Kütahya'da 'Dumlupınar Teknoloji Geliştirme Bölgesi' İçin Çalışmalara Başlandı
Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi (Dpü) Rektörlüğü ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasının İşbirliğiyle Kurulacak "Kütahya Dumlupınar Teknoloji Geliştirme Bölgesi' İçin Çalışmalara Başlandı.
Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörlüğü ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle kurulacak "Kütahya Dumlupınar Teknoloji Geliştirme Bölgesi'' için çalışmalara başlandı.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda Kütahya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kuruluşuyla ilgili çalışmaların birkaç yıldır sürdürüldüğünü söyleyen Vali Şükrü Kocatepe, "Bugüne kadar Valilik, DPÜ, TSO ve OSB Bölgelerinin görevlilerinin katılımıyla gerekli altyapı hazırlandı. Artık bugün kuruluş aşamasına geldik ve bugün protokol imzalayacağız" dedi.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve bu kanunun uygulanmasını sağlayan yönetmelik gereği mevcut 29 teknoloji geliştirme bölgesine Kütahya'yı da ekleyeceklerini anlatan Vali Kocatepe, "Kütahya, geleceğini artık sanayide arayan ve istikbalini bu sektörde bulacak bir kenttir. Müteşebbislerin, Kütahya'ya komşu illerde yatırım yapmaları için kapasite imkanları azalmıştır. Teşvik kapsamında olması, sanayide birikiminin bulunması ve bu sektöre yönelik alt yapının gelişmesi için yeterli düzeye ulaşması dolayısıyla Kütahya, en kısa zamanda yatırımlarının yükseldiği bir yer olacaktır. Teknolojiyi ortaya koymanın ve uygulayabilmenin önemli koşullarından biri üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlamasıdır. Üniversiteler, bulunduğu bölgeleri gelecek çağlara taşıyan, teknolojileri bulan, üreten ve öğreten kuruluşlardır" diye konuştu.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce de, Kütahya'nın gelişmesi için kentte büyük bir kararlılık söz konusu olduğuna işaret ederek, kent için yeniden yapılanmayı önerdiklerini söyledi. Sanayileşme ve yeniden yapılanmanın, ileri teknoloji ürünlerinin üretimi ve tasarımı ile mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Önce, kentte kurulacak teknoloji geliştirme bölgesinin ürün tasarımını ön planda tutacağını bildirdi.
Belediye Başkanı Mustafa İça ise, "Kütahya için çok önemli bir girişim" olarak nitelendirdiği teknoloji geliştirme bölgesinin yatırımcılar arasındaki uyum ve sağlanacak desteklerle en kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti.
KÜTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, kurulacak teknoloji geliştirme bölgesinin üniversite ve sanayi iş birliğini arttırarak, kente dışarıdan gelecek yatırımcılara yol gösterici olacağını belirtti.
DPÜ Mühendislik Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Bülent Yılmaz'ın Dünyadaki ve Türkiye'deki teknoloji geliştirme bölgelerinin çalışma anlayışlarını sunduğu toplantıya Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa İça, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Vali Yardımcısı Metin Selçuk, 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Öteyaka ve Sanayi Ticaret Müdür Yardımcısı Ali Özağaç katıldı.
(EFE) 08.05.2008 19:22 TSİ