Haberler

Küçükmenderes Havzasında 10 Yıldır Yürütülen Coğrafi Çalışmalar Belgesel Haline Geliyor

Abone Ol

25 Ağustos 2012 tarihinde, Çekül Vakfı ve Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) ortak projesi ile başlayan Küçük Menderes Havzası çalışmalarının bu yılki etabı olan "2012 yaz çalıştayı" 10 Eylül tarihinde sona eriyor.

25 Ağustos 2012 tarihinde, Çekül Vakfı ve Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) ortak projesi ile başlayan Küçük Menderes Havzası çalışmalarının bu yılki etabı olan "2012 yaz çalıştayı" 10 Eylül tarihinde sona eriyor.

Çalıştay kapsamında yapılan etkinliklerde havzada 2003 yılından bu yana yapılan çalışmaların toplandığı yayınlarla birlikte Çekül Küçük Menderes Belgeseli'nin hazırlanması hedefliyor.Proje yürütücüsü CB Üniversitesi öğretim görevlisi Serdar Vardar, ÇEKÜL Vakfı ve CBÜ Eğitim Fakültesi işbirliği ile yapılan Küçük Menderes Havzası Coğrafi Veri Projesinin 2003-2012 yılı arasındaki tüm çalışmaları ve sonuçlarını iki ayrı kitaba dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.

Vardar, bunlardan ilkinin kendisi tarafından kaleme alınan "Küçük Menderes Havzası Doğu Bölümü'nün Fiziki Coğrafyası ve Jeoarkeolojisi" isimli çalışma olduğunu diğerinin de Küçük Menderes Havzası Araştırmaları Merkezi'nin periyodik yayınının ikinci cildi olacağını söyledi.Bu ciltte doğa-kültür'ün korunması ve öneminin ele alınacağını belirten Vardar, "Yayın farklı bilimsel alanlarda yazılmış makalelerden oluşacak. Bu yıl tamamlanacak diğer bir çalışma ise geçen yaz aylarında oluşturulmaya başlayan havzanın görsel arşiv envanteri. Bu çalışma havzadaki önemli değerleri arşivleyen Küçük Menderes ve Ödemiş Belgeseli'nin de temelini oluşturacak" dedi.

Vardar çalışmayla ilgili verdiği bilgide şunları söyledi: "Küçük Menderes Havzası Coğrafi Veri Projesi kapsamında paleocoğrafya-jeoarkeoloji çalışmaları kapsamında 2003'ten bu yana 116 örnek sondajı, 700'e yakın toprak ve mineral analizi, 8 adet karbon 14 (C14) tarihlemesi yapıldı. Havza'nın tarih öncesi çağlardan günümüze doğal ve kültürel çevre değişmeleri tüm bilimsel delilleri ile ortaya konuldu. 2012 çalıştayı bu çabaların yayına dönüşeceği çalışmaların yapılmasını hedefliyor. Yayınların basıma hazırlanması ve basımının tamamlanmasının 2013 yılı içinde gerçekleştirileceğini umuyoruz. Koruma bilinci her şeyin üzerindedir. Politika, yerel yönetimler ve dinamikler değişkendir. Ancak havzanın korunması sürdürülebilir ve bilimsel olmak zorundadır. Bizler yarın var olmayacağız ama bugün temelini attığımız bilimsel perspektif her geçen gün değer kazanarak gelecek nesillere kalacaktır. Bu anlamda havzada yaşamı paylaşan her bireyin bilinçli olması ve sorumluluğunu yerine getirmesi çok önemlidir. Koruma günübirlik ve yüzeysel olmamalı, koruma kimlikli ve karakterli olmalı. Havza bütününde koruma konusundaki çalışmalar Küçük Menderes Havzası'nda daha önce başladı ancak daha sonra çalışmaya başladığımız Gediz Havzası'nda çalışmalarımız çok daha verimli oldu. Bu yerel yönetimlerin, ilgisi, katılım ve etkin desteğine bağlı olarak gerçekleşti. Bunu Küçük Menderes'te ve özellikle Ödemiş'te de bekliyoruz. Ekibim 2003 yılından bu yana havzada etkin bir iş çıkardı. Bu süreçte bize her türlü desteği veren değerli eski kaymakamımız Abdurrahman Koçoğlu, CEKÜL Vakfı başkanı Metin Sözen ve Batı Anadolu koordinatörü Emin Başaranbilek ve önceki Ödemiş belediye başkanı Mahmut Badem'e teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim."

Emin Başaranbilek de Küçük Menderes Havzası'nın Fiziki Coğrafyası ve Jeoarkeolojisi Kitabı'nın çok önemli bir eksiği gidereceğini, Küçük Menderes Araştırmaları Kitabı'nın ikinci cildinin ise koruma bilincini geliştireceğini, yanlış ve plansız yapılan çalışmaların olumsuz sonuçlarına vurgu yapacağını belirtti.Havzada korunması gereken bir çok değer olduğunu söyleyen Başaranbilek, "Lübbey ve Birgi örneklerinin sürdürülebilir koruma konusunda çok daha bilinçli, bilimsel donanımlı ve dikkatli davranılması gerekliliğini göstermektedir" dedi. Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de havzadaki bilimsel çalışmaların sürdürülebilirliğinin disiplinden geçtiğini, bilimin ve bilginin paylaşımının önemli olduğunu, her türlü alt yapı çalışmasının bu bilgilerin ışığında gerçekleşmesinin doğru ve başarılı işleri ortaya koyacağını vurguladı.

Bu anlamda 2003'den bu yana ÇEKÜL Vakfı Birgi Küçük Menderes Araştırmaları Merkezi'nce yapılan çalışmaların bilimsel anlamda örnek teşkil edeceğini ifade eden Sözen, Serdar Vardar ve Emin Başaranbilek'in projeye tutku derecesinde bağlı olduklarını, gönüllü ve özverili bir işi başardıklarını belirtti ve bu aşamada yerel yönetimlerin etkin işbirliğinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Ödemiş Eylül Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title