Haberler

Mersin'in Luthiyeleri, Fotoğraf Sergisiyle Ölümsüzleşti

Abone Ol

Kilikya Fotoğraf Topluluğu (KFT), sayıları giderek azalan ve yok olmaya yüz tutan, ancak 40-50 yıldır müzik aletleri yapımından vazgeçmeyen kentin enstrüman yapımcısı ustalarını, “Mersin’in Luthiyeleri Fotoğraf Sergisi” ile ölümsüzleştirdi.

Kilikya Fotoğraf Topluluğu (KFT), sayıları giderek azalan ve yok olmaya yüz tutan, ancak 40-50 yıldır müzik aletleri yapımından vazgeçmeyen kentin enstrüman yapımcısı ustalarını, " Mersin'in Luthiyeleri Fotoğraf Sergisi" ile ölümsüzleştirdi.

KFT'nin 11 fotoğraf sanatçısı, kentte küçücük dükkanlarında müzik aletleri yapımını sürdüren 11 ustayı fotoğraflayarak, " Mersin'in Luthiyeleri Fotoğraf Sergisi" açtı. İçel Sanat Kulübü (İÇK) işbirliğiyle açılan ve Mersin'de müzik aletleri yapımını sürdüren ustaları tanımayı ve gelecek kuşaklara tanıtmayı amaçlayan sergide, aralarında aynı zamanda gazeteci olan Necdet Canaran'ın da bulunduğu fotoğraf sanatçıları Adnan Kara, Ayşın Köktürk, Baybars Sağlamtimur, Erkan Özaydın, Erol Özer, Gökhan Coral, İsmail Aydın, Mehmet Sürer, Rezzan Aydın ve Turan Sezer'in 48 fotoğrafı izleyenlerin beğenisine sunuldu. İçel Sanat Kulübü'nde bir kokteylle açılışı gerçekleştirilen sergi 1 hafta boyunca gezilebilecek.

KFT Dönem Başkanı Baybars Sağlamtimur'un ev sahipliğinde açılan sergiye, İÇK Başkanı Eyüp Dinç, KFT üyeleri, sanatseverler katıldı. Açılışta, fotoğraf karelerinde yer alan Luthiyelerden 48 yıldır bağlama yapan Enver Pektaş ile 50 yıldır bağlama yapan Lokman Ziya Savaş da yer aldı. Açılışta bir konuşma yapan İÇK Başkanı Dinç, KFT'nin açtığı bu serginin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. "Çünkü bizim bile görmediğimiz Mersin'de mahalle arasında, merdivenin altında, ancak kıt kanaat yaptıklarını satarak tekerini döndüren küçük esnaf bugünlere kadar gelmiş" diyen Dinç, ustaların yaptıkları bu ürünleri müzikle uğraşanların kullandıklarını kaydetti. Dinç, "Türkiye'de bu müzik aletlerinde sıkıntı çekilmediğini tahmin ediyorum, Sağ olsun bu ara sokaktaki esnaf sayesinde. Burada iki sanat var. Birincisi, o müzik aletinin yapılması bir sanat, ikincisi de yapıldıktan sonra çalınması. Bunun için Kilikya Fotoğraf Topluluğu'na çok teşekkür ediyoruz, bizim bilmediğimiz Mersin'in bu güzelliklerini bize hatırlattıkları, bu esnaf arkadaşlarımızı bize tanıttıkları için" dedi.

KFT Sözcüsü Erkan Özaydın da yaklaşık 3 yıldır bu konuyla ilgili gayret içinde olduklarını ve bu sergiyi 2 yıl içinde hazırladıklarını bildirdi. Çalışmaları sırasında Luthiyelerden pek çok şey öğrendiklerini belirten Özaydın, "Bir dut ağacından bağlama yapılabilmesi ya da üniversitemizde keman ya da viyola yapılabiliyor olması insanı gerçekten heyecanlandırıyor müzik adına. Ama bizim işaret etmek istediğimiz şuydu; Mersin'de halen süren bir gelenek var. Elle yapılan değerler. Bu geleneği mutlaka geleceğe taşımak gerekiyor. Luthiyelerimiz aslında sanatçılarımız, müzik bilgisini bugüne getirdiler ve yarına taşıyacaklar. Onları mutlaka toplum olarak korumalıyız, kollamalıyız ve bizi yavaş yavaş sıkıştıran dişlilerin arasında ezilmelerine izin vermemeliyiz. Biz fotoğraf topluluğu olarak bunu öne çıkardık. Bunu bir kitap olarak da hazırlıyoruz, geleceğe bırakmak istiyoruz" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adnan Kara Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title