Kuyap Farkındalığın Artırılması Toplantısı Yapıldı
Çalışanların ve işverenlerin küresel ekonomideki değişikliklere uyum yeteneğinin arttırılması projesi (kuyap) farkındalığın arttırılması toplantısı Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) gerçekleştirildi.
Çalışanların ve işverenlerin küresel ekonomideki değişikliklere uyum yeteneğinin arttırılması projesi (kuyap) farkındalığın arttırılması toplantısı Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) gerçekleştirildi.
Özel bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına Werner Gruber ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını projeye destek veren ve toplantıya ev sahipliği yapan Gaziantep Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptı.
Konukoğlu, selamlama konuşmasını yaptıktan sonra katılımcıların yeni yılını kutlayarak konuşmasına başladı. Kuyap projesinin önemine vurgu yapan ve proje hakkında bilgiler veren Konukoğlu, şu şekilde konuştu:
"Küresel piyasalarda hızlı bir değişim yaşandığı hepimiz tarafından bilinmektedir. İletişim imkanlarının artması, ulaşım altyapısının ulaştığı boyut dünyayı maalesef avucumuzun içine sığan bir küre haline getirdi. Bugün bu nedenle dünyanın her yerinde ortaya çıkan olumlu ve ya olumsuz bilgilere anında ulaşabiliyoruz. Bu bilgilerin sayesinde dünya ve Türk ekonomisi her tarafta biranda sarsıntılar yaşayabiliyor. Günümüzde giderek küreselleşen pazar payı ve pazarlardaki gösterilen hızlı değişimler sayesinde oluşan çalışmalardan dolayı rekabet gücü çok sıkı bir hale gelmiş durumda. Yoğun rekabete uyum sağlayabilmek için böyle bir ortamda bulunan işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri, pazar paylarını artırabilmeleri ve yeni pazarlara girebilmeleri, dinamik rekabet ortamını değiştirmeleri ve çabuk tepki vermeleri gerekmektedir. Uyum sağlayabilme yeteneklerini artırabilmek için çalışmaların çok daha farklı bir şekilde yapılması gerekiyor."
İşletmelerin günümüz ekonomik koşullarında uyum yeteneklerinin önemine vurgu yapan Konukoğlu, geleneksel rekabet sistemlerinin geçerliliğini yitirdiğini belirterek, "Uyum yeteneği günümüzün ekonomik koşullarında önemli ve yeni bir rekabet üstünlüğü kavramıdır. Artık geleneksel rekabet stratejileri geçerliliğini kaybetmiştir. Şimdi iletişimleri, uyum ve yeteneği yapı taşları olan inomasyon, rekabetçilik ve personel gelişimi gibi rekabetin özelliklerinin farklı özelliklerini taşıyan rekabet şekline dönüşmemiz gerekiyor" dedi.
Kuyap projesinin Türkiye'de tam ihtiyaç duyulduğu anda başlatıldığını aktaran Konukoğlu, "Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklığıyla finanse edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorumluluğunda TOBB tarafından yürütülen bu proje 15 büyüme merkezi halinde gerçekleştirilecek. Kuyap projesi Türkiye'de tam ihtiyaç duyulduğu zamanda başlatıldı. Proje kapsamında hem işveren ve çalışanlar hem genel ve mesleki eğitim hizmeti verilecek bütün çalışanlara ve genel olarak işverenler de bu hizmetlerden yararlanacaklardır. Ticaret ve sanayi odalarının önderliğinde bir eğitim üssüne dönüşecek olan bu çalışma neticesinde farklı bir aşama gerçekleştirilecektir. Kuyap projesinin kapsamı 5 pilot ilde belirlendi. Bu kapsamda Gaziantep Sanayi Odası eğitime destek koordinasyon merkezi kuruldu. Bu merkez şirketlerin işveren ve çalışanına uyum yeteneği üzerinde eğitim programları verilecek. Bu yıl içinde internet web sitesi kurulması kalite standartları, iş güvenliği ve sağlığı, üretim yönetimi Microsoft sertifikaları, girişimcilikle belirlenecek diğer konularda eğitim ve programları düzenlenecektir. Gaziantep'te 250 firma yöneticisinin ve 275 çalışanın eğitim alınması hedeflenmektedir. Kuyap'ın başarıya ulaşması için KOBİ yöneticilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu projemize odamız kadar işletmecilerin de sahip çıkması büyük önem taşımaktadır. Biz odalar olarak ve yahut da diğer kurumlar olarak ne yaparsak yapalım sizin ihtiyacınızı ancak siz biliyorsunuz. Sizler bu konuda bize destek olur ve önümüzü açarsanız biz de sizlerin ihtiyacı olduğu yönündeki eğitimleri, çalışmaları gerçekleştirebiliriz. İnsan kaynaklarının yatırımda bulunarak insan kaynaklarının yatırımda bulunarak işveren ve çalışanlarının küresel ekonomilerdeki değişimlere uyum ve yeteneğinin kazandırılması ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmayı da çok etkileyecektir" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin, dünyanın en büyük ekonomisinden birisi olmasını istiyorsak; istikrarlı büyümenin gerçekleşmesi gerekir" diyen Konukoğlu, sözleri şöyle sürdürdü:
"Yenilikçi ve uluslararası alanlarda rekabetçi KOBİ'lerle ekonomik ve önemli büyümelerin motoru olacaktır. KOBİ'siz büyümenin imkansız olduğunu her zaman her yerde vurguluyoruz. KOBİ'si olmayan hiçbir dünya ülkesi büyüme maalesef gösterememiştir. Bu alanda işletmelerimizi çağın gereklerine hazırlayacak ve bu tür projelerin sayısını artırmamız ve daha fazla desteklememiz gerekiyor. Kuyap projesinde KOBİ'lerimiz ve şehrimiz açısından başarılı olacağına inanıyorum."
