararlar vereceği' kaygısını hepinizle paylaşmak istiyoruz" dedi.
Yerleşim yerine 150 metre, Bingöl Havalimanı'na 7 bin metre mesafede olan zift döküm fabrikasına son teknoloji denilerek toplumun tepkisi düşürülmeye ve köy sakinleri yanıltılmaya çalışıldığını ileri süren Gürdeğer, "Daha önce tarım reformu kapsamında organik tarım bölgesi olarak da gösterilen ve tarım hayvancılık bölgesi köyleri arasında olan bu köyde, tarım ve hayvancılık yatırımı yerine asfalt fabrikasının yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bizler Çeltiksuyu köyü sakinleri olarak; geleceğimizi zehirleyen, bitki türlerine ciddi zararları olan, ekolojik dengeyi bozan fabrikanın yapımına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Eyleme destek vermek için alana gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi Başkanı Mehmetcan İnce de, "Yapılan tesisin yarın nasıl bir çevre felaketine nasıl bir yol açacağını şimdiden kestirmek mümkün değildir. İleride çok geç kalınmamak kaydıyla, bedeller ödendiği zaman bizim girişimimizin anlamı olmaz. Çevreye karşı duyarlı olmak zorundayız" diye konuştu.
Şantiyeyi istemediklerini belirten köy sakinlerinden Hatun Gürdeğer, köyde nefes darlığı yaşayan hastaların olduğunu belirterek, şantiyeyi istemediklerini söyledi. Asfalt şantiyeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan halkın kandırılmaya çalışıldığını savunan köy sakinlerinden Şahin Pervane de, "Öncelikle zararı yok deniliyor. Zararı olduğunda kaldırırız diyorlar ama biz örneklerini Türkiye genelinde görüyoruz. Zaten bunların süreleri 2 ile 4 yıl arasında kuruluyor. ve şuanda halk kandırılıyor" şeklinde konuştu.
Şantiyenin yerleşim alanı dışına çıkarılması gerektiğini ifade eden Gökhan Gök ise, "Yerleşim alanının dışarı çıkarılsın herkese zarar veriyor. Biz yetkililerden fabrikanın yerleşim alanından çıkarılmasını istiyoruz" dedi.
YOL KESTİLER
Yapılan basın açıklamasının ardından Bingöl Havalimanı'na giden yolu çift taraflı olarak trafiğe kapatan köylüler, uzun süre burada protesto gösterisi yaptı. Şantiye yetkililerinin alana gelmesini isteyen köylü halkı, yolu trafiğe açmamakta diretti. Sürücüler ile köylüler arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken olay yerine jandarma ekipleri geldi. Duruma müdahale etmek isteyen jandarma ekiplerine tepki gösteren halk, alana yetkili mercilerin gelmesini istedi. Jandarma ekipleri, şantiyede çalışmaları durdurduktan sonra köylüler, eylemi sonlandırdı.
FİRMA YETKİLİLERİ: "ÇED RAPORU VAR"
Yapılan eylemin ardından telefonla bilgi alınan firma yetkilileri ise, Bingöl İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden gerekli izinleri aldıklarını belirterek, "Köylü halkı böyle bir eylemde bulunmuş biz ortalık karışmasın diye alana gitmedik. Biz istiyoruz ki, köylülerimiz yetkili mercilere giderek durumu izah etsinler. Yasadışı bir iş yapmıyoruz ÇED raporuna kadar tüm evraklarımız tamam" dedi.
Şantiyenin işler bitirildikten sonra kaldırılacağını da kaydeden firma yetkilileri, "Bingöl-Genç, Bingöl-Solhan ve çevreyolunda çalışma yapmak üzere şantiyeyi oraya kurduk. Bu alanda sadece asfalt üretiliyor. 2 yıl sonra işler bittikten sonra tekrar kapatacağız" diye konuştu. - BİNGÖL