Mersin Büyükşehir Belediyesi, Oteller ve Atm'lere Engelli Düzenlemesi İstedi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, Mersin’deki otel işletmecilerine ve bankaların genel müdürlüklerine yazı yazarak, engellilerin de oteller ve ATM’lerden rahatça yararlanabilmeleri için erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediklerini bildirdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, Mersin'deki otel işletmecilerine ve bankaların genel müdürlüklerine yazı yazarak, engellilerin de oteller ve ATM'lerden rahatça yararlanabilmeleri için erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediklerini bildirdi.
Mersin Kent Konseyi, "Özürlüler Yasası ve Uygulamaları" konferansı düzenledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayhan Metin'in konuşmacı olarak yer aldığı konferans, Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Konferansa, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, merkez ve ilçe belediyeleri Kent Konseyi başkanları, şube müdürleri ve ilgili birimlerden personel katıldı. Konferansta, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı "Özürlüler Yasası" doğrultusunda, belediyeler başta olmak üzere kamu kurumu ve kuruluşlarında, engellilerin yaşam alanlarına erişilebilirliği açısından nelerin yapılabileceği anlatıldı.
Konferansın açılışında bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Taş, konferansın tüm kurum ve kuruluşlar için yol gösterici olacağını belirtti. Engelli haklarının yasayla korunması ve bu yasaların kapsamlarının giderek genişlemesinin önemi üzerinde duran Taş, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Engelliler Daire Başkanlığı'nı kurduklarını anımsattı. Daire başkanlığının asıl görevinin, sadece Mersin'deki tüm engelli vatandaşların sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelik hizmet üretmek olarak açıklayan Taş, "Onların toplumla adaptasyonunu sağlamak ve bu adaptasyonu daima canlı tutmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde Engelli Danışma Merkezi'ni de hizmete açtık. Yine bu süreç içerisinde engelli vatandaşlarımız için oyun parkları, bina ve ana caddelere hissedilebilir yüzey uygulamaları, kentte rahatça gezebilecekleri engelsiz rampalar, toplu taşıma araçlarında görme engelli ve yaşlılar için sesli anons sistemini hayata geçirdik" dedi.
OTELLER VE ATM'LERE ENGELLİ DÜZENLEMESİ
Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'nde 10 adet odanın erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirildiğini, otogardan Kongre ve Sergi Sarayı konferans salonlarına kadar birçok yerde engelli vatandaşlar için erişilebilirlik adına düzenlemelerin tamamladığının altını çizen Taş, "Belediyemiz tarafından Mersin sınırları içerisinde faaliyet göstermekte olan tüm otellerin engelli vatandaşlarımızın engelli olmayanlarla eşit imkanlardan yararlanarak, turizm hareketlerine katılabilmeleri amacıyla mevzuatlar çerçevesinde erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli düzenlemelerin yapılması için otel işletmecilerine yazı yazıldı. Yine Mersin'de bulunan tüm bankaların banka girişlerinde yer alan ATM'lerin de engelli vatandaşlarımızın işlemlerini rahat yapabilmeleri için standartlara uygun olarak düzenlemeleri için bankaların genel müdürlükleri ile görüştük" diye konuştu.
Taş, engelli vatandaşların engellerini ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan projelerin sistematik olarak usulüne uygun ilerleyebilmesi için Erişilebilirlik Tespit ve Denetleme Komisyonu kurduklarını da söyledi. Taş, "Ulaşım, Fen İşleri, Etüt ve Projeler, Strateji Geliştirme ve Engelliler Dairesi Başkanlıklarımızdan birer temsilcinin katılımıyla kurulan komisyonun amacı, Mersin kent bütününde erişilebilirlik standartlarını tespit etmek, uygulamak ve erişilebilirlik çalışmalarını yürütmektir. Böylece erişilebilirlik konusunda standartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol edecek, hizmetlerimizin takibini ve sürekliliğini sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Metin ise konferansında, engelliler için erişilebilirliğin önemine dikkat çekerek, bu konuda açık alanlarda karşılaşılan engellere ilişkin örnekler sundu. Metin, "Ülkemizde birçok yerde özellikle kaldırımlar temiz geçiş genişliğinde değil, rampalar eksik. Ayrıca yaya dolaşımı olan yerlerde temiz baş açıklığının olmaması engelli vatandaşlar için sıkıntı oluşturuyor. Özürlülük kişiyi, engellilik ise çevreyi tanımlar. Engellilerin yaşam alanlarına erişilebilirliğini sağlamadığımız müddetçe onların hayatlarını kolaylaştıramayız, onları toplum dışında bırakmış oluruz" şeklinde konuştu.
Engelliler ile ilgili kısa film sunumu da yapan Metin, Özürlüler Yasası mevzuatı hakkında kapsamlı bilgi verdi. - MERSİN