Haberler

Makine Mühendisi Güngör Kaya: "Binalarda Isı Yalıtımı Şart"

Abone Ol

Makine Mühendisi Güngör Kaya vatandaşları bina yalıtımına duyarlı olmaları konusunda uyardı.

Makine Mühendisi Güngör Kaya vatandaşları bina yalıtımına duyarlı olmaları konusunda uyardı. Kaya, 'Binalarda yapılacak ısı yalıtımı evinizi, cebinizi ve çevreyi koruyacağı gibi enerjide de dışa bağımlılığı azaltacaktır' dedi

ÜLKEMİZDE ISI YALITIMI BİLİNCİ EN KISA ZAMANDA OLUŞTURULMALIDIR

Açıklamasında yapıların uzun yıllar boyunca değerini koruyabilmesinin temel şartlarının, yapının iyi tasarlanması ile iç ve dış etkenlerden zarar görmemesinin sağlanmasının olduğunu belirten Makine Mühendisi Güngör Kaya, 'Yapıların iç ve dış etkenlerden gerçek anlamda korunması, sağlam ve uzun ömürlü olması ancak standartlara uygun olarak yapılmış ısı yalıtımı ile mümkündür. Ne var ki, Türkiye'de ısı yalıtımı bilinci gelişmemesinden dolayı yakın zamanda yapılan çok sayıdaki yapıda ısı yalıtımı göz ardı edildiğinden hem cebimiz, hem ülke ekonomisi hem de çevremiz bu durumdan büyük zarar görmüştür' dedi.

ISI YALITIMLI BİNALARDA TASARRUF %50 ORANINDADIR

Ülkemizde ısı yalıtımı bilincinin en kısa zamanda oluşması gerektiğine vurgu yapan Kaya, açıklamasına söyle devam etti:

'Ülkemizdeki yakın zamana kadar yapılan binaları analiz ettiğimizde enerjinin yüzde 40'ı yalıtımsız dış duvarlar, yüzde 30'u pencereler, yüzde 17' si kapılar, yüzde 7' si çatılar ve yüzde 6' sı da zeminden kaybedilmektedir. Bu binaların yalıtımı inşaat aşamasındayken standartlara göre yapılmış olsaydı bu yapılarda yüzde 50' ye varan oranda enerji ve yakıt tasarrufu sağlanması mümkün olacaktı. Duvarlarda, pencerelerde, kapılarda, döşemelerde, tavanlarda ve çatılarda yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Kış ve yaz günlerinde, tekniğine uygun yapılmış ısı yalıtım uygulamaları ile hem enerji tasarrufu yapacak hem de faturalarınızda % 50'ye varan bir düşüşe sahip olabileceksiniz. Ayrıca yalıtım işleminin hayata geçirilmesiyle ısı transferinden ve termal gerilmelerden kaynaklanan rutubet, küf, çatlama ve dökülmeleri önleyerek bakım ve onarım maliyetlerimizi de azaltabiliriz'

ISI YALITIMI ARTIK MECBURİ BİR İŞLEM

Kaya, başta ekonomik, çevre ve enerjide dışa bağımlılık olmak üzere çeşitli sorunlarla birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımının isteğe bağlı olmaktan çıkıp, 25 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile artık mecburi bir işlem olduğunu da sözlerine ekledi.

YALITIM NEDİR?

Yalıtım binalarda ısı kaybını önlemek-minimuma indirmek amacıyla yapılan işlemlerdir. Ülkemizde enerjinin yaklaşık %29'u bina ısıtmalarında kullanılmaktadır. Türkiye enerjisinin %60'ını ithal eden bir ülke olduğuna göre ısı tasarrufu-yalıtımı enerjiyi verimli ve etkin kullanmak açısından çok önemlidir. Ülkemizde istatistiklere göre %14 merkezi ısıtma, %10 çatı yalıtımı ve %9 çift cam uygulaması vardır.

ISI YALITIMININ FAYDALARI NELERDİR?

- Isı kaybı azaldığından ve enerji verimli kullanıldığından enerji-yakıt tasarrufu sağlar,

Sağlıklı ve konforlu yaşam şartları sağlar,

Çevre-hava kirliliği azalır,

Binalar iç-dış etkenlerden (yoğuşma, mantarlanma) korunarak (demirlerin korezyonu önlenerek) ömrü uzar,

Döviz kaybı azaldığından ekonomiye katkı artar ve kalkınmamız hızlanır. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Kaya Türkiye Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title