Manisa Tarımının Sorunları Akhisar'da Masaya Yatırıldı
Akhisar’da toplanan ziraat odası başkanları Manisa tarımını masaya yatırdı.
Akhisar'da toplanan ziraat odası başkanları Manisa tarımını masaya yatırdı.
Manisa ve ilçelerinde Ziraat Odası başkanları Manisa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa Başkanlığında Akhisar'da toplanarak tarımdaki sorunlar masaya yatırıldı. Akhisar Palm City Otel toplantı salonunda yapılan tarımda yaşanan sorunlar toplantısına AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber ve Uğur Aydemir de katıldı. Toplantıda konuşan Manisa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa, Gürdük barajının yapımından dolayı milletvekillerine teşekkür ederek "Sorunlarımızı anlatmaya geçmeden önce, Akhisar'ın güneyinde bulunan ilçemizin yer altı sularına destek olacak, yıllardan beri gündemde olan şu anda inşaatı hızla devam eden Gürdük barajının yapılmasında, yine bu yıl ilçemizde yetiştirilen mısır ürününün Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ilçemizde alımını sağlayan ve geçtiğimiz eylül ayı içerisinde Manisa Ziraat Odaları Başkanlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik ile görüşmesini sağlayan Milletvekillerimiz Sayın Recai Berber ve Sayın Uğur Aydemir'e teşekkür ediyorum" dedi.
Manisa'da 227 bin aile çiftçilik yapıyor
Manisa ili genelinde 5 milyon 140 bin dekar tarım arazisi bulunduğuna dikkat çeken Akbuğa; "Bu toplam tarım arazisinde 227 bin aile çiftçilik yapmakta. Bu toplam tarım arazisinin 1 milyon dekarında zeytin, 790 bin dekarında üzüm ürünleri yetiştirilmekte olup, ilimizde 70'e yakın ürün çeşidi bulunmaktadır. Yakın zamanda hasadını yaptığımız üzüm ürününde hem hasat öncesi dolu ve dondan hasattan sonra da üzüm fiyatlarının beklentilerin altında olması dolayısıyla zarar gördük. Sizlerin sayesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşme fırsatı bulduk. Bakanımızdan devlet tarafından üzümde müdahale alımı yapılmasını istedik. Ama şuanda Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından alımı yapılsa dahi üzüm alımında ve fiyatta beklentilerimizin düzeyinde değildir" dedi.
"Zeytinde 15 Temmuz bahane ediliyor"
Manisa'da üretimde ilk sıralarda yer alan ve hasadına başlanan zeytin tarımının da sıkıntıda olduğunu sözlerine ekleyen Akbuğa, "Zeytin rekoltesinin yüksek oluşunu bahane edenler, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bazı zeytin alım firmalarının gözaltına alınması ve tutuklanması, şimdi zeytin rekoltesinin yüksek olması diye bir şey yok. Şöyle ki bundan 3 sene öncesine gittiğimizde o zamanın rekoltesi ile bu senenin rekoltesi arasında yüzde 35 ile 40 arasında azalma var. Sadece geçen sene rekolte daha az idi. Bu sene geçen seneye bakış biraz artış olmuştur. O kadar ciddi rekolte artışı bulunmamaktadır" dedi. Zeytinde rekolte artışı olduğunu belirten Akbuğa, "Bizim yapmış olduğumuz tespitler neticesinde ve geçtiğimiz günlerde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından yapılan tespitlerde Türkiye genelinde geçen yıla göre artışımız sofralık zeytinde yüzde 8, yağlık ve sofralık zeytinde toplam yüzde 27,5 rekolte artışı tespit edilmiştir. Sonuç olarak ta bu yıl rekolte de ciddi anlamda artış olmadığı görülmektedir. İkinci sebebi ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltına alınan ve tutuklanan zeytin firmaları bahane edilmekte. Şimdi şöyle benim ihtiyacım olan zeytin yağını veya tüketmiş olduğum zeytini bir şekilde A firmasından ve B firmasından temim edeceğim, bunu da fırsat olarak kullanıyorlar" diye konuştu.
Tarımda yapılması gerekenleri anlatan Akbuğa; "Tarımda yaşanan belirsizliği aşmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gündeminde olan Havza Sistemine biran önce geçilmeli, üretim planlaması yapılmalıdır. Üretmiş olduğumuz ürünlerin ihracatını sağlamak için Hükumetimiz tarafından komisyon kurulup dış pazar bulma çalışması yapılmalıdır. Üzümde 'Okul Üzümü Projesi'nin biran önce gündeme gelmeli hatta askeri birliklerde üzüm projesi içine alınmalıdır. Üretici birlikleri ve tarım satış kooperatifleri daha etkin hale getirilmelidir. Karadeniz Bölgesinde uygulanan alan bazlı destekler bizim bölgemizde bulunan zeytin ve üzümde de verilmelidir. Ayrıca üzüm ve zeytinde de ürün bazında destekleme ödenmelidir" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan alımlarda sıkıntı yaşadıklarını belirten Akbuğa, "Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ilçemizde mısır alımı yapılıyor, alım zamanında bazı sıkıntılar yaşanıyor. Sıkıntı derken mısır alımı tütün depolarında yapılıyor ancak kantar Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne ait hal binasında bulunmakta. Arasında biraz mesafe var. Kantar tütün depolarında olsa sıkıntı yaşanmayacak. Eski Sigara fabrikası diye tabir etmiş olduğumuz arazinin 15-20 dekarlık kısmı tarım kesimine tahsis edilmiş olsa, burada bizler tarafından kantar kurulur. Böylece üreticinin ürünü sezonda sorun olmadan alınır. Bu konuda desteklerinizi, yardımlarınızı bekliyorum" diye konuştu.
Manisa'daki tarım sorunlarını masaya yatıracaklarının altını çizen AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Ziraat Odalarının tarımdaki sorunları bilen iyi kurumlar olduğunu belirterek, "Manisa hakikaten hem bir tarım hem de bir sanayi şehridir. Bizim topraklarımız çok kıymetli. Bu topraklarımızı en güzel şekilde değerlendirmemiz lazım. Çiftçilerimizin hepsi gözbebeğimiz. Dolayısıyla çiftçilerimiz ile birlikte bizim aramızdaki diyaloğu sağlayan çok kıymetli oda başkanlarımız sizlersiniz. Sizler çiftçilerimiz ile birlikte her türlü diyalog halindesiniz. Bizler de bunları biliyoruz. Bugün biz buraya daha çok konuşmaktan ziyade sizleri dinlemek istiyorum" dedi.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber kuru üzümde belli bir noktaya geldiklerini ve bu konuda dünya çapında bir marka olduklarını ifade ederek aynı zamanda zeytincilik alanında da iyi işlerin yapıldığının altını çizdi. Özellikle bu iki ürünü masaya yatırarak sorunları ele alacaklarını ifade eden Berber, bundan önce bakan ile üzüm konusundaki sorunları masaya yatırdıklarını şimdi ise zeytin konusunda bakan ile birlikte zeytini masaya yatırmak istediklerini belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti. - MANİSA