Manisa'da Tarih Ayağa Kalkıyor
Manisa Milletvekili Yurttaş, Manisa'da 5 tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, 8 tanesinin de ihale aşamasında olduğunu söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa'da 5 tarihi mekanın restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, 8 tanesinin de ihale aşamasında olduğunu söyledi. Yurttaş, "Biz vakıf medeniyetiyiz, ata yadigarı eserlere sahip çıkıyoruz" dedi.
"Biz, geçmişin mirası üzerine geleceği inşa etmek, kökü mazide olan ati idealini yaşatmak gibi bir sorumluluğu taşıyoruz" diyen Yurttaşy, "Vakıf kültür varlıklarımızı koruyoruz. Selçuklu Devletinden, Beylikler Dönemi'nden, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze intikal eden 41.750 adet vakfa ait yurt içindeki taşınmaz vakıf kültür varlıklarının; tespit ve tescil edilmesi sağlanmış, envanteri çıkarılmış, belgeleri arşivlenmiş ve bunlara ait projeler hazırlanarak restorasyonları ve onarımları yapılmıştır. Yurt dışında Osmanlı Coğrafyası içerisindeki ata yadigarı Kırım, Macaristan ve Yemen'deki eserlerin envanter çalışmaları yapılmış olup diğer ülkelerdeki vakıf kültür varlıkları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. 2002 yılından önceki 10 yıl içinde toplam 46 adet vakıf kültür varlığı restore edilmişken, 2003-2013 yılları arasında 10 yılda 4.000 adet vakıf kültür varlığının restorasyonu ve onarımı yapılmıştır.
Üzerinde yaşanılan coğrafyanın sosyal ve tarihi gerçekliğinin öğrenilmesi, kültürel değerleriyle buluşulması tarihi mirasa sahip çıkılması ile mümkündür. Restorasyonlarda büyük titizlik gösterilmekte, aslına uygun olarak ve ciddiyetle çalışılmaktadır. Yıllar boyunca kaderine terkedilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş eserlere AK Parti döneminde sahip çıkılarak atalarımızın mirasları en güzel şekilde korunmaya çalışılmaktadır. Bosna Hersek'ten Azerbaycan'a kadar tüm eserler tekrar ayağa kaldırılmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han, kervansaray ve hamamlar restore edilerek kullanıma açılmaktadır. Yıllarca depolarda kilitli kalmış, bakımsız bırakılmış, binlerce vakıf kültür varlığı artık yeni açılan vakıf müzelerinde gün yüzüne çıkarılarak sergilenmeye başlanmıştır. Kaçakçılar tarafından çalınarak yurt dışına çıkarılan 763 adet eserlerin peşine düşülmüş ve tekrar ülkemize getirilmiştir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu işbirliği ile projeler yürütülmektedir.
Biz bir vakıf medeniyetiyiz. Ecdadımız yeni vakıflar kurmak için adeta birbirleriyle yarışmıştır. Ne yazık ki, daha sonraki kuşaklar bırakın bunlara sahip çıkmayı, mevcutları yağmalamış ve hatta çalınmasına göz yummuşlardır. Vakıf kültürü ve geleneği nerede ise yok olmaya yüz tutmuşken son 10 yıldır bu güzel tarihi mirasa tekrar sahip çıkma bilinci oluşmuştur. Manisa ilimizde 2000 civarında vakıf kültür varlığı vardır. Bunun 300 civarındaki tarihi eski eser niteliğindedir. Ortak kültür mirasımız olan bu eserleri tekrar ayağa kaldırmanın gayreti içindeyiz. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile işbirliği ile bu eserleri tekrar hayata ve milletin hizmetine sunuyoruz." şeklinde konuştu.
Vakıf eserlerinin projesinin yapılması, gerekli izinlerin alınması, ihaleleri ve yapılması hem zaman hem de ödenek isteyen bir konu olduğunu kaydeden Yurttaş, "Bu şekilde devam ettiğimiz takdirde inanıyorum ki 10 yıl içinde tüm eserlerimizi ayağa kaldırabiliriz. Sabır ve gayret ile devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Yurttaş, diğer tarihi kültürel varlıklar ile ilgili çalışmalar sürdürülmekte olduğunu belirterek" Bu eserlerin tekrar kazandırılmasında emeği geçen Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ve Bölge Müdürümüz Kenan İBA beye, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnsanlarımızı vakıflarımıza ve tarihi kültürel mirasımıza sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.
Manisa'da şu an restorasyonu devam eden eserler:
1.Alaşehir Kurşunlu Han Restorasyonu
2.Kırkağaç Kabasakal Camii Restorasyonu
3.Mekez Haki Baba Mescidi Restorasyonu
4.Demirci Hasan Ali Camii Restorasyonu
5.Salihli Çarşı Camii Restorasyonu
Projesi tamamlanan ve ihale hazırlığında olan eserler:
1.Manisa Kurşunlu Han Restorasyonu
2.Manisa İlyas Bey Mescidi
3.Manisa Dere Mescidi
4.Gülgün Hatun Hamamı
5.Rum Mehmet Paşa Bedesteni
6.Gölmarmara Şahuban Camii
7.Soma Damgacı Camii
8.Soma Tarihi Bedesten - MANİSA