Haberler

Kuşadası'nda Kadına Şiddet Paneli

Abone Ol

Kuşadası Ticaret Odası, "Kadına Yönelik Şiddete Son" adlı panel düzenledi.

Kuşadası Ticaret Odası, "Kadına Yönelik Şiddete Son" adlı panel düzenledi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlenen panele; Mor Çatı Vakfı kurucusu Av. Canan Arın, Türkiye Soroptimist Kulübleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İzmir Soroptimist Kulübü Başkanı Av. İlke Erol, Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı konuşmacı olarak katıldı.

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan ve Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan'ın da izlediği panele siyasi partilerin kadın kolu üyeleri de ilgi gösterdi. Kuşadası Ticaret Odası Ar-Ge biriminin hazırladığı, rakamlarla Türkiye'de Kadın ve Kadına Yönelik Şiddet İstatistikleri Slayt Gösterisi ile başlayan panelde ilk olarak söz alan Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı konuşmasına, tarih boyunca kadına yönelik şiddete örnekler vererek başladı. Ortaçağ'dan Rönesans dönemine, Amerika'dan İngiltere'ye erkeğin kadın üzerindeki gücü ve ataerkil aile yapısını anlatan Yrd. Doç. Dr. Tunalı, konuşmasının devamında örnekler vererek, kadının ikinci sınıf insan sayılması ve erkeğe yönelik yaşam sürdürmelerinin yanlış olduğunu anlattı. Konuşmasının sonunda Tarih boyunca ve günümüzde kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu vurguladı.

"BEN DE ŞİDDET GÖRDÜM"

Türkiye Soroptimist Kulübleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İzmir Soroptimist Kulübü Başkanı Av. İlke Erol, panelde, dünya geneli bir kadın kulübü olan Soroptimist Kulüblerinin bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Erol, amaçlarının; kadınların, genç kızların koşullarını iyileştirmek olduğunu ve bu konuda erkeklerin de destek olmaları gerektiğini belirtti. Yürürlüğe yeni giren kanundan bahseden Erol, kırsalda ve kentlerde dayak ve tecavüze maruz kalan kadınları verilerle açıkladı. Kadına şiddetin sadece fiziksel olmadığını, manevi şiddet gören kadınların da çok olduğunu söyleyen Av. Erol, "bunlardan biri de benim" diyerek sözlerini sürdürdü.

Şiddet gören kadınların çoğunun da utanarak gördüğü şiddeti paylaşmadığını belirten Av. İlke Erol, kadınların %49'unun ise hala erkeğe itiraz edilmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Kadınların özellikle birbirlerine destek olmaları gerektiğini söyleyen Av. Erol, Soroptimist Kulübleri olarak başlattıkları "Evde Gül" projesinden bahsetti ve bu projenin mahkumlar üzerinde uygulanmaya başladığını ve daha genele yayılmasına çalışıldığını anlattı.

Son olarak söz alan Mor Çatı Vakfı kurucusu Av. Canan Arın da konuşmasına; özellikle eğitimin önemini vurgulayarak başladı ve eğitimin sadece okumakla olmadığını, tam anlamıyla eğitimin çeşitli aşamalardan oluştuğunu anlattı. Konuşmasına, yeni Kanun tasarısından ve Mor Çatı Vakfı kurucusu ve bir avukat olarak kendi yaşadıklarından örnekler vererek devam eden Arın,

kadına yönelik şiddette alınan örnek kararlardan da bahsetti ve herkese "insan hakları", "kadın hakları " konularında ilkokuldan başlayarak eğitim verilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Katılımcıların panelistlere soru sormalarıyla devam eden panelin sonunda, Kaymakam Mustafa Ayhan tarafından panelistlere teşekkür belgesi ve çiçek verildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Can Tunalı Canan Arın Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title