Kütahya'da Uluslararası Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu
Kütahya DPÜ Tavşanlı Turizm ve Yüksek Okulu tarafından ‘Domaniç’ten Dünyaya Yayılan Barış Uluslar arası Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu’ düzenlendi.
Kütahya DPÜ Tavşanlı Turizm ve Yüksek Okulu tarafından 'Domaniç'ten Dünyaya Yayılan Barış Uluslar arası Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu' düzenlendi.
DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi İİBF Amfi 2'de gerçekleştirilen sempozyuma Vali Şerif Yılmaz, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Galip Gültekin, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Türk - Arap Bilim, Kültür ve Sanat Derneği (TASCA) Genel Başkanı Muhammed Adil, DPÜ Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu öğretim üyesi Dr. Bülent Cırık, Cezayir, Tunus, Mısır, Libya, Irak, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Filistin, Fas, Ürdün, Mali, Sudan, Yemen ve Kosova'dan 35 katılımcı ile öğrenciler katıldı.
Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm isimlere teşekkür eden Vali Şerif Yılmaz, sempozyumun kuruluşun toprağı Kütahya'da önemli bir birlikteliğe sebep olduğunu kaydetti.
'Domaniç'ten Dünyaya Yayılan Barış Uluslararası Osmanlı Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu' sayesinde bölgedeki eksiklerin muhasebe edilmesi imkanına kavuşulduğunu belirten Yılmaz, "Üniversitemizle beraber aslında güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. 3 günlük sempozyum inşallah yine o çınarın doğduğu topraklarda, o çınarın gölgesinde yeni çınarların doğmasına vesile olur. Üniversitemizi tebrik ederim. Kuruluştan itibaren o çınarın köklerini saldığı ve gölgesinin hüküm sürdüğü tüm bölgedeki insanlarımızın bugün burada tekrar bir araya gelmesine vesile oldu. İnşallah bu birliktelikler bundan sonra da devam eder. Görev yaptığım süre içerisinde Dumlupınar Üniversitemizde bu kültürün gerektirdiği, kültürümüzün bu topraklarda temelini atan kişilerle ilgili 4-5 sempozyum yapıldı. Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne kurucu dekan olarak atanan ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki görevine geri dönen Öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli hocamı da gıyabında teşekkürle anmak istiyorum. Gönül mimarlarımızın tekrar anılmasına, gün yüzüne çıkarılmasına vesile oldu. Bunlar Sunullah Gaybidir, Ergun Çelebi'dir, Ahteri'dir, Abdullah-i İlahi'dir, Gedizli Ahmet Efendi'dir ve niceleri. Bu sempozyumun yapılmasının çok ayrı bir önemi var. 700 yıllık o barış ikliminden sonra bizim dışımızda, irademiz dışında oluşturulan suni sınırların maalesef bugün ne kadar gerçeğe aykırı olduğunu tüm dünya kamuoyu görmekte. ve bugün o gönül coğrafyası dediğimiz, o çınarın köklerinin gittiği, gölgesinin hüküm sürdüğü o bölgelerde o kültür ve medeniyetin ayrılmasından sonra oluşturulan farklı kültürlerin bu insanlara ne kadar faydalı, ne kadar zararlı olup olmadığını bugün tüm dünya görmekte. Maalesef bugün tüm o bölgelerimizde, kendi sınırlarımız dahil olmak üzere oluşturulmaya çalışılan kaos bu kültürden ne kadar uzaklaştığımızı açık bir şekilde ortaya koymakta. Belki bu sempozyum sayesinde bugün içinde yaşadığımız, bu bölgelerde yaşanan eksiklerimizi tekrar muhasebe etme imkanı olur. Bugün gidemediğimiz, ulaşamadığımız o bölgelerimizin belki bizleri bir araya getirmesine vesile olur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan'ın başkanlığını yaptığı birinci oturumda yer alan Osmanlı'nın Stratejik Önemi'ne geçildi.
Sempozyumda katılımcıların plaketleri Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Galip Gültekin ile DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören tarafından takdim edildi. (EFE) - KÜTAHYA