Malatya'nın Tarım Master Planı Hazırlanıyor
Daha önce Mermer İhtisas Bölgesi, Karakaya Baraj Gölü Haritasının hazırlanması ve Malatya’nın Turizm Master Planının yenilenmesi gibi çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarının korunması amacıyla da Tarım Master Planı hazırlanması amacıyla çalışma başlattı.
Daha önce Mermer İhtisas Bölgesi, Karakaya Baraj Gölü Haritasının hazırlanması ve Malatya'nın Turizm Master Planının yenilenmesi gibi çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarının korunması amacıyla da Tarım Master Planı hazırlanması amacıyla çalışma başlattı.
Malatya'nın Tarım Master Planının hazırlanması çalışmaları kapsamında Büyükşehir belediyesi tarafından bir toplantı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Erol Yiğit, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Selma Altıntaş, Şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri, şube müdürleri ile teknik personeller katıldı.
SARILAR: MALATYA TARIMININ GELECEĞİ PLANLANIYOR
Toplantı öncesi bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Malatya genelinde yaptıkları bütün planlamaların bilimsel kaynağa dayandırıldığını belirterek, sürdürülen bilimsel çalışmalar neticesinde elde ettikleri verileri bir araya getirerek Malatya'da bir çevre düzeni oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Sarılar, "Şu anda 1/100.000 çevre düzeni planı çalışmalarını yapıyoruz. Bunun altyapısını oluştururken hataları en aza indirgemek için elimizdeki verileri ve araştırma sonuçlarını arkadaşlarımız en ince ayrıntısına kadar incelemekteler. Bu araştırmalar içerisinde Turizm Master Planı, Ulaşım Master Planı ile Karakaya Barajının kullanımı ile ilgili bir harita çalışması yaptırılıyor. Bu planların hepsini bir araya getirerek bir çevre düzeni planı oluşturmayı hedefliyoruz.
Tarım Master Planında da Malatya, 12 milyon m2 bir alanı olan oldukça geniş bir yüzeye sahip bir il. İlimizde çok ciddi tarımsal girdiler var. Bunların başında da kayısı gelmektedir. Bu toplantıdaki amacımız bizim durumumuz nedir, yeni imar alanları açarken yanlışlarımız var mı, tarım yaparken neyi doğru neyi yanlış yapıyoruz bunları da bilmemiz gerekir.
Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz toplantıyı sayın başkanımız ile paylaştım. Bu toplantımıza katılmayı çok arzu ettiğini belirtti ancak önceden belirlenen programları olduğu için katılamayacağını belirterek, toplantımızın hayırlı olması temennisinde bulundu" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar'ın konuşmasının ardından Şehir Plancısı Dr. Ümit Özcan; daha önce değişik illerde gerçekleştirmiş oldukları Tarım Master Planları hakkında slayt eşliğinde bilgiler aktardı.
Dr. Özcan, tarımsal işgücü ve verimliliği, işsizlik, tarımsal istihdam tahminleri, iklim değişikliklerinin tarım üzerindeki etkileri, tarım ürünlerinin hangi iklim ve toprakta yetiştirilmesi gerektiği ve pazarlanma şekilleri ile organik tarım alanlarında yapılan çalışmalar hakkında slayt eşliğinde katılımcılara bilgiler verdi.
Yapılan slayt gösterisinin ardından Malatya'daki tarım alanlarının korunması, yetiştirilen ürünlerin daha kaliteli ve verimli nasıl üretileceği konularında fikir alışverişinde bulunuldu. - MALATYA