Manisa Büyükşehir Kongreye Damgasını Vurdu
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, Kıbrıs’ta düzenlenen 1. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’ne damgasını vurdu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, Kıbrıs'ta düzenlenen 1. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi'ne damgasını vurdu. Yoğun katılımla gerçekleşen kongrenin açılış konuşmacılarından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Çevre, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras. Biz de çalışmalarımıza bunu ilke edinerek yön veriyoruz. Engelsiz, temiz, sağlıklı ve yeşil bir Manisa için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" diyerek daha yaşanabilir bir şehir için yaptıkları yatırımları anlattı.
Bu yıl Kıbrıs'ta 1'incisi düzenlenen Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi'ne Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Genel Sekreter Yardımcısı ve MASKİ Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fuat Uzun, MASKİ Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Ustamehmetoğlu, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Erdal Nohutçu, Şehnaz Başaran ve Mahmut Bilgen, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Kent Estetiği Daire Başkanı Bahadır Belek ile MASKİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Ersoy Arslan, Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Parlak ve Kanalizasyon Daire Başkan Vekili Kadri Akkurt katıldı. Çok sayıda yerel yönetim temsilcisi ve akademisyenin yer aldığı kongrenin açılışını Kongre Başkanları Adnan Menderes Üniversitesi adına Prof. Dr. Didem Evci Kiraz ile Gazi Üniversitesi adına Prof. Dr. Nur Baran Aksakal yaptı. Açılış konuşmacıları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de yer aldı.
DAHA YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR İÇİN
Gelişen ve büyüyen dünyada sağlıklı, yaşanabilir ve temiz şehirler oluşturmak ve bunları korumanın başlıca görevleri olduğunu belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Böylesi güzide bir şehrin Belediye Başkanı olarak şehrimizi her alanda yaşanabilir bir yer haline getirmenin çabasındayız. İlimiz 2012 yılında çıkan yasayla Büyükşehir olmuş ve yeni bir yapılanma içine girmiştir. 5 yıllık Manisa Belediyesi döneminde ortaya koyduğumuz çevreci projelerimizle adımızdan söz ettirirken, Manisa'nın Büyükşehir olmasıyla birlikte bu projelerimizi daha ileriye taşıma fırsatı elde ettik. Büyükşehir yapılanması, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'müzün kurulması gibi uzun bir sürecin ardından hızla yatırımlarımızı yapmaya başladık" ifadelerinde bulundu.
GEDİZ NEHRİNİ KURTARACAK YATIRIMLAR
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin çevre ve sağlıkla ilgili yatırımlarından da bahseden Ergün, "Öncelikle endüstriyel ve evsel atıklarla göz göre göre kirlenen Gediz Nehri'nden söz etmek istiyorum. Bir zamanlar balık tutulan, çevresinde piknik yapılan ve Manisa Ovası'nı besleyen bu nehir, şu anda kirlilik alarmı vermekte. Göreve geldiğim 2009 yılından bu yana, Gediz Nehri'nin ıslah edilerek balık tutulan günlerine geri dönmesi doğrultusundaki çalışmaların içinde yer aldık ve atık su arıtma tesislerimizin inşaatlarına başladık" dedi.
BÜYÜKŞEHİR'İN ÇEVRE DOSTU YATIRIMLARI
Çevre ve şehir sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için yapılan yatırımların altını çizen Ergün, "Manisa'mızın 40 yıllık vahşi depolama sorununa bugüne kadar çözüm bulanamamıştı. Sık sık patlamalar sonucu çıkan yangınlarla gündeme gelen bu çağdışı sistemi tarihe gömecek Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi projemizin temelini attık. Yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırımla temelini attığımız bu tesisimiz, şehrin katı atıklarının bertarafı, ayrıştırılması ve kompostlanması işlemlerini yapacak. 17 ilçesi bulunan ilimizin 5 ilçesinin katı atıklarının bertaraf edileceği tesisimizde, depolama sonucu oluşan sızıntı suları arıtma tesisinde arıtılacak. Yaklaşık 1 yıl sonra tamamlanacak olan tesisimizde, katı atıklar 30 yıl boyunca bertaraf edilecek. Başlangıç olarak bu projemizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşarken, ilimiz genelinde vahşi depolama sistemlerini tamamen bitirmek ve modern bertaraf tesislerine geçmek orta vadeli hedeflerimiz arasında. Bunun yanında, Ege Bölgesi'nin en önemli çevreci yatırımlarından bir tanesi olan Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi'ni Manisa'da hayata geçirdik. Manisa'mızın yanı sıra İzmir ve diğer çevre il ve ilçelerin tıbbi atıklarını bu tesisimizde yakarak imhasını gerçekleştiriyoruz" diyerek Büyükşehir'in çevreci yatırımlarının önemine dikkat çekti.
