Haberler

Mersin'de Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılıkta Farkındalık Projesi

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 7. Bölge Müdürlüğüne bağlı Mersin Şube Müdürlüğü tarafından Mersin ili ve ilçelerinde jandarma komutanlıklarında görev yapan personellere, Mersin'in biyoçeşitliliğiyle ilgili bilgi verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 7. Bölge Müdürlüğüne bağlı Mersin Şube Müdürlüğü tarafından Mersin ili ve ilçelerinde jandarma komutanlıklarında görev yapan personellere, Mersin'in biyoçeşitliliğiyle ilgili bilgi verildi.

Mersin'in Mut ilçesi Jandarma Bölük Komutanlığında düzenlenen Biyokaçakçılık ile Av Koruma ve Kontrollerinde etkin ve bilinçli bir şekilde hareket edilebilinmesi için, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile temel bilgiler, 2013-2014 Merkezi Av Komisyonu Kararlarında belirtilen hususlardan yola çıkarak önleyici kolluk görevi esnasında karşılaşılan sorunlar ve çözümleriyle birlikte jandarmanın belirtilen yetki ve sorumlulukları, uygulama şekli hakkında bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İlki Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığında yapılan farkındalık yaratma toplantısının ardından ikincisi Mut İlçesi Jandarma Komutanlığında Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılık (Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamlarımız olmadan toplanması ve yurtdışına çıkartılması) ilgili mevzuatların anlatılması toplantısına, 7. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mut Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Muazzez Cüce, Veteriner Hekim Dr. Ayşe Dürgen, Biyolog Orhan Karakaya ve İlçe Jandarma Karakolunda görev yapan rütbeli personeller katıldı.

Toplantıda bilgilendirme konuşması yapan 7. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mersin ilinin biyoçeşitliliğini oluşturan başta zengin kelebek türleri, deniz kaplumbağaları, Akdeniz foku, dikenli fare, kadıncık çalısı vb. gibi bayrak türlerine ev sahipliği yapıldığını, bu türler uluslararası ve ulusal düzeyde koruma altında. Bu türlerin haricinde daha birçok endemik nesli tehlike altında olan türlerin korunmaya çalışılması açısından işbirliği içerisinde çalışılmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Çörtük sözlerine şöyle devam etti:

"Av ve yaban hayatını yaşama ortamlarıyla birlikte korumak, bu kaynakların koruma ve kullanım dengesini gözeterek sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 20. Maddesi, Jandarma birimlerinin av suç ve kabahatlerinin takibi ile av kaynaklarının korunmasında etkin biçimde görev alması önemlidir. Korumada katılımcı yaklaşımdan hareketle, doğal hayatın korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülkemizde av hayvanlarının ve bunların barındıkları doğal ortamın korunması, usulsüz avcılığın ve ayrıca biyokaçakçılığın önlenmesi için, Jandarma ile işbirliği içerisindeyiz. Türkiye'nin sahip olduğu doğal kaynakları gerek ulusal mevzuatından gerekse tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan hakları ve yükümlülükleri gereğince korunması gerekir. Av ve yaban hayatına dair mevcut mevzuatın etkin bir biçimde uygulanması, biyolojik çeşitliliğin temel bileşenleri olan endemik bitki ve hayvan türlerinin yaşam ortamlarının korunması, kaçakçılığın ve ticaretinin önlenmesinde karşılaşılan yerel sıkıntıların giderilmesi konusunda bilgiler veriyoruz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tarsus Mersin Mut Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title