Haberler

Manisa'da Gıda İşletmelerine Ceza Yağdı

Abone Ol

Manisa’da 2016 yılının ilk 4 ayında gıda üretim ve gıda satış yerlerine toplam 5 bin 574 denetim yapıldığı ve denetimler sonucunda 101 işyeri ve kişiye 529 bin 347 TL idari para cezası yaptırımı uygulandığı bildirildi.

Manisa'da 2016 yılının ilk 4 ayında gıda üretim ve gıda satış yerlerine toplam 5 bin 574 denetim yapıldığı ve denetimler sonucunda 101 işyeri ve kişiye 529 bin 347 TL idari para cezası yaptırımı uygulandığı bildirildi. 2015 yılında 13 bin 764 denetimin yapıldığı Manisa'da 307 firma ve kişiye toplam 1 milyon 959 bin 858 TL idari para cezası uygulanmıştı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacına yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

2015 yılının gıda denetimleri açısından başarılı bir yıl olduğuna değinen ve 2016 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "İl Müdürlüğü olarak temel amacımız; çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetim ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzını sağlamaktır. Üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik yapmış olduğumuz denetimlerimiz; riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda Hattı şikayet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. İl ve 17 İlçe Müdürlüğümüzde görevli toplam 140 kontrol görevlisi arkadaşımız 2015 yılı içerisinde, Manisa İli sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretim, gıda satış ve toplu tüketim yerleri, genel ihracat yapan firmalar, yem üreten işletmeler ve yem satış yerlerine toplam 13.764 denetim gerçekleştirilmiş olup bu denetimler sonucunda mevzuata uygun faaliyet göstermemeleri sebebiyle 307 firma ve kişiye toplam 1 milyon 959 bin 858 TL idari para cezası yaptırımı uygulamıştır. Çalışmalarımız 2016 yılının ilk çeyreğinde de aralıksız devam etmiş bu kapsamda İl genelinde 5 bin 574 denetim gerçekleştirilerek, bu denetimlerin sonucunda 101 adet idari para cezası uygulaması yapılmıştır" dedi.

2016 yılının ilk 4 ayında gerçekleştirdikleri denetimlerin ayrıntılarını da aktaran Hasan Çebi, "Yılın ilk çeyreğinde gıda üretim yerlerine 919 denetim gerçekleştirilmiş, 36 idari para cezası uygulanmıştır. Gıda satış yerlerine yapılan denetim sayısı 2 bin 334 adet olmuş, bunlardan 32 adedinde idari para cezası gerçekleşmiştir. Gıda toplu tüketim yerlerine yapılan denetimler bin 985 adet olurken bu denetimlerin sonucunda 27 adet cezai yaptırım uygulanmıştır. Gıda ithalatı ve ihracatı yapan firmalar ile pazar yerlerine toplamda 83 denetim gerçekleştirilmiştir.Birincil gıda üretimi gerçekleştiren kişilere 6 adet denetim yapılmış, 3 adedine idari para cezası kesilmiştir. Yem denetimlerine baktığımızda ise 247 denetimin 3 tanesine idari para cezası uygulanmıştır. Toplam 5 bin 574 denetimin sonucunda ise, 529 bin 347 TL idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır. İlimizde yapılan denetimlerin sonucunda kesilen cezaların miktarı yüzde 2 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Düzenli denetimlerin yanı sıra, gerek Alo Gıda 174 hattına yapılan şikayetler ve gerekse diğer yollarla kuruma ulaşan şikayetlerinde en kısa sürede değerlendirilerek derhal denetlendiğine dikkat çeken İl Müdürü Çebi şunları söyledi:

"Bu yılın ilk çeyreğinde, Alo Gıda Hattına yapılan başvuru sayısı 292 olup 25 adedine idari para cezası uygulanmıştır. Bu denetimlerde, 5996 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikleri gereği, işletmelerin uyması gereken asgari teknik ve hijyenik koşullar, personel hijyenine ait gereklilikler, etiketleme yönetmeliği kapsamında etiket bilgilerinin uygunluğu ve doğruluğu, ürünlerin saklama ve servis koşullarının kontrolleri yapılarak çok geniş kapsamlı bir denetim gerçekleştirilmektedir. Denetim esnasında kanun ve ilgili yönetmelikler ile belirlenmiş olan kurallara uymayan işletmelere, ihlal edilen kuralların türüne göre, düzeltilmesi için ek süre, faaliyetten men, ürünlerin toplatılması, idari para cezası ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yaptırımlarından bir ya da birkaçı uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın güvenli ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri amacıyla denetimlerimiz son derece düzenli bir şekilde aralıksız olarak yürütülmektedir. İlimizde üretilen ve satışa sunulan gıdalarımız sağlıklı ve güvenilirdir. En büyük denetçi tüketicilerimizin kendileridir. Vatandaşlarımız herhangi bir olumsuzlukla karşılaştıklarında İl-İlçe Müdürlüklerimize bizzat başvurarak veya Alo 174 Gıda Hattını arayarak görüşlerini dile getirsinler. İl Müdürlüğümüz, mevzuatların dışında hareket edenlerle mücadele amacı ile denetimlerini etkin ve sürekli bir şekilde yürütmeye devam edecektir." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hasan Çebi Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title