Haberler

Malatya'da Çiftçilere Macar Fiğ Tohumu Dağıtıldı

Abone Ol

Malatya’da çiftçilere ‘Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Macar Fiğ tohumu dağıtıldı.

Malatya'da çiftçilere 'Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması' projesi kapsamında Macar Fiğ tohumu dağıtıldı.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Malatya'da 40 çiftçiye 9 bin 225 kilogram Macar fiği tohumu dağıtımı yapıldı. Tohumların yüzde 50'sini Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karşıladı. Dağıtım sırasında açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, hayvancılıkta üretim maliyeti içerisinde karlılığı etkileyen en önemli etkenlerden birisinin yem girdisi olduğunu belirtti. Selvi, "Zira bir işletmede yem gideri yüzde 50-70 civarındadır. Bu nedenle ilimizde yapılan hayvancılığın karlılık düzeyinin arttırılması amacıyla yem bitkisi üretimini önemsemekteyiz" diye konuştu. Kaba yem olarak tanımlanan yem bitkilerinin en ucuz besin kaynağı olduğunu ifade eden Selvi, yem bitkilerinin mineral ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle de hayvanların verim ve üreme performanslarını etkilediğini dile getirdi. Selvi, yem bitkilerinin ekildikleri toprakları verimli hale getirmelerinin yanı sıra aynı zamanda bol miktarda da bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını artırarak yapısını düzelttiğini belirtti. Hayvancılıkla uğraşan işletmelerin, hayvan beslemede kullanacakları kaba yemleri kendi işletmelerinde üretmelerinin karlı bir yetiştiricilik için esas olduğunu vurgulayan İl Müdürü Selvi, "Geviş getiren hayvanların selülozca zengin kaba yemleri değerlendirme yetenekleri; kaliteli ve ucuz kaba yem sağlayan yem bitkileri kültürünün önemini artırmıştır. Kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan konsantre yemlerin kullanımını azaltmakta ve işletmelerde ekonomik kazanç sağlamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Macar fiği tohumu dağıtımı ile çiftçilere 11 bin 70 TL destek sağlandığını aktaran Selvi, "İlkbahar döneminde yapılan 7250 kg Yonca, 5850 kg Korunga ve 1526 kg Silajlık Mısır tohumu ile birlikte çiftçilerimize bu proje kapsamında bu yıl içerisinde 99.846.00 TL katkı sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Hayvanların beslenmesinde önemli bir yere sahip olan Macar fiğinin kıraç topraklarda da yetiştirilebildiğini anımsatan Selvi, "Tohumları sert kabuklu olmadığı için çimlenme zorluğu olmadığı gibi, oldukça erken çiçek açtığı için erken biçime gelmektedir. Çok sert geçen kışlarda bile dondan zarar görmemektedir. Tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça yetiştirilen Macar fiğinin ekim alanının artması ile meraların korunmasında ve hayvancılığın geliştirilmesinde önemli katkılar sağlanacaktır" dedi.

Proje kapsamında tohum alan üreticilerin oldukça memnun oldukları görülürken, üreticilerin yoğun ilgi göstermesi nedeniyle projeye önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanıyor. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title