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına konuşmasını gerçekleştiren Werner Gruber ise projenin insan kaynaklarına verilen desteklerden dolayı çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği açısından Kuyap projesi neden bu kadar önemli diye soracak olursanız eğer insan kaynaklarına çok ciddi bir yatırım söz konusu çünkü. Bu projenin önemli ve özel olmasının bir diğer özelliği de Avrupa Birliği açısından finansmanı sağlanan bir proje ama finansman sadece Avrupa Birliği tarafından sağlanmıyor; Türkiye Cumhuriyeti'nin de katkısı var. Ayrıca en önemli kısmı da TOBB'un ve farklı odalarımızın da finansal katkıları var. Bu odalardan bir tanesi de Gaziantep Sanayi ve Ticaret Odası. Bu durum bu projeyi daha önemli hale getiriyor. Umuyorum ki insan kaynaklarına yapılan bu yatırımın dönüşü çok da iyi olacaktır" şeklinde konuştu.
Gruber'den sonra konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise dünyada artık ülkelerin değil de şehirlerin yarıştığını hatırlatarak bu yarışta farklılık oluşturanların bir adım önce olacağını kaydetti.
Güzelbey, "Dünyada artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Bugün Kuyap projesinin açılımına baktığımız zaman bir 'fakındalık' kelimesi var. İşte bu yarışta farkındalık oluşturanlar daima bir adım öne geçiyorlar. Bunlar şehirler olabilir; odalar olabilir; firmalar olabilir; kişiler olabilir; herkesin yaptığından farklı bir şey yaptığınız zaman bu yarışta öne geçme şansına sahipsiniz. Gaziantep farkındalık oluşturan bir şehir. Ticareti ile sanayisi ile sosyal ve kültürel dokusuyla bugün artık Gaziantep Türkiye'nin bir yıldız şehri olma noktasında. Bunun çok önemli kriterleri var. Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda Gaziantep'te çok sayıda konsolosluklar vardı. Bugün İran Konsolosluğu bizim 'Avrat Pazarı' dediğimiz yerde tarihi bir bina olarak kaderine terk edilmiş vaziyette maalesef durmakta. Görüyoruz ki o yıllarda Gaziantep bir cazibe merkeziydi. Birçok ülke Gaziantep'te konsolosluklar açmıştı. Bugün de birçok ülke Gaziantep'te konsolosluklar açmakta ve ya fahri konsolos almaktalar. Bir büyük elçi ile karşılaştığım zaman bana ilk sorduğu 'sizin şehrinizi merak ediyorum', 'Sizin şehrinizi görmek istiyorum ve mümkün olursa sizin şehrinizde bir fahri konsolosluk açmak istiyorum' diyor. İşte bu Gaziantep'in geldiği noktayı göstermesi açısından son derece önemli. Bugün şunu görüyoruz ki sanayi odamız çok önemli bir projede ortak olmuş vaziyette. Bilimi teknolojiyi iyi kullananlar daima bu yarışta başarılı olmuşlardır ve olacaklarıdır. Ben bu açıdan bu projeyi çok önemsiyorum" diye konuştu.
Toplantı Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen'in proje ile ilgili konuşması, Kuyap Teknik Destek Ekip lideri Carlo Penco'nun sunumu ve diğer konuşmacılarının açıklamalarından sonra soru cevap şeklinde sona erdi. - GAZİANTEP