Haberler

Kütahya'da 'Su Güvenliği' Toplantısı

Abone Ol

Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları’nın 16’ncısı Kütahya’da yapıldı.

Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları'nın 16'ncısı Kütahya'da yapıldı.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bilecik il, ilçe belediye başkanları, ilgili kurum temsilcileri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) yöneticileri katıldı.

Su güvenliği ve su sanitasyonu çalışmalarının halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması ve yerel yönetimlerin bu konudaki rol ve sorumluluklarının tartışılması amacı ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen yaptı.

"Güvenilir ve nitelikli suyu sunmak hem hukuki hem de vicdani sorumluluğumuz" diyen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen, "İnsanlar çeşmesinden akan suyun içinde sadece bulanıklık görürse itiraz ediyor. Oysa gözlerimiz mikropları, ağır metalleri görmüyor. Bunun izlenimini yapmak Sağlık Bakanlığı'nda ama suyun güvenilir, nitelikli ve usulüne uygun şekilde tedarikini yapmak Belediye ve Özel İdareler modülü içinde Devletin görevi. Bunun için de sunduğumuz şekli insanlar bilmiyor. Çeşmeden akan suyun ne derece güvenli olduğunu bilmiyorlar" şeklinde konuştu.

Su konusunda Kütahya'da çok büyük bir sıkıntı olmadığını ve arıtma tesisinin baştan aşağı yenileneceğini açıklayan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise, "Kütahya Merkez'de 181 çeşmemiz var. Bunların büyük bir kısmı şebeke suyu bağlanmış, şebeke suyu ile çeşme vazifesi görmekte. 84 tanesi ise memba suyu dediğimiz kaynaktan çıkan su. Bu suların tek bir kaynaktan toplanarak belli bir sistem dahilinde dağıtılması hedeflerimizden bir tanesi. Kullandığımız suyun arıtılması ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. 1985 yıllarında faaliyete geçen arıtma tesisimizi yeniliyoruz. 23 milyon euro'luk projenin ihalesi gerçekleşti, önümüzdeki günlerde inşaat çalışması başlayacak. Bununla birlikte 458 bin nüfusun atık suyunu arıtabilen bir tesis haline gelmiş olacak" diye konuştu.

Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları'nın 16'ncısının Kütahya'da yapılmasından dolayı memnuniyetini belirten Vali Şerif Yılmaz, sağlıkta dönüşüm projeleri ile birlikte insan sağlığının öncelik kazandığını söyledi. Vali Yılmaz, "Öncelikle 'Sağlıkta dönüşüm' projesiyle beraber Türkiye'de insan sağlığını öne çıkaran, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" mantığıyla devam eden ve bu fikir doğrultusunda gerçekleştirilen, Sağlık Bakanlığı'nın 2011 'de çıkarttığı kanun hükmünde kararnameyle kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu; özellikle koruyucu sağlık hizmetlerini öne çıkaran bir kurum olarak yapılandı. Bu yapılanma sonucunda da Türkiye'de değişik bölgelerde özellikle insan sağlığını koruyacak çalışmaları organize etme, bu farkındalığı sağlama adına bölgesel bazda bu toplantılar gerçekleştiriliyor. Eskişehir, Bilecik, Afyonkarahisar ve Kütahya illerini kapsayan bir çalışma. İnşallah bu toplantının sonucunda yapılması,yapmamız gereken çalışmalar hakkında karşılıklı fikir alışverişiyle bunu sağlamış olacağız. Dünyada yaşayan tüm canlıların temeli sudur, bu yüzden suyu hepimiz koruyup, kollamalıyız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Su Güvenliği ve Kaplıcalar Birimi Sorumlusu Uzman Biyolog Zinnet Oğuz 'Su Sanitasyonu' konulu sunum yaptı.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kamil Saraçoğlu Şerif Yılmaz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title