Kütahya'da Tarım Sigortaları Konferansı
Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2014 yılı İl Yayım Programı çalışmaları kapsamında Tarsim Bölge Koordinatörlüğü işbirliği ile organize edilen TARSİM-Tarım Sigortaları Havuzu hakkında bilgilendirme toplantısı Ziraat Odaları, Tarımsal Örgütler, Kütahya merkeze bağlı köy muhtarları ve çiftçilerin katılımı ile İl Özel İdare Encümen Salonu'nda yapıldı.
Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2014 yılı İl Yayım Programı çalışmaları kapsamında Tarsim Bölge Koordinatörlüğü işbirliği ile organize edilen TARSİM- Tarım Sigortaları Havuzu hakkında bilgilendirme toplantısı Ziraat Odaları, Tarımsal Örgütler, Kütahya merkeze bağlı köy muhtarları ve çiftçilerin katılımı ile İl Özel İdare Encümen Salonu'nda yapıldı.
Düzenlenen toplantıda tarım sigortalarının günümüzde çok önemli hale geldiğinden bahsedilerek, tarım sektörünün artık dünyada üretimden yatırıma vazgeçilmez stratejik bir sektör haline geldiği belirtilmiş, gelişen Türkiye'de de önemli bir yapı taşı, kalkınma sürecinin de vazgeçilmez bir parçası olduğu ifade edildi.
Tarımsal üretimin sürdürebilirliğini etkileyen nedenlerin başında, üreticilerin doğal afetler yüzünden yaşadıkları gelir kayıplarının desteklenmemesi durumunda tarımdan kopuş, yeni gelir kaynaklarına yöneliş ve şehirlere göç şeklinde başladığı belirtilerek, tarımsal üreticilerin karşılaşabilecekleri riskler karşısında yaptıracakları tarım sigortasına küçük miktarlarda ödeyecekleri primler sayesinde teminat altına alabilecekleri vurgulandı.
Tarımsal üretimde risklere karşı TARSİM olarak üreticinin yanında olunduğunun altı çizilen toplantıda Tarsim Bölge Koordinatörü Ali Taşdemir ve ekibi eğitimci olarak katılmışlar, kapsamı genişleyen tarım sigortaları paketleri hakkında sunum yaptı.
Taşdemir, "Ülkemizde 1957 yılında özel sigorta şirketleri tarafından yapılmaya başlayan tarım sigortaları 2005 yılından itibaren tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla çıkarılan 'Tarım Sigortaları Kanunu' gereğince devlet prim desteği olan sigorta sistemine dönüşmüştür. İlimizde son üç yılda bitkisel üretimde 1.122.275 TL, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta 1.159.805 TL tazminat ödemesi gerçekleşmiştir" dedi. (EFE) - KÜTAHYA