Marmaris'te Sığla Kardeşliği
Marmaris’in kardeş şehri Fürth ile başlattığı "Sığla’nın Almanya’da Tanıtımı" projesi kapsamında Almanya’dan gelen bir heyetin de katılımıyla Günnücek Parkı’nda tören düzenlendi.
Marmaris'in kardeş şehri Fürth ile başlattığı "Sığla'nın Almanya'da Tanıtımı" projesi kapsamında Almanya'dan gelen bir heyetin de katılımıyla Günnücek Parkı'nda tören düzenlendi.
Dünyada sadece Muğla bölgesinde yetişen ve koruma altında olan sığlanın tanıtımı için Marmaris Belediyesi kardeş şehir Fürth ile "Sığla'nın Almanya'da Tanıtımı" projesi başlattı. İki kardeş belediyenin birlikte yürüteceği projenin ilk adımı için dün Günnücek Parkı'nda tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Kamil Öner, Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt, belediye birim müdürleri, Marmaris Milli Park Müdürü Fikret Çatalkaya, Fürth- Marmaris Kardeş Şehir Derneği Başkanı Hüseyin Korer, Fürt Belediyesi Çevre Sorumlusu Angelika Schaffer ve Fürth'ten gelen davetliler katıldı.
Törende konuşan Marmaris Belediyesi Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt, Fürth'ten gelen misafirleri Marmaris Milli Parkı'nda ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek; "Bugün küçük ama özel bir tören için buradayız. İki kardeş belediyenin ortak çalışması ile başlatılan bu projenin ilk adımını atıyoruz. Kardeş şehir ilişkisinde doğa unsurunun da yer alması bize mutluluk verdi. Dünya'da sayılı yerlerde yetişen sığla ağacını sizlerin vasıtası ile Almanya'da tanıtmaya başlıyoruz. İnanıyoruz ki Fürth sayesinde Almanya bu güzel ağacı yakından tanımış olacak" dedi.
Günlük ağacının diğer bir ismi ile sığlanın (Liquidambar orientalis) dünyada yalnızca Güneybatı Anadolu çevresinde, benzer bir türün de Amerika ve Kaliforniya bölgesinde yetiştiğine dikkat çeken Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Kamil Öner, "Tıbbi aromatik ve farmakolojik özellikler bakımından Anadolu sığlası daha üstün özelliklere sahip. Sığla ağacı geçmişten günümüze kadar bir çok alanda kullanıldı. Özellikle de sağlık alanında. Sığla ağacından yağı alınırken ağaçta yara açılır ve bu yarayı ağacın yağı nasıl kapatıyorsa, insanlarda da özellikle mide ülserinde önemli bir tedavi edici özelliğe sahip. Bunun yanında parfümeri sanayide kullanılıyor. Ancak son yıllarda sentetiği üretildiği için talep daralması oldu. Biz sığlanın ekonomik önemini arttırıcı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Fürth- Marmaris Kardeş Şehir Derneği Başkanı Hüseyin Korer de, iki kardeş şehir arasında bu tür adımların atılmasından çok mutlu olduklarını değindi. Günnücek Milli Parkı'nda yapılan çalışmalar ve yürüyüş yolları hakkında misafirlere açıklamalarda bulunan Milli Park Sorumlusu Fikret Çatalkaya ise; "Sığla ağacının taban suyunun yüksek olduğu bölgelerde yetişmesinden dolayı ağaçların köklerinin zarar görmemesi için orman içerisine özel yürüyüş yolu yapıldı. Bu anlamda çalışmalarımız sürüyor. Almanya'da 15 milli park olduğunu biliyorum. Ülkemizde 40 tane milli park mevcut. Deniz ve ormanı birleştiren en güzel milli parklardan birisi burası. Genel olarak dünyada 6 bin milli park mevcut. Bu çalışmada emeği geçen herkese kurumum ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum" dedi.
"Sığla hakkında bilgi sahibi olduk"
Geçtiğimiz Nisan ayında 2 hafta boyunca Marmaris Belediyesi'nin misafiri olarak sığla üzerinde araştırmalarda bulunan Fürth Belediyesi Çevre Sorumlusu Angelika Schaffer, "Marmaris Belediyesi'nin daveti üzerine iki hafta burada kaldım. Bu anlamda kendilerine candan teşekkür ederim. İki hafta içerisinde sığla ağacı üzerine çok fazla bilgi sahibi oldum. Bu çalışmalarım üzerine bir yazı hazırladık. Almanca olarak hazırladığım bu yazıyı İngilizce ve Türkçe çevirisi yapıldı" dedi. Törenin ardından davetliler Günnücek Milli Parkı'nı, yeni yapılan yürüyüş yollarıyla kuş gözlem evlerini gezdi. Fikret Çatalkaya Milli Park sınırlarında yaşayan hayvanlarla ilgili heyete bilgi verdi. - MUĞLA