Kurbanlıklar Veteriner Hekim Kontrolünde Kesilmeli
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atasever: "Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler halk sağlığı açısından önemli.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, veteriner hekimlerin kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanların, bulaşıcı salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığını söyledi.
Atasever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı döneminde yoğun hayvan nakilleri ve büyük miktarda hayvan kesimlerinin yapılmasının hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koyduğunu söyledi.
Bu faktörlerin yanı sıra kullanılmayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluştuğuna dikkati çeken Atasever, "Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmakta" dedi.
Atasever, kurbanlıkların sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmelerinin tehlikenin boyutunu daha da arttırdığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Kurban kesimlerinde halk sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerekiyor. Bu nedenle kurban kesimlerinin veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartlarının sağlandığı mezbaha veya belediyelerin kurduğu kurban kesim yerlerinde yapılması en güvenli yoldur. Hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karekterli hastalık bulunmakta." - Kars