Haberler

Kto Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Abone Ol

Konya Ticaret Odası (KTO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Ahmet Arıcı'nın yönettiği toplantıda, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, oda faaliyetleri ile gündemdeki konuları değerlendirdi.

Meclis konuşmasında, " Konya'nın Ekonomik Değerler Açısından Diğer Şehirler ile Kıyaslaması" konulu sunum yapan Başkan Öztürk, " Türkiye'nin ihracatında 14. sırada olan Konya, nitelikli ürün çeşitliliği bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından potansiyeli yüksek 4. şehirdir. İhracatı, ürün çeşitliliği ve ekonomik yapısı Konya'ya benzeyen İzmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Denizli ve Eskişehir'den oluşan 9 il incelediğimizde önemli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Türkiye'nin yıllık ihracatının yüzde 25,8'ini bu 9 il yapmaktadır. 38 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip bu 9 ilin ihracat kalemlerinin ilk sıralarında aynı sektörler yer almaktadır. Taşıt Araçları ve Yan Sanayi ürünlerinde ise Konya ve Bursa başı çekmektedir. Türkiye'nin ihracattaki ilk on sektörü, Konya'nın altyapısına uygun sektörlerdir. Konya bu sektörlerin tamamında ihracat yapmakta, 6 tanesinde ise en yüksek ihracatı yapmaktadır. Konya, bu sektörlerin neredeyse tamamında incelenen 9 ille rekabet içerisindedir. Konya, rekabet ettiği sektörler bakımından diğer illerle karşılaştırıldığında ihracatını en fazla artıran ildir. 2013 yılında 152 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin en önemli pazarları Almanya, Irak, İtalya, İngiltere ve Fransa'dır. Bu pazarlar içerisinde Almanya ve Irak, Konya'nın birincil müşterisi konumundadır. Şubat ayında bir düşüş yaşayan Konya, Irak'taki gelişmelerin kritikleştiği Haziran ayına kadar ihracatını hep artırmıştır. Haziran ayında ise tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da ihracatta düşüş gerçekleşmiş ve bu oran yüzde 22 olmuştur. Dış Politikada yaşanan belirsizlikler Konya ihracatını sekteye uğratsa da geçen yıla göre ilk yedi ayda ihracatını yüzde 18 artırmıştır. Komşu ülkelerdeki belirsizlik hali olmasaydı bu artış yaklaşık yüzde 25 düzeyinde olacaktı. Orta ve ileri teknolojili mal ihracatı bakımından, 413 milyon dolarla 9. sırada yer alan Konya, bu alanda yine rekabet ettiği birçok ili geride bırakmıştır. Konya, 2013 Ocak-Haziran dönemine göre konut satışlarını artıran iki ilden biridir. İpotekli konut satışında da Türkiye genelinde bir azalma gözlenirken, Konya'nın yılsonu satışının 30 bini bulması beklenmektedir. Konya, 2014 verileriyle üniversitelerin şehre katkısı bakımından Çok yüksek bir başarı yakalamıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra, dört ve daha fazla Üniversite bulunduran 4. il olan Konya, bu açıdan Anadolu'da tektir. İşsizlik ve istihdam bakımından Türkiye'nin en iyi verilerine sahip olan Konya'da, 2013 itibarıyla işsizlik oranı %4,7'ye kadar düşmüştür. Bu veriye göre 9 il içinde en düşük, işsizliğe sahip il Konya'dır" dedi.

"BEŞERİ SERMAYE GÖÇÜ ALMALIYIZ"

Konya'nın tüm ekonomik olumlu rakamlara rağmen nitelikli insan göçü verdiğini söyleyen Öztürk, "Şehrimiz için son derece çarpıcı üzerinde düşünülmesi ve hızla tedbir alınması gereken bir rakam vardır. Söz konusu 9 il içerisinde Konya, nitelikli beşeri sermayenin en fazla göç verdiği 3. ildir. Lise veya dengi okul mezunları bakımından en az göç veren il olan Konya; Yüksekokul ve Fakülte mezunları açısından ise yüksek miktarda göç vermektedir. Yüksek Lisans mezunlarının göçü bakımından şehrimiz 4. sıradadır. Bizim büyümemizi artırarak sürdürebilir bir hale gelmemiz için nitelikli beşeri sermayemizin göç etmesini durdurmalı, hatta göç almalıyız. Bu konuda tüm kurumların çalışma yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO Karatay Üniversitesi'nde başlayan yeni eğitim yılı ile ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Öztürk, "Üniversitemizde başarılı bir kayıt dönemi geçirdik. Geçen seneye öğrenci sayısında yüzde 50'ye yakın bir büyüme sağladık. Üniversitemizin fiziki yapılanmasında da aşama kaydettik. 90 bin metrekare alan üzerine inşa edilen kampüsümüzde tamamlanan 3 eğitim bloğumuz ve 1 sosyal tesis binamız ile üniversitemiz hizmete devam etmektedir. Ayrıca Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından da kampüsümüze yaklaşık 100 metre mesafede açılan 130 kişilik Kız Öğrenci Konuk Evimiz ile kız öğrencilerimize konaklama hizmeti veriyoruz. Son derece modern ve güvenlikli olarak yapılan konuk evimizde öğrencilerimiz her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde de erkek öğrencilerimiz için bir yurt açmayı planlıyoruz. Böylelikle öğrencilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik büyük bir adım attık. Üniversitemizin marka değerlini artıracak önemli bir gelişme de Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri'nin kuruluş kararının Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanmasıdır. Bu faaliyetler ile yeni eğitim dönemine başlıyoruz. Bu dönemde üniversitemiz hedeflerine daha hızlı ulaşacaktır. Üniversitemiz vereceği eğitim ile Konya'ya beşeri sermaye göçü başlatacak bir yapıya kavuşacaktır" dedi.

TORBA YASA

Torba Yasa konusunu değerlendiren Başkan Öztürk, "Torba Yasa, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Torba Yasa ile üyelerimiz oda aidat borçlarına indirim ve taksitlendirme uygulaması fırsatını yakaladı. Üyelerimizin, düzenlenen uygulamadan yararlanılabilmesi için en geç 1 Aralık 2014 tarihine kadar odamıza dilekçe ile başvurması şarttır. 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini artırmayana anonim ve limited şirketlere 11 Aralık 2014 tarihine kadar yeni bir süre tanımaktadır. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinen şirketlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları halinde kayıtları yeniden oluşturulacaktır" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Türkiye Eylül Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title