Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş: "669 Kaçak Yapıya İşlem Başlattık"
Muğla'da, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş; imara aykırı 669 yapıyla ilgili işlem başlattıklarını, 200’ün üzerinde yapının yıkıldığını bildirdi.
ESMA TURAN
Muğla'da, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ; imara aykırı 669 yapıyla ilgili işlem başlattıklarını, 200'ün üzerinde yapının yıkıldığını bildirdi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, belediyenin imara aykırı kaçak yapılarla mücadele ettiğini söyledi. Gümüş, "Bizim depremden önce de bazı zincir marketlerde veya mağazalarda normal denetimlerimiz vardı ama bu depremlerden sonra vatandaşlarda da ciddi hassasiyetler olduğu için 23 tane CİMER'den, 2 tane dilekçe ile müracaat ve 1 tane de ihbar hattı ile farklı farklı şikayetler geldi. Toplamda özellikle zincir marketlerin olduğu binalarda 26 ihbar geldi. 45 zincir marketin olduğu binada inceleme yapıyoruz. Bunlardan 22 tanesinin projesinin uygun olduğu herhangi bir müdahalenin olmadığı tespit edildi. 23 tanesinde maalesef izinsiz müdahale yapıldığı tespit edildi" diye konuştu.
"669 KAÇAK YAPI TESPİTİ YAPTIK"
Gümüş, İmar Müdürlüğü'nde üç ayrı müdürlük kurduklarını ve kaçak yapıya yönelik bir birimde kurduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Menteşe Belediyesi kurulmadan önce sadece İmar Müdürlüğü'müz vardı daha sonra İmar Müdürlüğü'müz, 3 ayrı müdürlüğe öndü. Bir tane imar müdürlüğü kaldı. Onun içerisinden yapılarla ilgili kısmı ayırıp daha hassas denetim ve inceleme yapılması için Yapı Kontrol Müdürlüğü kurduk. Bir de belediyemiz içerisinde kendi projelerine yönelik Proje Müdürlüğü kurduk. Bu Yapı Kontrol Müdürlüğü içerisinde de Yapı denetim ruhsatlandırma gibi kendi iç birimlerinin yanında bir de kaçak yapıya yönelik bir birim oluşturduk. Bu birim içerisinde de sadece kaçak yapılarla ilgili uğraşan, denetleyen ve bunların tüm takibini yapan 9 tane de personelimiz var.
Menteşe belediyesi olarak bugüne kadar 669 tane kaçak yapı tespiti yapıp mühürlemesini yaptıklarını belirten Gümüş, açıklamasına şöyle devam etti:
"Menteşe Belediyesi olarak bugüne kadar 669 tane kaçak yapı tespiti yapıp mühürlemesini yaptık. Biz Türkiye'deki gecekondu ve kaçak yapılaşma ile ilgili oranın en düşük olduğu illerden birisiyiz. Menteşe Belediyesi'nde bu işe özellikle bizim meskün alan dediğimiz şehir merkezinde sıfır kaçak yapıyla başlamıştık. Ancak imar barışı sürecinden sonra özellikle kırsalda ve sahil kesiminde ciddi kaçak yapılaşma var. Bu miktarın çoğu imar barışı sürecinden sonra oluşan kaçak yapılar. Tabi bundan sadece belediye değil kaçak yapıyla mücadele de devletin bütün olarak mücadele edeceği bir konu olması lazım.
"200'ÜN ÜZERİNDE YAPININ YIKIMINI GERÇEKLEŞTİRDİK"
Biz Menteşe Belediyesi olarak, 669 yapıdan 200'ün üzerinden yapının yıkımını gerçekleştirdik. İzinsiz yapılmış ama ruhsatlandırılabilir yapılarda oluyor. Bu tip durumda biz her ne kadar mühürleyip ceza kessek bile eğer o yerin imarı izin veriyorsa bunları planlayıp, projelendirip ruhsatlı hale de getirebiliyorlar. O şekilde de bizim bugüne kadar mühürlediğimiz 26 yapı ruhsatlandırıldı. 7 tane de ruhsatlandırma çalışması devam eden yapı var. Bizim hemen hemen yaptığımız tüm mühürleme işlemlerini ve aldığımız yıkım kararlarına karşı vatandaş mutlaka dava açıyor. Tabi dava süreci başladığı zaman belediyenin eli kolu bağlanıyor ve dava süreci beklenmesi gerekiyor. Yargı burada bir karar veriyor bu sefer de temyiz ve istinaf süreçleri oluyor.
