Haberler

Mardinli Çiftçilerin Hayal Ettiği Projenin İmzaları Atıldı

Abone Ol

Dicle Kalkınma Ajansı’nın büyük destek verdiği ’Gıda Analiz Laboratuvarı’ projesinin mutabakat toplantısı yapıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı'nın büyük destek verdiği 'Gıda Analiz Laboratuvarı' projesinin mutabakat toplantısı yapıldı. Toplantıda imzaların atılmasıyla çiftçilerin asırlık hayali 2 yıl içinde gerçekleşmiş olacak.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), 'Güdümlü Proje Desteği' kapsamında Kızıltepe Ticaret Borsası ile işbirliği çerçevesinde geliştirilen ' Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi' projesinin mutabakat toplantısı yapıldı. DİKA Genel Merkez binasında yapılan mutabakat toplantısına Kızıltepe Belediye Başkanı Kaymakam Ahmet Odabaş, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Kızıltepe Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nezir Yıldız, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, ticaret odaları başkanları ve bazı kurumların daire başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Kızıltepe Belediye Başkanı Kaymakam Ahmet Odabaş, projenin tarım kentine hayırlı olmasını temenni etti. Odabaş, "İlçemizde ticaret kapasitesinin geliştirilmesi ile ilgili uygulanacak projede kalkınma ajansımızın yaklaşık 2 milyon TL'ye yakın bir desteği olacak. Mardin ve özellikle Kızıltepe ilçemiz bir tarım kentidir. Ürünün tarlada pazarlanabilmesi için harikulade bir proje hazırlanmış. İnşallah en kısa zamanda hayata geçer ve çiftçimizin de yüzünü güldürür. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

Proje hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin'de üretilen tarımsal ürünlerin büyük çoğunluğunun ihraç edilmesine karşın, ilde gıda analizine yönelik bir laboratuvar altyapısı bulunmadığından ürünlerin tahlil için Mersin'e gönderildiğini belirtti. İhraç edilen ürünlerin kontrol aşamalarında yaşanan sıkıntılara değinen Altındağ, "İhraç edilen ürünlerin kontrol aşamalarında yaşanan olası sorunlar ve yeniden analiz gerektiren durumlarda bazen 24 saatte sonuç alınamıyor. Bu sanayi için çok uzun bir süre olduğundan ciddi bekleme kayıpları meydana geliyor. Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi projesi, Kızıltepe Ticaret Borsası'nın 'Yeni Hizmet Binası ile Modern Ticaret Borsası Altyapısının Kurulması' projesi ile entegre bir şekilde uygulanması öngörülmektedir. Ajans olarak, bu bileşen kapsamında modern bir bina oluşturarak borsanın laboratuvar, müzayede salonu, elektronik satış sistemi ile çiftçi eğitimine yönelik eğitim salonu ve konferans salonu kısımlarını projelendirmek kaydıyla destekleyecektir. Projenin güdümlü proje desteği kapsamındaki Ajans bütçesi 2 milyon TL olup, uygulama projesinin çıktılarına göre bu miktar revize edilebilecektir" diye konuştu.

İki yıl sürmesi proje için arazinin hazır olduğunu, bunun da projeyi hızlandıracağını belirten Altındağ, projenin Organize Sanayi Bölgesi'ni de (OSB) ilgilendirdiğini söyledi. Bu tür projelerinin artarak devam edeceğini kaydeden Altındağ, çiftçinin ürününü tarlada satabilecek seviyeye getirileceğini belirtti. Altındağ, yapılacak Ticaret Borsası'nın sadece Mardin'e değil, Batman, Siirt ve Şırnak'a da hitap edeceğini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından 'Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi' projesinin imzaları atıldı. Projelerin imzalarını DİKA adına Genel Sekreter Yılmaz Altındağ ve Kızıltepe Ticaret Borsası adına da Meclis Başkanı Nezir Yıldız attı. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yılmaz Altındağ Kızıltepe Mardin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title