MASKİ'DEN ATIK SU ARITMA TESİSLERİ ATILIMI
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarından da söz eden Ergün,"Henüz 1,5 yıllık bir kuruluş olmasına rağmen MASKİ, Gediz ve Kuzey Ege Havzası'nın temizliği için önem arz eden atık su arıtma tesisleri noktasında ciddi atılımlar yaptı. Mevcut olan ancak maliyetleri nedeniyle çalıştırılmayan 13 adet atık su arıtma tesisini bakım, onarım ve işletilmesi için 10 milyon lira sözleşme bedeliyle çalışır duruma getirdi. Bunların yanında ilimiz merkeziyle 3 ilçemizin atık su arıtma tesislerinin inşaatlarını sıfırdan yapıyor. Yaklaşık 2 yıl içinde hazır hale gelecek olan bu tesislere toplam 150 milyon lira gibi bir yatırım bedeli ayırdık. Bunun yanında 4 ilçemizin daha atık su arıtma tesislerinin de projeleri tamamlanma aşamasında olup, buna da toplam 55 milyon gibi bir kaynak ayırdık. Bunları hayata geçirirken Avrupa Birliği ile Çevre Bakanlığımız hibe desteklerinden ve İller Bankası kredilerinden faydalanmaya da özen gösteriyoruz" dedi.
GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ŞEHİR EMANET EDİYORUZ
Konuşmasında MASKİ bünyesinde yürütülen içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarına yer veren Ergün, "Bunların yanı sıra her ilçemizde nüfus ve yerleşim yerleri de dikkate alınarak aciliyetlerine göre planlanmış Manisa'ya bağlı 17 ilçemizde toplam 95 mahallenin; hem içme suyu hem de kanalizasyon şebekesinin proje ihalesi yapılmış ve inşaatları başlamıştır. Bu projelerin yapım ihaleleri tahmini bedeli de 150 milyon lira civarındadır. Küreselleşen dünyada içme suyunun önemi bu kadar ön plandayken, ne yazık ki ilimiz genelinde bulunan içme suyu depolarının içler acısı halde olduğuna üzülerek şahit olduk. Mahallelerimizde su dağıtım sisteminin sağlıklı işlemesi amacıyla, 68 adet içme suyu deposu yenilenmesi tamamlandı ve bu yıl da 170 adet depomuz daha yenilenmekte. Sağlıklı ve yeterli içme suyu olmayan ilçe ve mahallelerimizde 63 adet yeni sondaj kuyusu açılmış olup, 50 tane daha yeni sondaj kuyusu açma işlemleri sürmektedir. MASKİ Genel Müdürlüğümüz ayrıca, ilimiz genelinde 45 mahallemizde yaklaşık 100 bin metre boru döşeyerek terfi ve isale hattı yenilemesi gerçekleştirmiştir. Bizler suyun, sağlıklı çevrenin ve gelecek nesillere temiz bir şehir emanet etmenin önemini biliyoruz. Bu nedenle çevreci yatırımlarımıza büyük önem veriyoruz" dedi.
MANİSA BÜYÜKŞEHİRLE GÜZELLEŞİYOR
Alt yapı projelerinin yanı sıra, vatandaşların hoşça vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar ve rahat bir nefes alabilecekleri yeşil alanları artırmak adına da önemli adımlar attıklarını ifade eden Ergün, "Geçtiğimiz yıl Manisa'mıza 170 dönüm alan üzerinde yer alan Atatürk Kent Parkı'nı kazandırdık. Kötü ve bakımsız durumda olan bir alanı, vatandaşların vakit geçirebildikleri, çocuklarımızın oyun alanlarının olduğu önemli bir cazibe merkezi haline getirdik. Bunun gibi projelerimizi ilçelerimize kazandırmak için de proje ve ihale prosedürleri gibi çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"Engelsiz, temiz, sağlıklı ve yeşil bir Manisa için çalışmaya devam edeceğiz"
Çevre bilincini aşılamak amacıyla yürütülen projelerin de altını çizen Ergün, "Elbette temiz, sağlıklı ve yaşanabilir çevre oluşturma noktasında yerel ve merkezi yönetimlere önemli görevler düşüyor. Ancak çevre bilinci olan bireyler yetiştirmeden bunları yapmak, bu çalışmalara yol aldırmaz. Bu düşüncemizden hareketle özellikle ilkokul çağındaki çocuklarımıza yönelik eğitim programlarına ağırlık veriyoruz. Hazırladığımız basılı yayınlarla, düzenlediğimiz eğitim seminerleriyle bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çevre, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras. Biz de çalışmalarımıza bunu ilke edinerek yön veriyoruz. Özetle engelsiz, temiz, sağlıklı ve yeşil bir Manisa için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" diyerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
11-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 1.Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi, çeşitli şehir ve ülkelerden katılımcıların sunum, konferans ve panelleri ile devam ediyor. - MANİSA