Malatya'da Hayvancılık Osb Kurulma Çalışmaları
AK Parti Malatya Milletvekili Çalık: "Malatya'da şuanda 5 organize sanayi bölgesi bulunuyor.
Malatya'da Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için istişare toplantısı düzenlendi.
AK Parti İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkci'nin öncülük ettiği toplantı Abdullah Gül Parkı içerisindeki bir restoranda tertip edildi.
Burada konuşan Milletvekili Çalık, Malatya'ya kurulması planlanan Hayvancılık OSB'nin kent için çok önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek, bununla ilgili Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve diğer bakanlık yetkilileriyle görüşmeleri yaptıklarını belirtti.
Çalık, şunları kaydetti:
"Malatya'da şuanda 5 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Hayvancılıkla ilgili de bir organize sanayi bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları inisiyatifi elinde bulundurmalı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için seçilecek arazinin en az yüzde 75'inin hazine arazisi olmasını istiyor. Yer tespiti için sivil toplum kuruluşlarımız çalışmasını yapmalı. Seçilecek alan en az 10 bin dönümün üzerinde olmalı. Hep birlikte Malatya adına çok önemli bir adımı atacağız. Hemen en az 3 yerin tespitini yapalım ve Bakanlık Müsteşarını Malatya'ya davet edelim. Ardından Ankara'da gerekli girişimleri yapacağız."
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de bölge için 4 yer ayrı yer tespit ettiklerini ifade etti.
Müteşebbis Heyet'te olması gereken kuruluşların, önerdikleri yerlere kent merkezine uzak olması nedeniyle sıcak bakmadığını belirten Selvi, Sultansuyu Tarım İşletmesine ait arazinin istendiğini ancak burasıyla ilgili kararın kendilerini aştığını ifade etti.
"Alternatif yerler iyi değerlendirilmeli"
Ahmet Çakır, yer için sadece Sultansuyu Tarım İşletmesine kilitlenmemek gerektiğini ifade ederek, "Alternatif yerlerin de iyi değerlendirilmesi gerekir" ifadesini kullandı.
Çakır, belediye olarak bu konuda kendilerine düşen her türlü çalışmaya katılacaklarını kaydetti.
Bülent Tüfenkci de Hayvancılık OSB'nin yerinin şehrin 20-30 yıl sonraki gelişmesine göre tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Hayvancılık OSB'nin kurulmasının yem ve girdi fiyatlarının ucuza mal edilmesi ve devletin bu konuda verdiği katkıların daha iyi kullanılmasında avantaj sağladığını kaydetti.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsey Özbey de Hayvancılık OSB'nin kurulmasını desteklediklerini belirtti.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli de bir yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarına değinerek, bölgenin Sultansuyu Tarım İşletmesinin yanındaki alanda kurulmasını istediklerini ifade etti.
Toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Kırma, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek katıldı. - Malatya