Mecliste Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Konukevi Yapımı Görüşüldü
Samsun İl Genel Meclisi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan hasta yakınları için hasta refakat evi ya da misafirhane yapımına karar verdi.
Samsun İl Genel Meclisi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan hasta yakınları için hasta refakat evi ya da misafirhane yapımına karar verdi.
Samsun İl Genel Meclisi kasım ayı dördüncü bileşimi Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi'nin 07.10.2013 günlü birleşiminde Hukuk ve Plan Bütçe Komisyonu'na havale edilen, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan hasta yakınlarının barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hasta refakat evi ya da misafirhanesi yapımının İl Özel İdaresi 2013 yılı yatırım programına ek olarak eklendi.
Komisyon raporunu okuyan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, "Bir sağlık kenti olan ilimizde özellikle Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgeye hizmet vermektedir. Hastane bünyesinde hastane odaları birer ya da ikişer kişilik banyo-WC içinde olan TV'li ve buzdolabı olan odalarda hasta ve refakatçilerine hizmet verilmektedir. Ancak 80-100 civarında olan muhtelif yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta yakınları yoğun bakım ünitesi kapılarında ve koridorlarında hastalarını beklemektedir. Özellikle ilçe ve diğer illerden gelen hasta yakınları koridor ve kapı önlerinde mağdur olmakta ve insani ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulamamaktadır. Komisyonlarımızın yaptığı çalışmalar neticesinde daha önce OMÜ Tıp Fakültesi yakınında yapımına katkıda bulunduğumuz hasta yakını konukevi hizmete açılmış olup gerçekten insani hizmetler vermekte olduğu görülmüştür. Benzeri bir hizmetin Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde acil bir ihtiyaç olduğu görülmüştür. Sağlık Müdürlüğü ve hastane yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bu hizmetin hayırlı bir hizmet olacağı kanaati oluşmuştur. Dolayısıyla Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi yakınında yaklaşık 100 yataklı bir hasta yakını misafirhanesi yapılmasının İl Özel İdaresi 2013 yılı yatırım programına ek olarak alınmasına, 2013 yılı gider bütçesinde tertip açılmasına, açılan tertibe 2013 yılı sonuna kadar kullanılması mümkün olmayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bütçesinden 243 bin 500 TL, Mali İşler Daire Başkanlığı bütçesi Yatırımları Hızlandırma Ödeneğinden 100 bin TL, Kamu Ortaklarına Katılma Tertibinden 150 bin TL, Ar-Ge Daire Başkanlığı Bütçesi Yeşilırmak ve Kızılırmak Organik Dönüşüm Tertibinden 30 bin TL olmak üzere toplam 523 bin 500 TL ödeneğin açılan projeye aktarılması uygun görülmüştür" dedi.
Mecliste okunan rapora hiçbir meclis üyesi itiraz etmeyip oybirliği ile kabul etti.
"TERME METAL SANAYİ'NİN İL ÖZEL İDARESİ'NE MADDİ KÜLFETİ YOK"
Ardından gündemin ikinci maddesi olan İl Özel idaresinin yüzde 24 oranında ortaklığı bulunan Terme Metal Sanayi'nin kapatılması nedeniyle işlerine son verilen işçilere yapılacak olan işçi giderleri ve diğer giderlerden İl Özel İdaresi'ne ne kadar maddi külfet yansıyacağı hakkındaki Sanayi ve Ticaret Komisyonu ile Ar-Ge Komisyonu'nun raporu okundu. Raporu okuyan Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Yaşar Bucan, "İl Özel İdaresi'nin yüzde 24 ortak olduğu Terme Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin yüzde 50.5 çoğunluk hissesi ana fabrikası Gebze-Çayırova da bulunan Fen-İş Alüminyum'a aittir. Fen-iş Terme Metal'e hammadde gönderiyor üretilen malları Terme Metalde Fen-İş'e gönderiyor. Fen-İş'te yaklaşık yüzde 70'ini ihraç ediyordu. Ortalama 110 işçi çalışmaktaydı. Burada çalışıp emekli olanlar vardı. Ülke ve Terme ekonomisine katkısı vardı. Ancak bazı dünya ülkelerinde olduğu gibi Fen-İş ekonomik sıkıntıya düştüğünden fabrikadaki üretimi durduruldu. Fen-İş Çayırova'daki fabrikasını Terme'ye taşınarak üretime devam edeceği de ifade edilmektedir. Terme Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2012 hesap dönemine ait olduğu genel kurulu 24 Mayıs 2013 günü İstanbul'da şirket merkezinde toplanmıştır. Şirketin Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Yasaları hükümlerine göre oluşan 2012 yılı yasal kayıtlarında yer alan 91 bin 208 TL net kar görülmektedir. Yüzde 5'i Genel Kanuni Yedek Akçeye ayrılmış kalan bölüm kanuni haklarına dayanılarak 86 bin 648 TL olağanüstü yedek akçeye ilave edilmiştir. Bu bilgiler Genel Kurul tutanaklarından alınmış olup görüldüğü gibi zarar söz konusu değildir. Anonim şirket olduğundan dolayı henüz karar kesinleşmediğinden, haciz ve icra takip olmadığından olsa bile özel idareye maddi bir külfet yansımayacaktır. Özel İdare'nin maddi bir sorumluluğu da yoktur" diye konuştu.
Daha sonra konuyla ilgili söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Kayaoğlu, "Terme Metal Sanayi ile ilgili bir problem şuan için yok. Fakat sosyal boyutu olarak işçilerimizin işsiz kalması bizi rahatsız ediyor. Onun haricinden İl Özel İdaresi boyutu açısından maliyet yüklenilmesi açısından bir sıkıntı yok. Diğer taraftan da bizim orada yüzde 24 hissemizin bir değeri var. O değer şirketin faaliyetini durdurmasıyla aşağıya indirecektir. Buda aslında bize bir maliyettir. Yani çalışan bir firmadaki yüzde 24'lük hissemiz ile duran bir firmadaki yüzde 24 hissemiz çok farklı olur. Hissemizi devretme durumumuzda daha düşük bir bedelle devretme durumuna kalabiliriz" şeklinde konuştu. - SAMSUN