Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi'ne Büyük İlgi
Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi, 3500 üyesiyle her ay binlerce kişinin kitap ihtiyacını karşılıyor binlerce öğrencinin ise kütüphaneden etüt olarak yararlanmasını sağlıyor.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı içerisinde bulunan Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi, her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyor. 3 bin 500 kayıtlı üyesi olan kütüphanede, 20 bin kitap mevcut. Kütüphaneyi her ay ortalama 3 bin ile 4 bin 500 kişi ziyaret ederek kitaplardan faydalanıyor. Ayrıca üniversiteye ve KPSS'ye hazırlanan, evlerinde çalışma imkanı olmayan öğrenciler için etüt işlevi görüyor. Bağışladıkları kitaplar nedeniyle Vedat Türkali, Kaya Müştekhan, Mehmed Uzun ve Diyarbakır Sanat Merkezi'nin kütüphanede de bölümleri var.
Kütüphane Sorumlusu Halil Taşkıran, kütüphaneye ilginin her geçen gün arttığını söylüyor. Taşkıran, "Kütüphanemizdeki mevcut kaynaklar, Diyarbakır'daki İl Halk Kütüphanesi'nin kaynaklarından belirli oranda daha fazla. Bundan dolayı da tercih ediliyoruz. Tercih edilmemizin temel nedenlerinden bir diğeri de kütüphanemizde hemen hemen her türlü kitabın bulunmasıdır. Bilhassa Kürt dili ve tarihi üzerinde kaynak sayımız da giderek yükselmektedir." diyor.
Okulların açık olduğu dönem ayda 10 bini aşkın kişi faydalanıyor
Kütüphaneden kitap almak için öncelikle üye olmak gerektiğini kaydeden Taşkıran, her üyenin kitaplardan faydalanabildiğini, kitapların 15 günlüğüne ödünç alınabildiğini söyledi. Günde ortalama 100 ile 150 kişinin kütüphaneyi ziyaret ettiğini ifade eden Taşkıran, "Günde 20 civarında okuyucumuz mevcuttur. Kitap ödünç vermeyi de sayarsak bu günde 40 kişiye tekabül ediyor. Tahmini günlük ziyaretçi sayımız 100 ile 150 kişi arasında değişiyor. Mevsimsel boyutta baktığımız zaman temmuz ve ağustos ayları biraz daha seyrek bir vaziyette geçiyor. Onun dışında okulların olduğu dönemde kütüphanemiz tamamen doludur. Gelen insanların geri gitmemesi için yedekleme işlemi yapıyoruz. Bazen günde 100 kişiyi yedeğe yazdığımız günler oluyor. Ayda 6 ile 8 bin arasında kişi kütüphaneye geliyor. Okulların açık olduğu günlerde bu sayı 10 bini aşıyor. Bu rakamlar çok ciddi oranlardır" diye konuşuyor.
Mevcut kütüphane anlayışını geliştirmek istediklerini vurgulayan Taşkıran, "Ek kütüphanecilik üzerinde durmak istiyoruz. Bunun üzerine yoğunlaşıyoruz, umarım önümüzdeki dönemde bunu gerçekleştiririz" diyor.
Her semtte bir kütüphane olmalıdır
Diyarbakır'daki kütüphane sayısının azlığına işaret eden Taşkıran, şunları söylüyor: "Biz lisede okuduğumuz dönem ile şu andaki kütüphane sayısı hemen hemen eşit. Biz lisede okurken Diyarbakır nüfusu 100 bin ile 200 bin arasıydı, şimdi ise 1 milyonu aşkın bir nüfustan bahsediyoruz. Mevcut kütüphanelerimiz sayı konusunda çok az. Artık her semtte veya en azından her ilçede bir veya birden fazla kütüphane olma zorunluluğu mevcuttur."