Kültürel Etkinlikler Tüm Hızıyla Sürüyor
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri devam ediyor.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında "İslam Düşüncesinde Yeniden Yapılanma Projesi, M. Abid El-Cabiri" paneli AKM'de düzenlendi.
Programa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hacı Mehmet Günay, Büyükşehir Bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Köroğlu, "M. Abid El - Cabiri son üç yüz yıllık İslam dünyasının problematiğine değinen ve İslam'ın ilk günlerinden itibaren İslam düşüncesi, İslam bilimlerini ele alan önemli bir düşünürdür. Bugün ele alacağımız İslam fıkıhı, tefsir, tasavvuf, felsefe gibi alanlarına eleştirel bir bakış açısı geliştirerek özellikle son iki yüz yıldır Müslümanların sıkıntısını çekiği İslam'da yenileşme, İslam'da modernleşme gibi kavramların içini doldurmaya çalışmış, bu konularda sorular sorup cevaplar aramıştır. Onun ele aldığı konular bizim bugün sıkıntısını çektiğimiz konulardır. Dolayısıyla o bugün İslam dünyasında canlılığını koruyan meseleleriyle ilgilenmiş ve tartışma alanı açmıştır" diye konuştu
Panelin devamında Yrd. Doç. Dr. Burhan Köroğlu'dan sonra söz alan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hacak, "Büyükşehir Belediyesi'ne bu güzel programı hazırladığı için teşekkür ediyorum. Cabiri İslam kültürünün her alanını inceleyen, buradaki bir takım külli esasları tespit etme çabasına giren bir düşünür. Cabiri, İslam kültürünü günümüzde istifade edebileceğimiz şekilde yeniden nasıl inşa edebiliriz sorusunu soruyor. İslam kültürünü bugün nasıl kullanabiliriz, olduğu gibi mi alacağız, bunu nasıl okuyacağız sorularına ciddi anlamda kafa yoran samimi bir insandır. Cabiri, temel İslam kültüründe üç temel bilgi sistemi olduğundan bahsediyor. Beyan, Burhan ve İrfan'ı temeller olarak açıklamaktadır" diye konuştu.
Son olarak söz alan Marmara Üniversitesi Tefsir Anabilim dalı Araştırma Görevlisi Dr. Muhammed Coşkun, "Cabiri hoca sistematik bir yapı inşa edebilen İslam dünyası için önemli bir düşünürdür. Cabiri, Fransız yapısalcılığından önemli ölçüde besleniyor. Batı literatürünü çok iyi biliyor aynı zamanda klasik geleneğimizin bütün damarlarına sirayet edecek ölçüde disiplinler arası verimliği ve zenginliği olan bir insan. Cabiri'nin klasik İslam geleneğindeki tarza uygun bir şekilde ömrünün sonuna dek diğer İslami bilimlerde derinlik sahibi biri olarak Kur'an'a yönelmiş olması oldukça anlamlıdır. Bu açıdan ben Cabir'inin Kur'an'a, tefsire yönelmiş olmasını önemsiyorum" ifadelerini kullandı. Panel, soru ve cevapların ardından Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hacı Mehmet Günay'ın sunumlarını gerçekleştiren hocalara plaket takdim etmesiyle sona erdi. - SAKARYA