Haberler

Kurban Etlerinin Muhafazası

Abone Ol

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz,  "Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır" dedi.

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz,  "Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır" dedi.

Nergiz, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban etlerinin korunması, muhafazası, pişirilme aşaması ve tüketimi ile beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Nergiz, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Etleri çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartması sırasında çeşitli kanserojen maddelerin oluştuğuna dikkat çeken Nergiz, öte yandan etlerin tek başına değil, sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi gerektiğini bu sayede besin çeşitliliğinin sağlandığını kaydetti.

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Nergiz, şöyle devam etti:

"Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir."

Etin sindirimi zor bir besin kaynağı olduğunu hatırlatan Nergiz, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığını bu nedenle özellikle mide bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi gerektiğini, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketilmesi önerisinde bulundu.

Beslenme konusunda da hatırlatmalarda bulunan Dr. Nergiz, bayram ziyaretleri nedeni ile beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklkler meydana geldiğini, en önemli değişikliklerden birisinin de kırmızı et tüketiminin artması olduğunu ifade ederek, beslenme düzeninde oluşan değişikliklere gerekli tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, reflü, kalp çarpıntısı, tansiyon yükseklikleri ve besin zehirlenmeleri gibi sorunlarla karşılaşılabilineceği uyarısında bulundu.

Nergiz, diyabet hastaları, kalp hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların diyetlerini bozmamaları gerekmektiğini, bu grupta yer alan hastaların özellikle et tüketimlerinde sınırlama yapmaları ve kırmızı etten uzak durmaları gerektiğini kaydetti. - Amasya

Kaynak: AA / Yerel

Kurban Bayramı Amasya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title