Kuyumcular Efemçukuru'nda Altına Karşı
İzmir Kuyumcular Odası, Karabağlar Belediyesi ve Kavacık köyü muhtarlığı, Tüprag firmasının Efemçukuru'nda işlettiği altın madenin ülke ekonomisine her hangi bir katkısının olmadığını öne sürerek karşı çıkıyor İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Baransel: “Şu ana kadar 7 yılda 55 ton altın çıkarılmış.
İzmir Kuyumcular Odası, Karabağlar Belediyesi ve Kavacık köyü muhtarlığı, Tüprag firmasının Efemçukuru'nda işlettiği altın madenin ülke ekonomisine her hangi bir katkısının olmadığını öne sürerek karşı çıkıyor.
Kavacık köyünde, köylülerin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Eldorado Gold şirketi iştiraki olan Tüprag tarafından Efemçukuru'nda altın madeni işletilmesine tepki gösterdi.
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, Efemçukuru'ndan çıkarılan altının ülke ekonomisine katkısının çok düşük olduğunu söyledi. Yürürlükteki yasaya ve yönetmeliklere göre madenden elde edilen altın miktarının yüzde 2'sinin Türkiye'de kaldığını kaydeden Baransel, dünyada bu oranın yüzde 8-10 arasında olduğunu kaydetti.
TBMM gündeminde olan torba yasayla bu oranın yüze 9'a çıkarılmasınının planlandığını anlatan Turgay Baransel, "Efemçukuru'ndaki altın madeninden şu ana kadar 7 yılda 55 ton altın çıkarılmış. Kuyumcu olduğumuz için bunun rakamlarını biliyoruz. 4 katrilyon 950 milyar lira yapıyor. Buradan çıkan altının yüzde 2'si Türkiye'ye kalıyor" dedi.
Yaptıkları araştırmaya göre işletici firmanın madenden toplamda 250 ton altın çıkaracağını belirten Baransel, "Mevcut yasa ve yönetmeliğe göre buradan çıkarılan altının köylümüze, şehrimize, devletimize hiç bir faydası yok. Bizim isteğimiz bu madem çalışıyorsa, ülke ekonomisine de katkısı olsun" diye konuştu.
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise altın madeninin işletilmesiyle birlikte bölgede doğal dengenin bozulmaya başladığını söyledi.
Efemçukuru'ndaki altın madeninin ülkenin değerlerinden biri olduğunu belirten Selvitopu, "Buradan çıkarılan altının ülkemize, kentimize, bölgemize hiç bir faydası yok. Ekonomik olarak hiç bir faydası olmadığı gibi buradaki doğal dengeyi de bozuyor" şeklinde konuştu.
Sözkonusu altın madeninin ülkenin ekonomik değerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Selvitopu, şunları söyledi:
"Bu madeni başka zamanlarda da değerlendirebiliriz. Doğayı bozmaya gerek yok. Kavacık üzümüyle meşhur. Duyduğumuz kadarıyla üzüm bağlarında bir takım hastalıklar ve verimde eksilmeler başladı. Bu durum madenin çalışması neticesinde ortaya çıktı. Yerel yönetim olarak doğamıza sahip çıkmak zorundayız. Kendi ülkemizin değerlerine sahip çıkmak zorundayız."
Selvitopu, maden ocağına yakın yerlerindeki 2B arazilerinin fiyatının dönüm başına 15- 20 bin liraya satılırken, diğer yerlerde 3 bin liraya kadar düşmesinin köylüyü mağdur ettiğini ifade etti.
Kavacık köyü Muhtarı Şinasi Köse de "Madenin işletilmesiyle birlikte yer yer ağaçlar kurumaya başladı" dedi.
Madenin köylerine çok yakın olmasına rağmen, köyden sadece 40 kişinin burada çalıştığını belirten Köse, madeni eleştirenlerin işten atıldığını dile getirdi. - İzmir