"492 TANE YAPININ HUKUKİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR"
Akbük'te 6-7 etap halinde yıkımlar yapmıştık. Bunların üçüncü veya dördüncü etabı olması lazım, bizim iş makinelerimizin gittiği sabah idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve biz iş makinelerimizi tekrar oradan geri çektik. Bir buçuk yıl o mahkemelerin kararını bekledik. Diğer etaplarda da biz mesela 50 yapının yıkımı ile ilgili bir karar çıkarıyoruz. 15-16 tanesi yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Onları bekletmek zorunda kalıyoruz. Bir sene sonra yine bizim yaptığımız işlem haklı görülüyor mahkemeden ama bir sene ne oluyor, yıkımı gerçekleştiremiyorsun. 'Neden Belediye kaçak yapıyı görünce hemen yıkamıyor' deniliyor. İşte buna yasa izin vermiyor. Yasada siz bir kaçak yapı tespiti yaptığınız zaman öncelikle bunun tespitini istiyor, bu tespiti biz bir tutanakla yapıyoruz. Bu tutanağın bir tanesi de savcılığa gidiyor. Savcılık imar kirliliği oluşturmaktan dolayı bir cezai kovuşturma yapıyor. Bu ayrı bir süreç. Bizim yaptığımız tutanaktan sonra yasal olarak ilgilisine 'Sen burada kaçak yapı yapmışsın, eğer ruhsatlama durumu varsa bunu yap, yok yıkman gerekiyor' diyerek 1 ay süre veriyoruz. Yıkımı kendisi gerçekleştirmezse ondan sonra biz bir yıkım kararı alıyoruz. 183 tane yapının dava süreci tamamlandı. Bunlarla ilgili bizim yıktıklarımız var. 492 tane yapının da hala hukuki dava süreçleri devam ediyor.
"ZİNCİR MARKETLER İLE İLGİLİ 26 TANE İHBAR GELDİ"
Bizim depremden önce de bazı zincir marketlerde veya mağazalarda normal denetimlerimiz vardı ama bu depremlerden sonra vatandaşlarda da ciddi hassasiyetler olduğu için 23 tane CİMER'den, 2 tane dilekçe ile müracaat ve 1 tane de ihbar hattı ile farklı farklı şikayetler geldi. Toplamda özellikle zincir marketlerin olduğu binalarda 26 ihbar geldi. 45 zincir marketin olduğu binada inceleme yapıyoruz. Bunlardan 22 tanesinin projesinin uygun olduğu herhangi bir müdahalenin olmadığı tespit edildi. 23 tanesinde maalesef izinsiz müdahale yapıldığı tespit edildi. Bu 23 taneden 5 tanesi bunları projelendirip, gerekli incelemelerini yaptırıp binayı etkilemediğini tespit etti, ruhsatlandırmak suretiyle izne çevirdi. 5 tanesi projeyi eski haline getirdi. 3 tane yapıda tadilat ruhsatı ile ilgili süreçler devam ediyor. Kaçak yapılarda olduğu gibi 9 tanesi idare mahkemesinde, 1 tane de mühürlemesi yapılan ama yıkım kararı ile ilgili süreci devam eden yapı var. Yani incelediğimiz 45 yapıdan 23 tanesi, maalesef müdahale edilmiş yapı olarak karşımıza çıktı.
"KAÇAK YAPIYA GİTMEYİN, BELEDİYEMİZE BAŞVURUP TİP PROJE ALIN"
Bizim en sıkıntılı olduğumuz konu kaçak yapılar konusu. Ranta yönelik mesela, Akbük tarafında dışarıdan gelmiş birisi restoran açıyor, bunlara asla taviz vermiyoruz. Bazen köylerde komşular anlaşamadığı zaman birbirlerini şikayet edebiliyor, vicdanen rahat olmuyoruz ama tabi yapacak bir şey yok. En son müfettişler geldi buraya, kaçak yapılar konusunda da yıkım süreci, yapılan işlemlerle ilgili belediyeler arasında en çok bizi beğendiler. Hatta Özlem Hanım'ı diğer belediyelere gönderdiler nasıl yaptığımız anlatması için. Biz mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz." Vatandaşlarımıza seslenecek olursak, özellikle kırsal mahallelerde proje yapmak isteyenlere masraftan kurtulmaları için Tip Projeler yaptık ve bunu yapan ilk belediyeyiz. Orada ikamet eden vatandaşlarımız kaçak yapı yapmaya yöneleceklerine, belediyeye müracaat etse zaten bizim belediyemiz tüm projelerini ücretsiz bir şekilde hazırlıyor. Kendi mühendislerimiz ile hem o projeye müellif oluyoruz hem de denetim kısmından fenni mesul oluyoruz, hiçbir ücreti yok. Biz bu hizmeti veriyoruz. Vatandaşımız kaçak yapıya gitmeyip, belediyemize başvurup tip proje alsa hiçbir sorun kalmaz."